Tip dana košarka: Denver – L.A. Lejkers: ”Kralj” testira Jokića i šampione na startu nove sezone

U noći između utorka i srede kreće nova sezona, 78. po redu, najkvalitetnije košarkaške lige na svetu. Čast da preseku vrpcu imaju šampioni iz prethodne sezone Denver Nagetsi koji će u svojoj Bol Areni dočekati L.A. Lejkerse. Biće to još jedan okršaj Nikole Jokića i Džamala Mareja protiv LeBrona Džejmsa u Entonija Dejvisa, pošto su ova dva tima igrala u finalu Zapada proletos, kada su Nagetsi ”počistili” Jezerdžije sa 4:0. Meč počinje u 1.30 po srednjeevropskom vremenu.

Denver Nagets: Teže je odbraniti nego osvojiti, uvideće to i Jokić i drugovi

Ekipa iz Kolorada je prošle sezone po prvi put postala šampion NBA lige. Ova franšiza je već igrala u finalu Zapada, ali se nikad nije popela na košarkaški vrh sveta. A to su uradili više nego dominantno. Regularni deo sezone okončali su sa učinkom od 53 pobede i 29 poraza, to nije bio najbolji rezultat u ligi, ali jeste u konferenciji. Međutim, pravu snagu su pokazali u plej-of, redom su izbacivali Minesotu, Finiks, Lejkerse i u velikom finalu ekipu Majamija. Koliko su bili dobri u doigravanju pokazuje podatak da su samo Finiks Sansi uspeli da dođu do dve pobede protiv Denvera u seriji. Lejkersi su, na primer, ”počišćeni” u finalu Zapada sa 4:0.

Naravno da je tvorac uspeha bio najbolji košarkaš Denvera Nikola Jokić. Momak iz Sombora nije poneo MVP priznanje i treći put uzastopno, ono je pripalo Džoelu Embidu, a da li zasluženo ostavljamo čitaocima na procenu. Na kraju je Jokić bio MVP finala, čime je bar malo ublažena nepravda. Srpski centar je imao 24,5 poena prosečno, hvatao je 11,8 lopti po meču i imao 9,8 uspešnih dodavanja, i vrlo malo mu je nedostajalo da ima tripl-dabl u proseku. Naravno, nije Jokić jedini zaslužan za ”prsten”. Oporavljeni Džamal Marej je dao ogroman doprinos, posebno u plej-ofu, ali su i svi ostali uradili šta je bilo do njih, Aron Gordon, Majkl Porter Junior, Kentavijus Koldvel Popup, Bobi Braun, Kristijan Braun i Džef Grin, pa i oni sa mnogo manjom minutažom tokom sezone i bez učinka u plej-ofu.

Majkl Meloun je ostao na klupi Nagetsa, kako i ne bi posle osvanja titule, ali u timu više nema dvojice važnih šrafova iz prošle sezone. Kolorado su napustili iskusni Džef Grin, a najveći problem mogao bi da predstavlja odlazak Bobija Brauna, košarkaša koji je u mnogo utakmica bio adut sa klupe i koji je znao da pokrene tim kada mu nije išlo. S druge strane dosta je u pripremnom periodu pokazao ”ruki” Džulijan Stroter koji je ubacivao dvocifren broj koševa u gotovo svim utakmicama u predsezoni. Naravno da to neće biti tako kada sezona krene, neće ni imati toliko prostora za igru, a pogotovo neće da uzima toliki broj šuteva pored Jokića i Mareja. Novajlija je i Hanter Tajson koji će pokrivati poziciji tri i četiri i biće od koristi kada pauzu dobiju Majkl Porter i Aron Gordon, a i značajnije je mlađi od Džefa Grina. Stroter je bio 29. ”pik” na draftu, a Denver je, kao 32. uzeo i Džejlena Piketa, još jednog igrača koji možda neće imati važnu ulogu u ”ruki” sezoni, ali u budućnosti bi mogao da bude vrlo važan, mada se i za Kristijana Brauna to govorilo prošle jeseni, pa je ovaj momak bio pravo iznenađenje i adut Melouna i u plej-of mečevima.

Važna stvar za Denver je i to što su Nikola Jokić i Džamal Marej propustili Mundobasket i na početak sezone stižu odmorni, i što je najbitinije, željni igre. Jokić je odmor proveo u rodnom Somboru, radio je ono što voli, pa smo sigurni da će brže ući u formu nego u prethodnim sezonama. Za Mareja je najbitnije da je zdrav, mada je njegovo koleno uvek prava ”mina” i sigurno je da se svi navijači ”Grumenja” naježe kada mu noga prokliza i kada se on uhvati za koleno.

