Tip dana: Žilina – Levadija: Estonci na teškom ispitu u Slovačkoj!

Utorak i sreda su nam doneli pregršt veoma interesantnih mečeva širom Evrope, a četvrtak nam donosi početak kvalifikacija za Ligu konferencije.
Ovog puta smo za vas analizirali duel između slovačke Žiline i estonske Levadije, a početak susreta između ove dve ekipe je zakazan za 17 časova i 30 minuta.

Žilina: Primarni cilj je plasman u grupnu fazu LK!

Žilina je osnovana 1908. godine, a do sada je ovaj klub sedam puta osvajao šampionsku titulu u Slovačkoj, a na to treba dodati i dva trofeja u Kupu.
Ipak, do poslednjeg naslova prvaka ova ekipa je stigla još 2017. godine, a poslednji ozbiljniji rezultat je napravljen pre dve sezone kada je ekipa iz Žiline zauzela drugo mesto na tabeli.
Za one nešto starije, ovaj klub je bio i tri puta prvak Čehoslovačke, a najzančajniji rezultat na evropskoj sceni je bez ikakve sumnje četvrtfinale Kupa pobednika Kupova, iz 1962. godine.
Prošle sezone je ostvaren primarni cilj, a on se svakako odnosio na plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije.
U doigravanju je Žilina završila na šestom mestu na tabeli, a za one koji ne znaju, timovi od četvrtog do šestog mesta na tabeli na kraju sezone igraju plej-of za ulazak u kvalifikacije za treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje i tu se nekadašnji šampion Slovačke dosta dobro snašao.
Naime, prvo je u polufinalu u gostima savladana Banjska Bistrica i to sa rezultatom 1:3, iako je Žilina do trijumfa došla dosta teže nego što to rezultat pokazuje, pošto je ova ekipa do drugog gola na meču došla u 89. minutu susreta.
U velikom finalu je četa Jaroslava Hineka bila bolja od Ruzomberoka, ponovo rezultatom 3:1, što je bio povod za slavlje svih navijača Žiline.
U pripremnom periodu je ovaj tim odigrao nekoliko dosta dobrih mečeva, a u generalnoj probi pred duel sa Levadijom, Žilina je remizirala protiv austrijskog Volfsbergera, a taj meč je završen rezultatom 2:2.
Ukupno, na četiri pripremna susreta nekadašnji prvak Slovačke je ostvario jedan trijumf uz čak tri remija, a veoma zanimljivo je da su to sve bili mečevi sa velikim brojem golova, pa nije isključeno da nam i ovaj početak evropskog puta Žiline donese dosta pogodaka.

Levadija: Može li estonski predstavnik do iznenađenja?

Levadija spada u red najtrofejnijih estonskih klubova, pošto je ova ekipa do sada čak deset puta osvajala šampionsku titulu u ovoj zemlji, a poslednji put je to bio slučaj 2021. godine.
Naravno, treba dodati i deset trofeja u estonskom Kupu, ali i osam trofeja u Superkupu, uz konstataciju da se to poslednji put desilo prošle godine.
Naravno, klub iz Talina uvek ima najviše moguće ciljeve, ali je nažalost prošle sezone ovaj tim na kraju završio kao drugi, uz čak osamnaest bodova manjka u odnosu na Floru, pa nam sve to nekako i pokazuje da se pitanje šampiona ni u jednom trenutku i nije dovodilo u pitanje.
Ono što je najbitnije, Levadiji je osvajanje drugog mesta na tabeli donelo plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije, i sigurno je da će estonski predstavnik dati sve od sebe da što dalje dogura u trećem po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju, iako to neće biti nimalo lak zadatak.
Za razliku od slovačkog šampionata koje još uvek nije počelo, ovogodišnje izdanje Meistrilige se uveliko igra, a u ovom trenutku se klub iz Talina nalazi na prvom mestu na tabeli uz isti broj bodova kao i drugoplasirana Flora, i već sada deluje da ćemo ove sezone ponovo imati veoma zanimljivu šampionsku trku između dva najljuća rivala.
Do sada je Levadija odigrala dvadeset mečeva u najkvalitetnijem rangu estonskog fudbala i ostvarila četrnaest trijumfa, pet remija uz samo jedan poraz, i to veoma zanimljivo na gostovanju kod “fenjeraša” Hajrua, što je bilo možda i najveće iznenađenje u dosadašnjem toku prvenstva.
Ipak, na pet poslednjih mečeva je lider na tabeli ostvario čak četiri trijumfa uz samo jedan remi, zbog čega je klub iz Talina i pretekao Floru, koja je do pre nekih mesec dana igrala praktično bez greške.
U prošlom kolu je aktuelni vicešampion Estonije odigrao jedan sjajan meč i bez većih problema na svom stadionu savladao Kalju, rezultatom 3:0.
Za kraj, kada su u pitanju partije na gostovanjima, do sada je Levadija odigrala deset mečeva na strani i ostvarila šest trijumfa, tri remija uz taj jedan pomenuti poraz od poslednjeplasirane ekipe na tabeli.

Naš predlog

Iako je estonski šampionat uveliko u toku, stiče se utisak da je ipak domaćin favorit na ovom duelu, pa vam savetujemo da odigrate jedinicu uz kvotu 1.70 u Meridianu.

Takođe, vrlo je moguće da nam ovaj duel u Slovačkoj donese dosta pogodaka, pa vam toplo preporučujemo da odigrate igru 3+ koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.97.

Za kraj, domaća ekipa će po našem mišljenju od prvog minuta krenuti ofanzivno ka golu Levadije, kako bi što pre došla u prednost i tako olakšala sebi posao u nastavku susreta, pa hrabro preporučujemo prelaz 1-1 uz fantastičnu kvotu 2.55 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.