Tip dana: BATE Borisov – Šahtjor Soligorsk: Košmarna sezona za oba tima! Ko će do trijumfa?

Posle baš dosta vremena za vas smo analizirali jedan meč beloruskog fudbala, a ovog puta je izbor pao na duel između BATE Borisova i Šahtjora iz Soligorska.
Početak susreta između ove dve ekipe je zakazan za 19 časova i 30 minuta.

BATE Borisov: Očekivali smo dosta više!

BATE Borisov je najtrofejniji beloruski klub a do sada je ova ekipa čak petnaest puta dolazila do naslova prvaka ove zemlje, a poslednji put je to bio slučaj još 2018. godine.
Ruku na srce, iako je BATE prošlu sezonu završio na trećem mestu na tabeli uz šest bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Soligorsk, i bod manjka od drugoplasiranog Energetika, zbog drakonske kazne koju je beloruski savez izrekao ovim ekipama, predstavnik Belorusije u kvalifikacijama za Ligu šampiona biće upravo BATE koga uskoro očekuje dvomeč sa šampionom Albanije – ekipom Partizanija, i utisak je da je klub iz Borisova favorit za prolazak u drugo kolo, što bez ikakve sumnje i jeste primarni cilj za ovaj deo sezone.
Zbog pomenute kazne oduzimanja bodova Soligorsku i Energetiku, najtrofejniji beloruski tim je pred početak šampionata bio glavni favorit za osvajanje šampionskog trofeja, međutim, kako sada stvari stoje od toga po svemu sudeći neće biti ništa.
Naime, u ovom trenutku se izabranici Kirila Alševskog nalaze na šestom mestu na tabeli uz čak dvanaest bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Dinamo Minsk.
Do sada je BATE odigrao trinaest mečeva u prvenstvu i ostvario pet trijumfa, četiri remija i isto toliko poraza.
Posebno loše najtrofejniji beloruski klub igra u poslednje vreme, jer je na pet poslednjih mečeva ova ekipa ostvarila samo jedan trijumf uz dva trijumfa i dva remija.
U prošlom kolu su izabranici trenera Alševskog konačno ostvarili jedan trijumf i to na gostovanju kod drugoplasiranog Nemana, a taj meč je završen rezultatom 0:1.
Gosti su do veoma važnog trijumfa stigli golom Gromika u 39. minutu susreta, koji je i pored poraza protekao u znaku domaćina, koji je imao zrelije šanse, ali na kraju nije uspeo da ostane neporažen.
Za kraj, na domaćem terenu je BATE do sada odigrao šest mečeva i ostvario samo jedan trijumf, dva remija i tri poraza.

Šahtjor Soligorsk: Drakonska kazna za tim iz Soligorska!

Šahtjor iz Soligorska je osnovan 1961. godine, a do sada je ovaj klub tri puta osvajao naslov prvaka Belorusije. Ipak, ono što se desilo prošle sezone će se verovatno prepričavati decenijama.
Naime, iako je Šahtjor od prvog do poslednjeg kola igrao fantastično i došao do titule šampiona, klubu je zbog nameštanja oduzeta osvojena titula i ukupno 50 bodova, a od toga čak 30 bodova u tekućoj sezoni, a još 20 u narednoj. Pored toga, ovaj klub je dužan da plati i 135.000 evra, a ono što je možda i najgore je činjenica da ova ekipa neće igrati ni evropska takmičenja, konkretno kvalifikacije za Ligu šampiona.
Na sve to, tim iz Soligorska je kažnjen oduzimanjem još pet boda pred start šampionata, pa je u novu sezonu klub koji je prošle godine došao do prvog mesta krenuo sa neverovatnim minusom od čak 35 boda, zbog čega je logično primarni cilj opstanak u društvu najboljih.
Zanimljivo je da je i drugoplasirani iz prošlog prvenstva, Engergetik ostao bez 20 bodova u ovoj i 10 u narednoj sezone i, takođe, neće moći da igra u UEFA takmičenjima. Umesto njih u kvalifikacije za Ligu šampiona će BATE Borisov, a Dinamo Minsk i Isloč u borbe za grupnu fazu Lige konferencije.
Nije lako kada se u sezonu ulazi sa ovakvim minusom na saldu, međutim, treba pomenuti podatak da bi se Šahtjor da nije dobio ovu drakonsku kaznu beloruskog saveza, u ovom trenutku nalazio na drugom mestu na tabeli i imao samo dva boda manjka u odnosu na prvoplasirani Dinamo iz Minska.
Ipak, zbog kazne je klub iz Soligorska trenutno na pretposlednjem mestu na tabeli koje na kraju prvenstva znači i baraž meč za opstanak sa drugoplasiranim timom iz druge lige.
Međutim, za očekivati je da trostruki šampion Belorusije još napreduje na tabeli, pošto trenutno ova ekipa ima samo bod manjka u odnosu na trinaestoplasiranu Belšinu.
U prošlom kolu je Šahtjor odigrao još jedan dosta dobar meč pred svojim navijačima i uspeo da savlada Sluck sa minimalnim rezultatom.
Inače, na pet poslednjih mečeva ekipa iz Soligorska je ostvarila tri trijumfa, jedan remi, ali i jedan poraz i to od Slavije iz Mozira, kada je bilo 3:1.
Za kraj, na gostovanjima je do sada četa Alekseja Bage odigrala šest susreta i ostvarila tri trijumfa, samo jedan remi i dva poraza.

Naš predlog

Pošto se radi o možda i najvećem derbiju beloruskog fudbala, veoma je nezahvalno prognozirati ovakve mečeve, ali smo mišljenja da će i jedni i drugi dati sve od sebe da upišu trijumf, pa vam savetujemo da probate sa igrom GG za koju je kladionica Meridianbet pripremila kvotu 1.93.

BATE ove sezone ima ogromnih problema na svom terenu gde je najtrofejniji klub Belorusije do sada upisao samo jedan trijumf, a mišljenja smo da ni ovog puta klub iz Borisova neće slaviti pred svojim navijačima pa predlažemo za vas duplu šansu X2 uz kvotu 1.63 u Meridianu.

Za kraj, neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko gosti iz Soligorska na ovom duelu postignu makar dva pogotka, za šta je Meridianbet pripremio fantastičnu kvotu 3.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.