Tip dana košarka: Partizan – Crvena zvezda: Valjak prvi zadao udarac, može li Zvezda da uzvrati?

Drugom utakmicom, ponovo na terenu Partizana u Štark Areni, nastavlja se finale ABA lige. Prvi meč pripao je Partizanu, kome sada nedostaju dve pobede do trofeja koji čeka taćno deset godina od onog finala u Laktašima, u kome je protivnik bio isti kao i sada. Druga utakmica igra se u četvrtak sa početkom u 20 časova.

Partizan: Furiozno prvo poluvreme slomilo crveno-bele

Mnogo bolje je Partizan ušao u prvi meč finala i odmah dao do znanja večitom rivalu da neće dozvoliti brejk. Prednost je, posle početnog vođstva Zvezde od 2:0, konstantno bila na strani Partizana i samo je rasla, da bi neposredno pred poluvreme, posle zakucavanja Ledeja u kontri, iznosila maksimalnih 22 poena prednosti. Posel 20 minuta igre bilo je 56:36 što je davalo male šanse Zvezdi da se vrati.

Utakmicu je odlično započeo Kevin Panter šutevima sa distance, ubacio je i dve duge trojke, a nastavio je sjajni Zek Ledej koji je zatrpao koš protivnika u prvom poluvremenu sa čak 20 poena. I svi ostali su igrali dobro, pogotovo u odbrani, mada je problem Partizana sa defanzivnim skokom ponovo bio izražen, ako i u serijama sa SC Derbijem i Cedevita Olimpijom.

Treća četvrtina po pravilu je problematična za crno-bele, ša je tako bilo i sada. Razlika je počela da se topi a niko u domaćem timu nije bio raspoložen za šut na početku drugog poluvremena. Tada se, u punom sjaju, pojavio Alen Smailagić, postigao za kratko vreme 11 koševa, što su ujedno bili i svi njegovi poeni, a sa dva spektakularna zakucavanja dodatno je podgrejao atmosferu u Areni. Tako je taj neki prvi nalet Zvezde odbijen, ali komplikacije za Partizan nisu nestale. Prelako je rival dolazio do poena, Partizan je izgubio mnogo lopti i omogućavao rivalu lake koševe i prva sreća je za Parni valjak što šut gostiju nije bio na uobičajenom nivou, mada je u drugom poluvremenu Zvezda ubacila i dosta trojki.

Sve do samog finiša pretila je Zvezda kompletnim preokretom. Kod šest koševa prednosti za Partizan Kampaco je imao sigurne pone u kontri ali je želeo i dodatno bacanje i tu je pogrešio. Naneli ga je nadmudrio i omaleni Gaučos je promašio polaganje. Tu je negde bio i kraj nada za Zvezdu da može do brejka, mada je Partizan dosta grešio i u poslednja dva minuta zbog loše selekcije šuta i promašeih bacanja. Ipak, drama je izostala zbog promašaja Nedovića i Dobrića, kao i sjajne reakcije Madara u odbrani kada je izbio loptu Nedoviću iz ruku.

Ledej je, i pored slabije partije u nastavku, ostao najefikasniji i meč je okončao sa 24 poena i 5 skokova. Pratio ga je Panter sa 19 poena, uglavnom sa linije penala u drugom delu, ali i sa po 4 asistencije i skoka. Dvocigren je bio još samo Smailagić sa 11 koševa koje postigao u trećoj deonici. Egzum je sakupio 8 poena, ali ga šut iz igre nije služio. Jam Madar je jedan od junaka trijumfa i pored samo 8 poena, ali je koševe postizao u veoma bitnim momentima, poput trojke u poslednjoj četvrtini kada se Zvezda opasno približavala. Lesor nije ni senka onog igrača iz Evrolige, utakmicu je završio sa 7 poena i 4 skoka i on će morati mnogo bolje u nastavku serije ako Partizan želi da osvoji titulu. Anđušić je ubacio trojku i dvojku, a Naneli samo jednu trojku tokom celog meča.

