Tip dana košarka: Denver – Majami: Jokić je gazda, Džimi je Batler

Dočekasmo i to veliko finale NBA lige i Nikolu Jokića u njemu. Po prvi put u svojoj istoriji Nagetsi će igrati u velikom finalu, i u njemu će imati prednost domaćeg terena. Njihov rival, Majami Hit, napravio je jedno od većih iznenađenja i sa osme pozicije u Istočnoj konferenciji došao do završne predstave. Košarkaši DEnvera su znatno odmorniji, oni su seriju sa Lejkersima okončali još 23. maja, dok je Majami morao da igra sedam utakmica sa Bostonom, poslednju je dobio u Masačusecu pre tri dana. Prvi meč igra se u Bol Areni u Denveru u 2 sata i 30 minuta po srednjeevropskom vremenu.

Denver Nagets: Titula se nudi, ”prsten” mora u Kolorado

Ne možemo reći da nismo očekivali Denver u finalu NBA lige, ali moramo da priznamo da smo strahovali od Finiks Sansa u polufinalu Zapada. Realno, tim u kome igraju Kevin Durent i Devin Buker, mora da se poštuje, ali povreda startnog plejmejkera Krisa Pola, još na startu serije, bila je nepremostiv problem za tim iz Arizone. Da, Finiks je patio bez Pola, ma koliko Buker vukao i vukao i zatrpavao koš Denvera. Na kraju je i njemu ponestalo goriva, a nije imao ko da ga odmeni na mestu vozača, nije to uspeo ni Durent koji je odigrao promenjivu seriju.

Dosta od Finiksu, treba par reči reći i o izbacivanju Minesote u prvoj rundi, ali i ”metlanju” Lejkersa u finalu Zapada. Protiv Timbervulvsa Denver jeste bio favorit, ali je tim iz Mineapolisa jako nezgodan sa dva odlična igrača na centarskim pozicijama, koji su mogli da se smenjuju na Nikoli Jokiću. Karl-Entoni Tauns i Rudi Gober jesu sjajni igrači, ali ovog puta nisu imali šanse protiv Somborca, pogotovo jer je ovaj prvi češće igrao na četvorci. Serija je okončana sa 4:1 za Denver. Protiv Finiksa, o kome smo već pričali, bilo je 4:2, ali se i to može podvesti pod ubedljiv trijumf, posebno u šestom meču u kom je Denver ubacio 125 koševa u Arizoni. Jokić je izdominirao, a posebno će se pamtiti njegov meč u Finiksu, koji su Nagetsi izgubili, ali je on postigao 53 poena. U gotovo svim kategorijama je srpski centar vodeći u plej-ofu, a dovoljno je reći da pred veliko finale ima tripl-dabl učinak u proseku, kada se gledaju samo utakmice plej-ofa. Ubacuje 29,9 poena, ima 10,3 asistencije i 13,3 skoka po meču.

Nije samo Jokić sjajan u plej-ofu u Denveru. Džamal Marej konačno pokazuje zašto je jedan od najcenjenijih igraa u NBA ligi, imao je neke fantastične partije, doduše i neke kada je previše solirao, ali to je on, a Jokić i Marej su jedan od naboljih tandema današnje svetske košarke. Protiv Lejkersa su njih dvojica, uz asistiranje ostalih igrača, uzeli ”metlu”, i najslavniji košarkaški tim na svetu isprašili sa 4:0 u pobedama. Možda je na početku serije izgledalo da LeBron Džejms i Entoni Dejvis imaju čemu da se nadaju, ali su brzo spušteni na zemlju, čime su im se Nagetsi revanširali za poraz u finalu Zapada pre tri godine odigranom u ”mehuru”. Da sve bude simbolično, poslednji šut u četvrtom meču, za izjednačenje, imao je Džejm, ali je izblokiran i posle toga je najavio i eventualni kraj karijere. Kakve karijere!

