Meč dana tenis: Novak Đoković – Kasper Rud: Novak rešava skandinavsku skandinavku za rekordni grend slem

Došli smo do završne predstave na ovogodišnjem Rolan Garosu. U finalu su trenutno 3. i 4. teniser sveta, mada će se taj poredak promeniti koliko sutra. Nije to toliko birno, najvažnije je ko će podići Kup musketara, Novak Đoković po treći put, što bi mu bio 23. grend slem u karijeri, ili Kasper Rud kome bi to bio prvi pehar iz ove kategorije. Norveđanin je dva puta igrao u finalima grend slemova, oba puta prošle sezone, a prvo finale bilo mu je baš na ovom mestu protiv Rafaela Nadala. Finalni meč na terenu Filip Šatrije u Parizu počinje u nedelju u 14.30 časova.

Novak Đoković: Sve je spremno za još jedno ispisivanje istorijskih podataka

Ceo svet je sa nestrpljenjem čekao duel Alkaraza i Đokovića u polufinalu Rolan Garosa. Mada se nije radilo o završnoj predstavi, svi su to smatrali finalom pre finala. Da li je ta konstatacija tačna, videćemo posle duela Đokovića i Ruda. Ovo je Novaku sedmo finale na Otvorenom prvenstvu Francuske. Po osvojenim trofejima to je za Srbina najneuspešniji grend slem jer ga je osvajao ”samo” dva puta. Nije se ni moglo mnogo više imajući u vidu dominaciju kakavu je Nadal uspostavio u Parizu. Najviše bola Đokoviću je doneo poraz od Stena Vavrinke u finalu RG-a 2015. godine, kada je pre toga uspeo da pobedi Rafu, ali ne i čvrstog Švajcarca u finalu. To mu je bio treći poraz u finalima u Parizu, pošto je prethodna dva puta izgubio od Nadala 2012. i 2014. godine. ipak, godinu nakon tog bolnog poraza stigao je i prvi Kup musketara. U finalu je stradao endi Marej i pored toga što je osvojio prvi set. Sledeće finale bilo je 2020. opet je Nadal bio uspešniji, a titula, druga po redu, stigla je 2021. godine nakon epskog meča sa Stefanosom Cicipasom. Grk je vodio sa 2:0 u setovima ali mu ni to nije pomoglo da osvoji svoj prvi grend slem. Na kraju je bilo 3:2 za Đokovića i veliki trofej je ponovo bio u njegovim rukuma.

Ukoliko pobedi Ruda Novak će postati prvi teniser koji je osvojio svaki grend slem barem po tri puta. Do prošlogodišnjeg Australijen opena bio je jedini koji je po dva puta bio najbolji, ali je tada Nadal osvojio svoj drugi Melburn. Od toga je još bitnije to što će pobeda doneti 23. grend slem u karijeri, a to znači da će Srbin postati apsolutni rekorder u toj kategoriji i sigurno da će proći godine, mođda i decenije dok se neko ne približi toj brojci, ma koliko Alkaraz obećavao i ma koliko Nadal bio blizu sa 22. pehara. A upravo je duel sa Karlosom Alkarazom doneo priliku da se Novak bori za 23. grend slem u karijeri. Bio je to pravi Rat svetova, mladi Španac je već sada na neverovatnom nivou i prosto se poigrava sa najboljim igračima sveta, poput Cicipasa u četvrtfinalu. Ipak, sa Đokovićem još uvek nema igre. Pa i bukvalno. Gledali smo dva fantastična seta, rezultat je bio 1:1, a šanse za trijumf bile su, u tom momentu, podjednake. Tada je Alkarazu telo otkazalo poslušnost. Krenuli su grčevi, što u nogama što u rukama, pa se, po sopstvenom priznanju, nšao u izgubljenoj poziciji. Na kraju je bio korektan i nije krivio nikog i ništa za poraz, osim odlične igre rivala koja je dovela do njegovih problema. Šta bi bilo da toga nije bilo, ne vredi poslemisati. U finale je otišao Đoković.

O Novakovim brojkama ovom tekstvu nećemo više. Na kraju krajeva sigurno će postaviti rekorde u svim kategorijama pre nego što kaže zbogom terenu, ali je bitno da koristi svoje šanse odmah kada se ukažu jer, ne zaboravimo, on ima punih 36 godina. Možda mu se ove sezone ukaže još jedna šansa za osvajanje kalendarskog grend slema, kao i 20121. godine kada ga je u tom poduhvatu, nezamislivom do tada, zaustavio Danil Medvedev na poslednjem koraku, u finalu US opena. Ako pobedi Ruda vezaće dva grend slema, u Vimbldonu će biti favorit, a ove sezone dozvoljen mu je odlazak na US open, pa ko zna…

To što je Novak do sada maksimalan u mečevima sa Kasperom Rudom može biti velika, pre svega, psihološka prednost. Nije zanemarljivo ni to što ima 22 trofeja a rival nijedan, ali nikako ne sme potcenti Norvežanina ni jednog momenta. Znajući Novaka Đokovića to se sigurno neće desiti, posebno ne u ovako bitnom duelu koji ga, još jednom, može uvesti u istorijske čitanke kada je tenis u pitanju.

Kasper Rud: Da li će za Skandinavca biti treća-sreća?