Crvena zvezda: Početak je bio loš, čeka se reakcija crveno-belih

Poraz na kraju nije bio katastrofalan, kako je izgledalo da će biti nakon 20 minuta igre. To očajno prvo poluvreme Zvezde odredilo je pobednika meča, mada su crveno-beli uspeli da u nastavku dođu i čak do samo pet poena zaostatka, ali ništa više od toga. Partizan je poveo i sada je prostor za aktuelnog šampiona Jadrana sužen. Ako žele da o tituli odlučuju pred svojim navijačima moraju dobiti drugi meč u paklu Arene. To neće biti lako, ali kada je Zvezda uspela da dobije onaj u Evroligi na ovom mestu, svakako da može i u ABA ligi.

Gde leže razlozi poraza? Možda je to izostanak Luke Vildoze čije povreda ipak nije bila naivna. Nije želeo Duško Ivanović da rizikuje sa argentinskim plejmejkerom, pogotovo jer Zvezda ima solidan kvalitet na mestuorganizatora i bez njega. Drugo, centri su bili slabi, ne samo u broju poena, već i u zaštiti svog koša. Ofanzivni skok je funkcionisao, imala je Zvezda mnogo puta i drugi, pa i treći napad, ali šut je zatajio, pre svega za tri, ali i sa linije bacanja. Na kraju, mala minutaža Nemanje Nedovića nije ništa novo, ali opet nije j+najasnija takva odluka trenera Ivanovića, a on nije želeo da je objasni na konferenciji nakon meča.

Uspela je Zvezda da se oporavi u nastavku i sve je počelo da liči na onaj duel iz Kupa Koraća kada su crveno-beli napravili veliki preokret i slavili protiv partizana. Ovog puta nešto je nedostajalo, mada je utosak da je samo jedna ubačena trojka više mogla sve da promeni. Probudio se Ognjen Dobrić u drugom poluvremenu, Kampaco je i dalje pronalazio saigrače same na šutu, a i Nedović je pogodio ono što obično pogađa. Ipak, kada se sve sagleda iz drugog ugla, osim kampaca, skoroniko nije bio na svom nivou, čak ni Filip Petrušev koji je na kraju stigao do 11 poena.

Ivanović nije ni skinuo Holanda već je šansu dobio Dalibor Ilić koji je u prvom poluvremenu imao dva zakucavanja posle lepih akcija i ubacivanja, ali je igrao samo četiri minuta. Malo je na parketu proveo i Ivanović, ali za to postoji opravdanje, jer crnogorski plejmejker nije pokazao ništa, a Kampaco je ionako bio najbolji. Luka Mitrović je dobro počeo, ali kada se sve uzme u obzir ubacio je samo 4 koša, što je premalo za igrača koji je često u poziciji da probaci loptu kroz obruč.

Na kraju je Dobrić bio najefikasniji u Zvezdi. Reprezentativac Srbije je meč završio sa 17 poena i 6 skokova, dok je Fakundo Kampaco imao 15 koševa i čak 10 asistencija. Dvocifreni su bili petrušev sa 11, te Bentil i Nedović sa po 10 poena. Ilić, Mitrović i Hasan Martin su imali po 4, dok je Stefan Marković ubacio jednu trojku. Još se samo Lazarević upisao u strelce i on je meč završio sa dva poena.

Naš predlog:

Po kladionicima tim Željka oBradovića je favoit i u drugoj utakmici. Očekuje se ponovo paklena atmosfera, ali se radi o jednom potpuno drugom meču i ko pre zaboravi šta je bilo u prvom ima više izgleda za uspeh. Kvota na Partizan je 1.60 u kladionici Mozzartbet, dok je pobeda Zvezde 2.70.

Neće Zvezda ponovo smeti da dozvoli crno-belima da naprave onoliku razliku, pa u drugom meču očekuje mnogo tvrđi meč i manje poena. Teško je očekivati da neki ti postigne 56 koševa za 20 minuta, kao što je to uradio Partizan u prvom poluvremenu.

Zato je naš prvi predlog manje poena ukupno. Granica je na 160,5 koševa, a za (-) kvota je 1.92 u kladionici Mozzartbet.

Pored toga smatramo da bi i u prvom poluvremenu moglo da padne manje poena od granice koja je postavljena na 83,5 koševa. Za (-) poena kvota je 1.85. Na kraju, čini nam se da bi sada Zvezda mogla da odigra bolje prvo poluvreme i predlažemo dvojku na poluvremenu. Za P2 koeficijent je 2.20 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.