Moramo da istaknemo i ostale igrače Denvera bez kojih Jokić i Marej ne bi mogli, naravno. Dolazak Kentevijusa Koldvela-Poupa pokazao se kao pravi potez, i ispada da je on onaj kamenči koji je nedostajao u šampionskom mozaiku Nagetsa. Odličan u odbrani, siguran u šutu kada treba i hrabar u važnim momentima. Njegova zamena, Brus Braun, takođe je sa klupe doprinosio više nego što se očekivalo. Rekord mu je 25 poena protiv Finiksa, ali je uglavnom bio dvocifren i u plej-ofu ubacuje 12,2 poena po meču. Drugi Braun, Kristijan, igrao je manje kako se bližilo finale, ali od njega tek treba očekivati doprinos. Majkl Porter Džunior je već zvezda ove igre, a osim šuta koji mu je zaštitni znak, u ovom plej-ofu je odličan u skoku, lako skuplja lopte pod svojim košem posle zagrađaivanja od strane Jokića i Gordona. Ubacuje u plej-ofu 14,6 poena, pto je manje skoro za tri od regularnog dela sezone, ali ima 8 skokova po meču.

Rekli smo da je Marej igrao odlično, ali da kažemo i njegove brojke. Čak 27,7 poena ubacio je prosečno u ovih 15 utakmica, dok je u ligaškom delu bio na okruglo 20. Asistencije su ostale na istom proseku, ali je nešto aktivniji u skoku, kao i u odbrani, što je baš primetno. Pored Kanađanina još jedan igrač je veoma važan za Denver, mada u plej-ofu, još uvek, ne igra onako kako smo očekivali. Aron Gordon je sebe podredio kolektivu, ali je jedan od junaka poslednjem meča sa Lejkersima kada je ubacio 22 poena. Prosek mu je manji nego u regularnom delu, ubacuje 13 koševa, a imao je preko 16, a smanjio je i skokove i asistencije, mada provodi pet minuta prosečno u igri više nego za vreme lige. Zapaženu minutažu imao je još samo Džef Grin, dok su svi ostali bukvalno epizodisti i uglavnom se trude da mahanjem peškirima pozdrave svaki dobar potez svojih saigrača.

Majami Hit: Da bi čudo bilo kompletno potrebna je pobeda u finalu, može li to Hit?

Svako ko je potcenio Majami grdno se prevario. Ovaj tim je krenuo u plejinu porazom od Atlante, pa je imao drugu ”meč loptu” za plasman u plej-of protiv Čikago Bulsa. Uspeli su da sleve u tom baraž meču, al je malo ko očekivao da se dugo zadrže u plej-ofu, pošto su ih u prvoj rundi čekali Milvoki Baksi, prvoplasirani tim regularnog dela sezone. Međutim, malo povreda Adetokumpa, malo potcenjivanje Batlera i drugova, i Majami je izbacio jednog od glavnih favorita za šampionski ”prsten” sa čak 4:1 u seriji. Dve pobede na svom parketu i dva trijumfa u Milvokiju bila su dovoljna da se Jeleni otprate na rani raspust.

U polufinalnoj seriji Majami već nije bio autsajder protiv Njujork Niksa, tima koji je, ako ne slabiji, barem u rangu sa Vrelinom. Kao i protiv Milvokija, a kasnije i Bostona, Majami je odmah napravio brejk u seriji i prebacio prednost domaćeg terena na svoju stranu. Niksi nisu uspeli da dobiju nijedan meč u Majamiju, pa se ispostavilo da je serija rešena u tom prvom meču odigranom u Velikoj jabuci, na kraju bilo je 4:2 za Hit. U finalu Istoka ekipa Erika Spolstre čekao je strašni Boston. Seltiksi su uspeli da izbace Filadelfiju sa sve nezasluženim MVP-om Džoelom Embidom, koji je više gledao da popravlja prosek u regularnom delu sezone, nego da mu tim stigne do titule.

Star finalne serije bio je iz snova za Majami. Dve utakmice u TD Gardenu u Bostonu i dve pobede gostiju. Nazirala se ”metla”, posebno nakon i trećeg trijumfa, ovog puta na Floridi. Međutim, Seltiksi su odbijali ”da umru”. Kada je sve bilo spremno za četvrti trijumf i kraj serije, usledio je brejk Bostona i povratak u Masačusec. Taj peti meč Majami je odigrao je odigrao slabo, kao da se spremao za naredni na svom parketu i za završni udarac Seltiksima. Ta šesta utakmica pamtiće se dugo. Džimi Batler je pogodio tri bacanja na 3 sekunde do kraja i doveo svoj tim u vođstvo od 103:102, mada su seltiksi bili bolji ceo meč. Onda je Smart pokušao za tri, lopta nije htela u obruč, ali je uskočio Vajt i pofgodio na stotinku pre kraja. Videlo se to jasno na semaforu i Boston je stigao do 3:3 u seriji.

