Meč dana: Hibernijan – Aston Vila: Bitka za Britaniju u plej-ofu Lige konferencija, može li David protiv Golijata?

Žrijeb nam je ove godine donio veoma zanimljiv duel u plej-ofu za treće po snazi takmičenje u Evropi – Ligu konferencija. U nestandardnom terminu, u srijedu veče, škotski predstavnik Hibernijan će nam svom stadionu dočekati engleskog velikana, sedmostrukog osvajača Premijer lige – Aston Vilu, meč je na programu od 18:45h.

Aston Vila: Specijalista Emeri započinje svoj novi izlet u Evropu

Bivši evropski prvak vratio se u Evropu (osvajači u sezoni 1981/82), i sve je zasluga jednog čovjeka. Unaj Emeri se sa osvetničkim raspoloženjem ponovo vratio na Ostrvo, a transformacija Vile, od skupine teškaša koja je tumarala ligom do sastava koji je završio visoko u gornjem dijelu tabele, bila je iznenađenje samo za one koji nisu pratili Emerijev životni i profesionalni put. Vila je prošlu godinu završila ispred velikana kao što su Čelsi i Totenhem, dok im je Liverpul odmakao za samo 5 bodova. To je bio jasan signal da je doktorska disertacija Emerija prošle sezone urodila plodom. Čini se da će protutnjati kroz ovo takmičenje punom brzinom, na putu do slave.

A igrači Vile su bili nešto posebno prošle sezone, od Emija Martineza, preko Mingsa, Daglasa Luiza i Džona Mekgina, do Votkinsa, oni zbog menadžerovog taktičkog znanja igraju kao nikada u svom životu, sve ide tako glatko. Vilu je lijepo gledati, Vila može da se umješa u borbu za sam vrh, Vila će, poučena Vest Hemovim uspjehom, ozbiljno shvatiti Ligu konferencije, a Emeri je, uostalom, ”Gospodin evropskih kupova”. J

uri Tilemans, Pau Tores i, skupo plaćeni, Musa Dijabi čine idealan triling pojačanja. Sve igrači koji su plaćeni papreno, Dijabi je stigao iz Leverkuzena za 55 miliona evropskih novčanica, dok je Tores doveden iz Viljareala za sumu od 33 miliona evra. Ovogodišnji start u Premijer ligi je bio čudan kao i čitava prethodna sezona za Vilu. U prvom kolu su gostovali na Sent Džejmsis Parku kod Njukastla i odmah na početku pukla je petarda. Četa Unaja Emerija je u tom meču bila neprepoznatljiva, Njukastl ih je prosto rečeno raznio i na kraju su dobro i prošli sa samo 5 komada u mreži. Ali ona stara narodna kaže ”Prvi mačići se u vodu bacaju”, tako je izgleda bilo i u Vilinom slučaju. Odmah u sledećem kolu koje se igralo za vikend, Emerijevi puleni su naoštreni izašli na megdan posrnulom Evertonu i na svom domaćem terenu mu spakovali 4 komada! Na Vila Parku je bilo 40 hiljada ljudi – željnih da vide ekipu koja je spremna za najveće izazove ove sezone – pa zašto i ne ekipu koja će napasti evropski trofej.

Hibernijan: Škoti u ovom duelu nemaju šta da izgube

Klub iz glavnog grada Edinburga – Hibernijan, osnovan je čak davne 1875. godine od strane edinburških Iraca. Klub je dobio ime po Hiberniji, latinskom nazivu za irsko ostrvo. Ovaj klub je osvajao nacionalni kup tri puta, poslednji put je to bilo u sezoni 2015/16.

Hibernijan je prošlu sezonu završio na visokom 5. mjestu nacionalnog šampionata što im donijelo mjesto u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Svoj evropski put ekipa iz Edinburga je počela u drugom kolu kvalifikacija, a prvi protivnik im je bio klub iz Andore – Inter Eskalades. U prvom meču u Andori Hibernijan nije pokazao mnogo, a čak možemo reći i da se obrukao jer su izgubili sa 2:1 od amatera i na svom terenu su morali da pokažu mnogo više. To se i desilo, pred oko 14 hiljada navijača na svom stadionu su bukvalno raznijeli Inter Eskalades i slavili rezultatom 6:1, što im je obezbijedilo i treću rundu kvalifikacija. U trećem kolu su koplja ukrstili sa mnogo jačim protivnikom – švajcarskim Lucernom. U tom dvomeču nisu bili favoriti i očekivalo se da je njihov izlet u Evropu ove godine završen. Međutim, u prvom meču na svom terenu Hibernijan je u potpunosti nadigrao Lucern i u Švajcarsku odnio 2 gola prednosti, konačni rezultat u prvom meču je bio 3:1. U revanš meč su takođe ušli kao autsajder i smatralo se da će teško odbraniti teško stečenu prednost na svom terenu, ali nas je ekipa iz Škotske još jednom demantovala. Uspijeli su ne samo da sačuvaju prednost nego i da ovaj dvomeč okončaju bez poraza – 2:2. To je bio rezultat meča u Švajcarskoj i sa ukupnim rezultatom 5:3 Hibernijan je prošao u plej-of Lige konferencija gdje ga sada čeka ni manje ni više nego Aston Vila.

Kao što sam naslov kaže, ovo će biti istinski duel Davida i Golijata jer i sama vrijednost sastava klubova govori mnogo. Ekipa Hibernijana ukupno košta 13 miliona evra, dok klub iz Engleske vrijedi čak nevjerovatnih 615 miliona evra. Jasno je da Hibernijan u ovaj dvomeč ulazi kao veliki autsajder, ali niko im ne može oduzeti nadu i lavlje srce koje su pokazali kroz sve mečeve ovih kvalifikacija.

Naš prijedlog:

Koeficijenti koje nude kladionice nam jasno daju smijernicu u kom će pravcu ići večerašnji meč, pobjeda domaćina se plaća čak kvotom 10.00 u Mozzartbet kladionici. Aston Vila je apsolutni favorit a koeficijent na pobjedu gostiju je 1.33 takođe u Mozzartbet-u, dok se neriješen ishod plaća kvotom 6.00.

Naš prijedlog za ovaj meč odnosi se na kombinaciju konačnog ishoda i golova – 2,3+ po kvoti 1.75 u Mozzartbet kladionici.

Igrači koji ganjaju veće kvote mogu pokušati sa igrom – prvo poluvrijeme 2+, po kvoti 2.25 takođe u Mozzartbet kladionici. Predlog je i kombinacija prelaza i golova, a za 2-2,2+ koeficijent u Mozzartbet-u je 1.97.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.