Tip dana košarka: Žalgiris – Crvena zvezda: Mogu li crveno-beli do pobede u Kaunasu posle 3 godine?

Ekipa Crvene zvezde će u drugom kolu Evrolige gostovati u Kaunasu ekipi Žalgirisa, na jednom od najtežih gostovanja u čitavoj Evropi. Dovoljno govori podatak da Zvezda nije slavila u Litvaniji već pune 3 godine. Meč je na programu od 19 časova.

Žalgiris: Domaći teren kao najveća prednost

Uspio je Žaligris minule sezone, pomalo i iznenađujuće, da se domogne plej-ofa Evrolige. Počistila je ipak Barselona litvanskog šampiona 3:0 u seriji, pa nije dobio priliku da se pred svojim navijačima na Fajnal foru u Kaunasu bori za evropsku titulu. U domaćem prvenstvu je očekivano došao do titule. Žalgiris je u prvom kolu Evrolige kao gost savladao Virtus i napravio vrijedan “brejk” na startu nove sezone elitnog košarkaškog kupa. Ekipa iz Kaunasa je u poslednjoj četvrtini, napravila veleobrt i došla do trijumfa – 82:79. Imao je Virtus igru i rezultat u rukama, niko nije bio zabrinut kada je na semaforu stajalo 73:67 za tim iz Bolonje. A, ispostavilo se da je tu crno-bijeli sastav zaribao. Žalgiris je napravio seriju 10:0 kojom je došao do prednosti koju nije ispustio do kraja meča. Nastavio je Žalgiris seriju bez poraza, ali kao i gotovo svaki put otkako je sezona počela, ponovo je pobjeda ostvarena na mišiće. Posle tjesne pobjede u Bolonji nad Virtusom, šampion Litvanije drhtao je skoro 35 minuta protiv Mažejkjaja kog je na kraju ipak dobio rezultatom 73:69. Nije se proslavio velikan iz Kaunasa pred dolazak Crvene zvezde u drugom kolu Evrolige ali i pored toga piše se četvrta takmičarska pobjeda u novoj sezoni. Žalgiris je završio veliki posao aktiviranjem opcija u ugovorima Ignasa Brazdeikisa i Kinana Evansa. Evans je minule sezone bio apsolutni lider ekipe i jedan od najboljih bekova Evrolige, do teške povrede. Upisao je 17 nastupa i prosječno bilježio 15,9 poena, 3,7 asistencija i 3,2 skoka za indeks 17,4, ali je početkom januara pretrpio povredu Ahilove tetive i završio sezonu. Jasno je da Amerikanac posjeduje ozbiljan kvalitet i da se vrlo dobro uklapa u ideje trenera Kazisa Maksvitisa, te je dobio povjerenje uprave za još jednu sezonu, uprkos dugoj pauzi zbog povrede. Što se tiče Brazdeikisa, odigrao je više nego dobru prvu sezonu u Evropi. Košarkaš rodom iz Kaunasa odrastao je u Kanadi, od 2019. je pokušavao da se izbori za mjesto u NBA kroz angažmane u Njujork Niksima, Filadelfija Seventisiksersima i Orlando Medžiku, a onda je minulog ljeta prihvatio poziv iz domovine. Beležio je kao debitant u Evroligi dobre partije i bio među najboljim igračima Maksvitisove čete. Važan posao obavio je Žalgirs što je zadržao jednog od boljih domaćih igrača, koji je pritom u sjajnim godinama (24). Prethodno su doveli veliko pojačanje Naz Mitru Longa iz Olimpije Milano, a potpisali su i još jednog Litvanca, centra Danijelijusa Lavrinovičijusa. Novu saradnju dobio je i Tomas Dimša. Što se tiče odlazaka, Kaunas su ovog ljeta napustili Akile Polonara, Ajzea Tejlor, Karolis Lukošijunas, Tajler Kavano, kao i Mantas Kalnijetis koji se povukao.

