Tip dana košarka: Turk Telekom – Budućnost: Može li Budućnost da iskoristi slabu formu Turaka?

U okviru drugog kola Evrokupa, tim iz Podgorice će gostovati kod ekipe Turk Telekoma u Ankari. Budućnost je za razliku od svog današnjeg protivnika trijumfalno započela novu sezonu u Evrokupu, pa će tim iz Ankare sigurno biti dodatno motivisan da ostvari prvu pobjedu u Evropi ove sezone.

Turk Telekom: Slaba forma ne treba da zavara

Aktuelni vicešampion Turk Telekom doživio je značajne promjene. Trenera godine, sada novog šefa stručnog štaba Efesa Erdema Džana zamjenio je Nenad Čanak, a potpisana su čak desetorica novih košarkaša. Ostala su samo dvojica igrača iz prošlogodišnjeg sastava – bekovi Boran Guler i Mehmet Jagmur. I pored silnih promjena, ambicije u timu iz glavnog grada ostaju nepromjenjene, odnosno želja je prvo učešće u Evroligi u ovom vijeku. Što se rostera tiče, Džerijan Grent je posle imenovanja za MVP Evrokupa i mjesta u idealnoj petorci takmičenja otišao u “evropski drim tim” Panatinaikos. Njegov partner i zamjenik Toni Tejlor otišao je u Bahčešehir, a umjesto njih Čanak je doveo Tajrona Valasa i Džejlena Adamsa. Valas je odigrao vrhunsku sezonu u Parizu za koji je bilježio 15,7 poena, 3,7 skokova, pet asistencija i 1,5 ukradenih lopti u Evrokupu. Od njega se očekuje da uskoči u Grentove cipele. Imao je prilično konstantnu sezonu, 13 od 15 mečeva završio je sa dvocifrenim učinkom. Ipak, kako treba da odmjeni Grenta, nosiće veliku odgovornost na svojim leđima. Sa njim bi dobar dio posla u bekovskoj liniji trebalo da odradi Džejlen Adams. Prošle sezone imao je ulogu rezerviste u Makabiju iz Tel Aviva, gdje je imao 6,7 poena 1,4 uhvaćene i 1,3 podjeljene lopte prije nego što je sezonu završio zbog povrede. Sprega između njih dvojice biće Ismail Ulusoj koji se vraća u Evrokup i ima solidno iskustvo igranja u turskom prvenstvu. Najveće pojačanje Turk Telekoma na krilu je Džejms Palmer, koji mjenja najboljeg strelca Turk Telekom u Evrokupu tokom protekle sezone – Aksela Butelja. Zapamtio ga je Čanak odlično prošle sezone kada je protiv njegovog tadašnjeg kluba Lijetkabelisa ubacio 31 poen uz 5/9 sa distance kao zvijezda Burga. Palmer je debitansku sezonu u Evrokupu završio sa prosjekom od 15,6 poena, četiri skoka, 2,3 asistencije i 1,3 “krađe”. Neće biti lako da se odgovori visokim ambicijama sa potpuno novim timom i trenerom, ali Nenad Čanak ima veliko iskustvo i oko sebe jako dobar tim. Ako se sve kockice slože na pravi način, Turk Telekom bi uz Gran Kanariju trebalo da bude ozbiljan kandidat za visok plasman.

Budućnost: Dosadašnja igra obećava

Čini se kao davna prošlost kada je Budućnost šokirala Zvezdu i pokorila regionalnu ligu. Ima tome već skoro pet godina, ali sa ove tačke gledišta kao da je prošlo pet decenija. Partizan i Crvena Zvezda su u zadnjih par godina zaista odmakli po kvalitetu a Budućnost koliko god da se trudila jednostavno nije uspijevala da održi korak. Uvijek budu među četiri najbolje ekipe. Desi se ponekad da tokom ligaškog dijela sezone namuče ili Zvezdu ili Partizan, ali kada dođe plej-of svaki promil šanse za iznenađenje isčezne. Sjetimo se samo šta je Zvezda uradila protiv Budućnosti u polufinalu prošle sezone. Jasno se tada vidjela razlika u kvalitetu. Teško da će se i ove sezone nešto značajnije promjentiti. Budućnost je prvo ovog ljeta morala da riješi pitanje trenera, šuškalo se dosta, spekulisalo, ali na kraju Petar Mijović je ostao na klupi, stigli su i novi igrači, najpozatiji je definitivno Brendon Pol, ali jednostavno na papiru se čini da to nije kvalitet za ništa više od polufinala. Međutim jedina ekipa koja je ostavila utisak da može da stane na crtu finalistima iz prethodne dvije takmičarske godine je podgorička Budućnost, pošto je ubiljeležila najbolji start sezone u ABA ligi. Ekipa Petra Mijovića je dobila Zadar na otvaranju 103:73, a potom Mornar u Baru 87:61 i sa ukupnih +56 se upisala u klupske knjige zlatnim slovima. Još Mijović nije složio sve kako treba, ali rezultati su tu i to je najbitnije. Ima Budućnost veliki broj opcija u napadu, što se vidi i kroz osam različitih strelaca sa dvocifrenim učinkom u prve dvije runde. A pritom su Podgoričani bili bolji i od Lijetkabelisa u prvom kolu Evrokupa (76:65), čime su odmah istakli kandidaturu za prolazak grupe. Računajući i ABA Superkup, imaju učinak 5-1 od starta sezone, a mjeru im je uzeo samo Studentski centar (63:69) na predsezonskom turniru u Morači. Uz sve to, na šest mečeva su dosad primali svega 65,7 poena u prosjeku, što ukazuje da je odbrana već dobro zategnuta.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je ekipa Turk Telekoma za čiju pobjedu se plaća kvotom 1.55 u MeridianBet kladionici, dok se pobjeda Budućnosti plaća kvotom 2.55.

Mi vam predlažemo igru Ukupno poena + (granica 149,5) po kvoti 1.75 u MeridianBet kladionici a za vas koji ganjate nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP+ (granica 151,5) po kvoti 2.85 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.