Izgledalo je da će Seltiksi postati prvi tim u istoriji koji je uspeo da nadoknadi minus od tri pobede u nekoj seriji i posle 150 takvih slučajeva, dođe do potpunog preokreta. Zanimljiv je bio govor tela košarkaša Majamija nakon poraza u šestom meču koji bi, verovatno, slomio i one sa najjačim karakterom. Svi su bili ubeđeni u novu pobedu u Masačusecu, a posebno onaj najbolji, Džimi Batler. Hrabrio je drugove najavljujući siguran trijumf u majstorici. Tako se i dogodilo, Majami je bio mnogo bolji u sedmoj utakmici, ali treba reći da se na početku meča povredio Tejtum i da je najbolji igrač Bostona igrao sa bolom zbog izvrtanja zgloba, a da je Džejlen Braun odigrao jedan od najlošijih mečeva u karijeri.

Više puta smo pominjali Džimija Batlera, pa ajde još jednom. Ovaj košarkaš je najzaslužniji što je Majami tu gde jeste, u velikom finalu. Na 17 utakmica u doigravanju ubacuje prosečno 28,5 poena, ali treba reći da je bio pravi uvek kad je trebalo, pa kad on odigra dobro, Majami sigurno pobeđuje. Druga zvezda tima je centar Bam Adebajo. Nije imao spektakularne partije, ali nijednom nije razočarao. Broj skokova mu je ostao isti kao u ligaškom delu, hvatao je 9,2 lopte po meču, ali je ubacivao manje poena, 16,8 u odnosu na 20 u regularnom delu sezone. Ni ostali nisu prosti izvđači radova. Ako ih potcenite napuniće vam koš sa distance. Tu mislimo na Kevina Lava, Kajla Laurija, Dankana Robinsona, Maksa Štrusa ili organizatora igre Gejba Vinsenta. Međutim, jedan igrač je pravo otkrovenje, a najzaslužniji je za pobedu u majstorici protiv Bostona. Radi se o Kejlebu Martinu, igraču koji igra za minimalan ugovor, a u plej-ofu postiže preko 14 poena u proseku. Bostonu je ubacio 26 u odlučujućoj utamici i može biti bitan faktor i u velikom finalu.

Recimo još da u ekipi Majamija igra i jedan Srbin, takođe bivši igrač Mege. Radi se o reprezentativcu Nikoli Joviću, koji se i spremao za NBA u Denveru, a potpisao ga je Majami. On je dosta kuburio sa povredama, a u plej ofu je omirisao barut na pet mečeva, na četiri vrlo malo, ali je u trećem meču sa Bostonom igrao 4 minuta, postigao svoje prve poene u doigravanju i uhvatio tri skoka. U toku ligaškog dela ovaj košarkaš je igrao na 15 utakmica, provodio prosečno 13 minuta u igri uz 5,5 poena i 2 skoka po meču. Dakle, jedan Srbin će osvojiti ”prsten”, to je sigurno, a kao rarite recimo da Mega ima još jednog igrača u finalu, u dresu Denvera je i Slovenac Vlatko Čančar.

Naš predlog:

Ovo je tek prva utakmica u seriji ali može biti jako važna. Majami je sve protivnike dobijao u prvom meču u gostima i selio prednost domaćeg terena na svoju stranu. I Denver je u sve tri serije čuvao svom teren i dobio je sve utakmice u Bol Areni. Kladionice kažu da je Denver veliki favorit, bolji je i odmorniji, pa u Meridianbet-u kvota za pobedu Nagetsa u prvoj utakmici iznosi 1.28 dok je trijumf Majamija čak 3.90.

Naš prvi predlog odnosi se na poene, oba tima vole igru u tranziciji i brzo završavanje napada, a ako ih posluži šut sa distance, trebalo bi da padne više od 219,5 poena ukupno, kolika je granica u kladionici Meridianbet sa kvotom 1.93.

Takođe očekujemo odličan Denver i mnogo kvalitetnih rešenja u napadu, pre svega, pa predlažemo igru domaćin daje više poena od granice. Ona je na 113,5 koševa, a za (+) kvota je 1.84 u Meridianbet-u. Treći predlog je hendikep, on je na 8,5 koševa i smatramo da će Nagetsi slaviti sa većom razlikom od ponuđene. Za H1 koeficijent iznosi 1.89 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.