Crvena zvezda: Na krilima Nejpira do pobede na vrelom gostovanju

Pred krcatim tribinama izabranici Duška Ivanovića su kontrolisali dešavanja na terenu od prvog do poslednjeg minuta i u dominantnom maniru otvorili novi takmičarski ciklus u elitnom takmičenju pobjedom nad ekipom Asvela rezultatom 94:73. Vratila se Zvezda u najveću dvoranu u regionu sa stilom. Na tribine nije igla mogla da padne, a na parketu se crveno-bijeloj publici u punom sjaju predstavio Šabaz Nejpir. Uživali su navijači u sjajnim potezima. Preuzeo je odgovornost kada god je bilo potrebno, usijale su se mrežice u Areni od njegovih pogodaka. Zvaničan debi u dresu Crvene zvezde okončao je sa 21 poenom. Nije se drugačiji epilog mogao ni očekviati posle vatrometa tima sa Malog Kalemegdana na samom startu susreta. Vezali su šest šuteva u uvodnim minutima i svi sem pokušaja Rokasa Giedraitisa bili su van linije 6,75. Crveno-bijeli su u okviru ABA lige prišli blizu brojke iz sezone 2020/21 (+69), koju su otvorili ubedljivim trijumfima protiv Cibone (104:66) i Borca (95:64). I to protiv nekih od najtežih protivnika u regionu. Krenuli su sa jednog od najnezgodnijih gostovanja, slavili 81:63 u Laktašima, a onda u derbiju druge runde oduvali Cedevitu Olimpiju u Areni 94:51. Naravno, bila je to daleko najubedljivija pobjeda Zvezde nad Ljubljančanima u 12. međusobnom okršaju (10. trijumf). Duško Ivanović je na obe susreta dobro rotirao ekipu. Gostovanje Igokei je ipak bilo nešto komplikovanije, pa su igrači poput Majka Tobija i Rokasa Giedraitisa morali da zapnu. A protiv Cedevite Olimpije imala je Zvezda 12 strelaca, samo je Jago dos Santos proveo više od 20 minuta u igri, niko nije igrao ispod 10. A prednost je rasla iz minuta u minut. Nije bilo bitno ko je na parketu, svi su pokazali kvalitet i želju za nadmetanjem, iako je vjerovatno već na poluvremenu meč bio riješen (50:25). Crvena zvezda nastavlja sa utakmicama te posle tri sjajna izdanja i tri pobjede na dva fronta, slijedi najteži zadatak do sada. Put u Litvaniju i okršaj protiv neugodnog Žalgirisa. Podsjećanja radi, Žalgiris i Crvena zvezda su već igrali, ali tokom priprema kada je Zvezda poražena rezultatom 84:85. Kako je objavio Žalgiris, prvi meč u Žalgirio areni rasprodat je 18 dana unaprijed, a kako je ovo prvi meč Žalgirisa na domaćem terenu bilo je i za očekivati tako nešto. Rivalstvo između Žalgirisa i Crvene zvezde je u prethodnim duelima prevazilazilo čisto sportske okvire, pa su litvanski navijači znali da provociraju zbog stvari koje nemaju veze sa košarkom. Žalgiris je prošlu godinu završio među osam najboljih sa skorom 19-15, uz 13 od 17 pobeda na domaćem parketu pa je jasno da Zvezdi neće biti nimalo lako bez obzira na kvalitet i dobru formu.

Naš prijedlog

Blagi favorit u ovom meču je ekipa Žalgirisa, čija pobjeda se plaća kvotom 1.80 u MozzartBet kladionici. Pobjeda Crvene zvezde se plaća kvotom 2.20.

Mi vam predlažemo igru Ukupno poena + (granica 153,5) po kvoti 1.80 u MozzartBet kladionici, a za vas koji jurite nešto veću kvotu predlažemo igru 2&UP+ (granica 155,5) po kvoti 4.20 u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.