Tip dana: Sevilja – Valensija: Slepi miševi u niskom letu nad Sančez Pishuanom

Ranije nego što je to uobičajeno startuje španska La Liga. Već u petak igraju se prve dve utakmice 1. kola, obe u Andaluziji. Almerija dočekuje Rajo Valjekano, dok će se u Sevilji domaći istoimeni klub sastati sa Valensijom. Utakmica na stadionu Sančez Pishuan počinje u 22 časa.

Sevilja: Vladar Lige Evrope želi iskorak na domaćem tlu

Gledajući samo učinak u La Ligi, prošla sezona bi se mogla okarakterisati kao katastrofalna za Sevilju. Andalužani su završili prvenstvo na 12. mestu, plasiravši se iza timova kao što su Majorka, Đirona i Rajo Valjekano, između ostalih. Mešutim, da sve izgleda ponovo bajkovito pobrinula se LIga Evrope, koju su fudbaleri Sevilje osvojili po sedmi put ovo takmičenje iz sedam finala, koliko su igrali. U finalu je pobeđena italijanska Roma sa Žoze Murinjom na klupi, koji takođe nikad nije bio poražen u nekom finalnom evropskom meču. U Budimpešti jeste, pošto je Sevilja slavila sa 3:1 i obezbedila još jedno učešće u Ligi šampiona, i pored 12. pozicije u La Ligi.

Tako će Sevilja biti peti španski klub u elitnom evropskom takmičenju ove sezone, pored Barse, Reala, Atletika i Sosijedada. I prethodnu sezonu su takmičenje u Evropi započeli u Ligi šampiona, i gledano iz sadašnje perspektive, dobro je da su na kraju bili treći u grupi i preselili se u Ligu Evrope. No, do Lige šampiona ima još vremena, a La Liga je pred vratima. U pripremnom periodu Sevilja je odigrala dosta utakmica, a jedini porazi doživeljeni su od nemačkih klubova, Hanze i Magdeburga. Treba reći da Andalužani nisu bili u najjačem sastavu u tim duelima, pa porazi nisu senzacija. Glavne provere bile su u prethodnih sedam dana, prvo sa gradskim rivalom Betisom, na američkoj turneji u Meksiku, a slavila je Sevilja golom En Nesirija u sudijskoj nadoknadi. Generalna proba je bila sa madridskim Atletikom u San Francisku, a duel je završen bez pobednika, s obzirom da su oba tima dala po jedan gol.

Za sada najveće pojačanje Sevilja je dovela pre nekoliko dana. Iz Ajntrahta iz Frankfurta stigao je švajcarski reprezentativac Đibril Sou. Pre njega dres kluba iz Andaluzije zadužili su i Rafael Romero iz Granade i Loik Bade iz francuskkog Rena. Neće biti iznenađenje ako do kraja prelaznog roka stigne još neki fudbaler na Sančez Pishuan. Nije bilo previše ni odlazaka, profat je Karim Rekik u Al Džaziru, a otišao je i Roni Lopez u portugalsku Bragu. Trener je ostao Hoze Luis Mendilibar, a kako i ne bi kada je ostvario zadatak koji mu je predočen, a to je opstanak u eliti, a uz to je stigao do trofeja u Ligi Evrope i novog nastupa Sevilje u Ligi šampiona. Inače Mendilibar je u martu zamenio Horhea Sanpaolija koji je dobio otkaz nakon katastrofalnih rezultata u prvenstvu, ostavivši Sevilju na samo dva boda iznad zone ispadanja.

I u novoj sezoni Sevilja će se uzdati u napadače Rafa Mira, En Nesirija i Lukasa Okamposa. Tu su i dalje Erik Lamela, Ivan Rakitić, a sa pozajmice iz Turske se vratio i Adnan Januzaj. U odbrani je Nemanja GudeljMarkus Akunja, Hezus Navas, dok Andalužani imaju i dva sjajna golmana, Marokanca Bonoa i Srbina Dmitrovića.

Valensija: Sezona mora biti bolja, a teško je i da bude lošija od prošle

Slepi miševi su okončali špansko prvenstvo tek na 16. mestu u prethodnoj sezoni, sa samo dva boda više od Valajdolida, prvog tima ispod crte, koji je zajedno sa Elčeom i Espanjolom ispao iz La Lige. U dva poslednja kola Valensija je remizirala sa Espanjolom i Betisom, pa se ispostavilo da je to bilo dovoljno za opstanak, ali daleko od toga da se armija navijača ovog kluba miri sa takvim epilogom.

Ruku na srce to i jeste katastrofalan plasman za ekipu koja je bila šest puta prvak Španije, poslednji put doduše još u sezoni 2003/04, kada su iza sebe ostavili Barselonu, La Korunju i Real Madrid, ali i klub koji je dva puta igrao u finalu Lige šampiona, i t dva puta uzastopno, 2000. i 2001. godine. Daleko je sadašnja Valensija od te ekipe koja je tek posle penala ostala bez naziva najbolje u Evropi. Mestalja više nije tvrđava, mada su u prošloj sezoni bodove iz Valensije odnosili samo Kadiz, Bilbao i Sevilja. Mnogo veći problem za Slepe miševe bia su gostovanja i oni su slavili na strani samo protiv Osasune, Elčea i Selte. U jednom momentu Valensija je imala čak sedam vezanih poraza na strani.

U toku pripremnog perioda tim sa Mestalje je igrao dobro. Pobedio je Notingem Forest, Spartak iz Trnave, Sent Galen i Alaves, a jedini poraz doživeljen je u generalnoj probi od engleske Aston Vile i to u Valensiji. Što se dolazaka i odlazaka tiče, u Valensiju su stigli Turčin Čenk iz Liona, ali je to njegov povratak sa pozajmice, dok je kao slabodan igrač došao Dijego Moreno. Valensiju je napustio Edinson Kavani, a Urugvajac će u predstoješoj sezoni braniti boje argentinske Boke Juniors. Juventusu je prodatFakundo Gonzales, a Milanu Junuz Musa, pa nam se čini, bar na prvi pogled, da su Slepi Miševi još slabiji igrački u osnosu na prethodnu sezonu. Efikasnost je veliki problem za Valensiju, prošle sezone Klajvert je dao 6, a Kavani pet golova i trener Ruben Baraha pod hitno mora da pronađe golgetera.

Raspored na startu sezone nije previše težak, posle Sevilje Valensija očekuje novajliju Las Palmas, onda dočekuje Osasunu, pa ide kod Alavesa u Vitoriju. nogo će zavisiti i od ishoda meča sa Seviljom, a Slepi miševi na Sančez Pishuanu nisu slavili više od četiri godine. Ipak, u prethodnoj sezoni nisu ni izgubili, meč je okončan remijem 1:1, a strelac za Valensiju bio je Edinson Kavani.

Naš predlog:

Po kladionicama Sevilja je favorit na premijeri. Kvota na trijumf Andalužana je 2.05 u Mozzartbet-u. Za remi se dobija 3.50, a koeficijent za pobedu gostiju je tačno 4.00.

Naš prvi predlog je jedinica sa koeficijentom 2.05 u kladionici Mozzartbet. Smatramo da je Sevilja kvalitetnija, a igra i pred svojim navijačima, prvi put u zvaničnom meču posle još jednog osvajanja Lige Evrope.

Što se golova tiče ne verujemo da će ih biti mnogo, pa možete probati i sa kombinacijom 1x,0-2 sa koeficijentom 1.97. Za one koji ”gađaju” jače kvote, predlog je prelaz x/1 za koji se dobija kvota 4.80 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.