Verovatno je mnogima u svežem sećanju sjajni teniser David Ferer. Radilo se o odličnom igraču, posebno na šljaci, ali nekako nedorečenom. Nikada nije osvojio grend slem, nikada nije bio Broj 1, a svoje šanse za sve to propuštao je na Rolan Garosu gubeći finala od Rafaela Nadala. Kasper Rud se nada da mu nije namenjena sudbina tog španskog tenisera i da će ostvariti neke od ciljeva koje Ferer nije. Rud ima tek 24. godine, ubedljivo je najbolji teniser Norveške svih vremena, a pravi raritet je podatak da je tu ”nezvaničnu titulu” pre njega držao njegov otac Kristijan. On je svojevremeno bio i 39. na ATP listi ali ga je sin odavno prevazišao, a prošlog septembra obreo se i na mestu Broj 2.

Kasper Rud je mogao da bude i Broj 1, samo da je pobedio Karlosa Alkaraza u finalu US opena. Taj meč nosio je veliki ulog, prvu titulu za Španca ili Norvežanina na grend slemu, ali i skok na prvo mesto ATP liste. Kako to biva i u pokeru, pobednik je odneo sve, a to je bio mladi Španac. Rud je pre toga već imao jedno finale. tri meseca ranije na Rolan Garosu je ukrstio rekete sa Rafaelom Nadalom i tu, realno, nije imao ozbiljnije šanse. Bik sa Majorke je slavio sa 3:0 i došao do svoje, sva je prilika, poslednje gren slem titule, inače 22. Bio je to u tom trenutku rekord i smatralo se da će teško neko, pa i Novak Đoković, uspeti da dođe do te brojke. Srbin je imao 20. trofeja, a sada je na 22. uz veliku šansu da već danas postane apsolutni rekorder.

Norveški teniser je u Pariz stigao kao 4. igrač na ATP listi i pošto nije bio u najboljoj formi postojala je bojazak od gubitka velikog broja bodova, s obzirom da je branio čak 1200. Uspeo je da odbrani taj rezultat ali i da dođe do prilike da uveća bodovni saldo. Za to mu je potrebna ”sitnica”, da pobedi Novaka Đokovića u finalu. Rud je do sada osvojio 10 turnira. Nema ni masters u svom CV-u, a po dva puta je pehar podizao Gšatdu, Ženevi i Buenos Ajresu. Po jednom je slavio u Baštadu, Kicbilu, San Dijegu i Eštorilu. Sve su to turniri iz Serije 250, pa mu se ova tri finala grend slemova računaju kao najbolji rezultati u karijeri. Do sada.

Ove sezone je norveški teniser osvojio jedan turnir, bio je najbolji u portugalskom Eštorilu jada je u finalu pobedio Miomira Kecmanovića, a osim tog rezultata vredan pominjana je samo plasman u polufinale Rima u kome je izgubio od Holgera Runea. ”Dobri duh Kasper”, kako neko naziva tenisera koji je omiljen na Turu zbog svoje ljubaznosti i blage naravi, što mu je možda i mana u gladijatorskoj areni kakav je današnji tenis, sigurno je spreman za najveće dostignuće u karijeri. Na ruku mu ne ide dosadašnji učinak protiv Novaka Šokovića. Sastao se sa srpskim asom četiri put i sva četiri puta izgubio bez svojenog seta. Dva puta ga je Novak pobeđivao na mastersu u Rimu, i dva puta na Završnom mastersu sezone. Poslednji put su se sastali u Torinu u finalu Završnog mastersa, što je bio njihov najvažniji okršaj do sada. Novak je slavio sa 7:5, 6:3 i sprečio ga da podigne najveći trofej u karijeri.

Do finala je Rud igrao dosta promenjivo. Mučio se u drugom i trećem kolu protiv malo poznatih igrača. U premijernom meču je u tri seta pobedio Imera iz Švedske, a onda je Zepjerija iz Italije i Čanga iz Kine dobio u četiri. U naredna tri meča bio je mnogo bolji, prvo je počistio Čileanca Harija, od koga je nedavno izgubio, a onda se osvetio u Runeu za poraz u Rimu. Na kraju, u polufinalu je bio najbolji do sada, zgromio je Aleksandera Zvezeva, dopustivši mu samo sedam gemova.

Kasper Rud je, nesumnjivo, kvalitetan teniser i dugo će se održati u vrhu ATP liste. Da bi stigao na vrh trebaju mu velike titule, a njih za sada nema. On je jedan od igrača koji nastupa na velikom broju turnira tokom sezone i to će morati da redukuju u narednim godinama pošto će biti sve stariji. Protiv Zvereva se nije mnogo umorio, a odlično kretanje je njegov najveći adut. Videćemo može li nešto protiv motivisanog Đokovića u ovako važnom meču.

Naš predlog:

Kladionice su jasne, Đoković je ogroman favorit, pošto su se grdno opekle kada je polufinale u pitanju. Tada je Alkarazu data velika prednost i pitanje je u kolikom su minusu. Sada je kvota na trijumf Srbija 1.25 u kladionici Mozzartbet, a pobeda Ruda čak 4.20.

Ako već nešto moramo da predložimo sa solidnom kvotom, onda je to broj gemova za koje verujemo da će ih biti više od granice, a ona je na 37,5 gemova. Za UG + kvota je 1.85 u kladionici Mozzartbet.

Prateći tu igru pokušajte i sa kombinacijom 1,UG+ sa kvotom 2.22, a za one što jure jače kvote predlog je tačan rezultat meča, za TR 3:1 koeficijent je 3.15 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.