Najava i analiza: Premijer liga, 1. kolo: Siti brani titulu, prvi izazivač Arsenal, a iz prikrajka vrebaju Liverpul, Čelsi i Junajted

premijer liga

Evo nama ponovo engleske Premijer lige, najačeg nacionalnog šampionata na svetu, ali sudeći po tome kako su u Saudijskoj Arabiji krenuli sa kupovinom fudbalera, možda se i to promeni i dogledno vreme. Za sada, na Ostrvu se igra najbolji klupski fudbal, što je potvdilo i osvajanje Lige šampiona od strane Mančester Sitija proletos. Novi članovi elite su povratnici Banli i Šefild Junajted, ali i Luton, koga u eliti nije bilo više od tri decenije. Iz Premijer lige su ispali Sautempton, Lids i Lester, i oni su već započeli svoju misiju povratka utakmicama u Čempionšipu.

Novu sezonu otvara duel dva šampiona iz prethodne. Pobednik Čempionšipa, ekipa Barnlija, na svom Turf Muru dočekuje Mančester Siti, trostrukog uzastopnog šampiona. Iznenađenja su najčešća na početku, ali je Siti već odigrao jedan zvanični meč i ostao bez trofeja u Komjuniti šildu, nezvaničnom Super kupu Engleske. Oni su posle penala poraženi od Arsenala, mada su vodili do 11 minuta sudijske nadokande. To je otežavajuća okolnost za Klaretse jer je teško pretpostaviti da Građani otvore sezonu sa dva neuspeha. Gvardiola nije mnogo kupovao, tek dvojicu hrvatskih reprezentativaca Joška Gvardiola i Matea Kovačića. Otišao je Rijad Marez u Saudijsku Arabiju.

Pored pobede Sitija fiks kola bi mogao da bude i trijumf Arsenala na Emirejtsu protiv Notingem Foresta. Mikel Arteta je umalo napravio čudo prošle sezone i osvojio titulu, pa mu je uprava Tobdžija dovela nova pojačanja za napad na pehar ove sezone. Povratak u Ligu šampiona je bio najvažniji zadatak i on je uspešno ostvaren. Što se pojačanja tiče najzvučnija imena su Deklan Rajs i Kai Haverc, a ambicije su potvrđene u Komjuniti šildu, prvom trofeju koji je Arsenal osvojio posle tri godine. Šumari su ostvarili cilj, opstali su u eliti i sadasa više samopouzdanja započinju sezonu. Ambicije su iste, ostanak u društvu najboljih.

Derbi kola svakako je okršaj na Stamford Bridžu između Čelsija i Liverpula. Oba tima žele da zaborave prethodnu sezonu kada su ostali bez plasmana u Ligu šampiona. Klopovi Redsi su bili 5. dok je Čelsi završio tek na 12. mestu. S obzirom da im Evropa neće biti u prvom planu, može se očekivati fokus na Premijer ligi. Plavci su rasprodali dobar deo prošlogodišnje ekipe, ali su i doveli neke nove igrače. Najpoznatije ime je francuski napadač Nkuknu iz nemačkog Lajpciga. Jirgen Klop je tako pazario u Lajpcigu, doveo je Mađara Soboslaija, ali i sjajnog Argentinca Mekalistera iz Brajtona svetskog prvaka sa Gaučosima.

Mančester Junajted na startu igra sa Vukovima iz Vulverhemptona koje je neposredno pred start sezone napustio trener Đulen Lopetegi. Na Old Traford su, između ostalih, stigli Mejson Maut i Dđni Evans, a bilo je još mnogo odlazaka i dolazaka u ekipu Erika Ten Haga. Težak zadatak očekuje Totenhem u gradskom derbiju sa Brentfordom, a još uvek je neizvestan ostanak Harija Kejna od koga ne odustaje Bajern. Pevci ne uspevaju da ostvare svoje ciljeve, opet su bez Lige šampiona, a ako ode i sjajni napadač, biće bliži sredini nego vrhu tabele.

Hit prošle sezone bio je Njukasl, Svrake i sada žele da budu u vrhu, a u tom bi mogao da im pomogne dolazak Harvija Barnsa i Sandra Tonalija, doskorašnjih uzdanica Lestera odnosno Milana. U prvom kolu Njukasl dočekuje Aston Vilu, još jednu ekipu sa velikim ambicijama, koju je prošle godine preporodio trener Unaji Emeri. Vila je jača za Musu Dijabija iz Leverkuzena, Po Toresa iz Viljareala i Jurija Tilemansa iz Lestera. Prošle sezone sjajni Brajton dočekuje Luton, a Šeširdžije će po prvi put biti u eliti od kada ona ima naziv Premijer liga. Na Bramal Lejnu u Šefildu povratnik u eilitu Đefild Junajted dočekuje Kristal Palas, dok u Bornmutu gostuje Vest Hem koji ponovo ima velike ambicije i bez Deklana Rajsa, Đanluke Skamake i Harisona Ešbija, ali sa Harijem Megvajerom, pristiglim iz Mančester Junajteda. Karamale su se nekako spasile, a sada više ne žele paniku u finišu prvenstva. Na startu na Gudison stiže Fulam koji još uvek ne zna šta da radi sa Mitrovićem i njegovom željom da ode kod Arapa.

Barnli – Mančester Siti – 2,2+ @ 1.50 u Mozzartbet

Arsenal – Notingem Forest – 1,3+ @ 1.60 u Meridianbet

Bornmut – Vest Hem – 0-2 @ 1.95 u CircusBet

Brajton – Luton – 3+ @ 1.60 u MaxBet

Everton – Fulam – 1 @ 2.35 u Mozzartbet

Šefild Junajted – Kristal Palas – 0-2 @ 1.69 u CircusBet

Njukasl – Aston Vila – GG @ 1.78 u MaxBet

Brentford – Totenhem – 1x,2+ @ 1.98 u Meridianbet

Čelsi – Liverpul – x2,0-3 @ 2.20 u MaxBet

Mančester Junajted – Vulverhempton – 1,0-3 @ 2.25 u Mozzartbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.