L.A. Lejkers: Da li je ova sezona ”labudova pesma” LeBrona Džejmsa?

Možda je divizija Pacifik ove sezone najjača u NBA ligi. Verovatno da jeste, svi timovi su već viđeni u plej-ofu, a većina bi mogla da se bori i za ”prsten”. Najveće šanse daju se Finiks Sansima, ali ne treba potceniti ni Sakramento Kingse, Golden Stejt Voriorse i dva tima iz ”grada anđela”, Lejkerse i Kliperse. Borba za tron na Zapadu biće velika, a prošle sezone je to pošlo za rukom baš Lejkersima, koje niko nije video u završnici tokom regularnog dela sezone.

Nisu se Lejkersi proslavili u tom finalu, Denver ih je pobedio sa 4:0 u seriji i tada se mislilo da će se Lebron Džejms, po mnogima najbolji košarkaš svih vremena, oprostiti od aktivnog igranja. To se nije dogodilo u ”Kralj” kreće u svoju 21. sezonu u najjačoj ligi na svetu u svojoj 39. godini. Razloga za to ima više. LeBron će moći u predstojećoj sezoni da obori dva rekorda, ako sve bude u redu sa njegovim zdravljem. Moći će da stigne do 40 000 poena u regularnom delu sezone ali i do 50 000, ako se računaju sva takmičenja. Da bi stigao Brazilca Oskara Šmita treba mu još 1657 poena, dok mu za obaranje rekorda u NBA ligi treba još 1348. Uz to je 19. puta igrao na Ol-star meču i tu je izjednačen sa Karimom Abdulom Džabarom, pa ako ode u Indijanapolis početkom sledeće godine na novi Ol-star vikend, i tu će postati najbolji svih vremena. Ujedno je jedan od samo šestorice košarkaša koji su više od 20 sezona bili deo NBA lige.

Nešto i o ostalima iz redova Jezerdžija. Veliku stvar su Lejkersi uradili trejdom Rasela Vestbruka, koji nije doneo skoro ništa ekipi. Za njega su dobili sjajne igraće Malika Bizlija, D'Anđela Rasela i Džereda Vanderbilta. U januaru je stigao i Japanac Rui Hačimura i Lejkersi su mnogo drugačije izgledali na kraju sezone nego na početku. Letos je, od pomenutih košarkaša, otišao samo Bizli, ali je stigla i odgovarajuća zamena u vidu Gejba Vinsenta iz ekipe Majamija, a novi igrači su i Tajron Prins i Kem Rediš.

Ma koliko se sve vrtelo oko Džejmsa, trener Darvin Hem zna da u odbrani neće moći mnogo da se uzda u njega. Tu na scenu stupa Entoni ”Obrva” Dejvis, jedan od najboljih defanzivaca, ali u poslednje vreme i uzdanica u napadu. Mnogo je napredovao Ostin Rivs, koji se našao na spisku reprezentacije SAD i bio jedan od najboljih na Mundobasketu. Na Svetskom prvenstvu igrao je, ali u dresu Nemačke, još jedan bek, Denis Šruder, i okitio se titulom svetskog prvaka ali i MVP-a takmičenja. To će sigurno uticati i na njegovo samopouzdanje i treba očekivati još bolje partije tamnoputog Nemca.

Naš predlog:

Denver je po kladionicama favorit u prmijernom meču sezone. Za pobedu Nagetska kvota u kladionici Meridianbet iznosi 1.45 a trijumf Lejkersa procenjen je kvotom 2.80.

Naš prvi predlog se odnosi na ukupna broj koševa. Granica je postavljena na 228,5 poena ukupno, a smatramo da igrači još nisu namestili nišanske sprave i da bi tu mogao da dođe minus. Za (-) poene ukupno kvota je 1.89 u kladionici Meridianbet.

Lejkersi su željni osvete za ”metlu” iz finala Zapada, a Denver još uživa na lovorikama. Tako bi lako mogla da dođe i dvojka u ovom meču, pa ko želi može da pokuša sa pobedom Lejkera i kvotom 2.80 u kladionici Meridianbet. Što se pojedinačnog učinka tiče kod Denvera predlažemo Majkla Portera Juniora za koga je granica na 13,5 koševa a za (+) kvota je 1.82 u kladionici Meridianbet. Kod gostiju biramo Entonija Dejvisa sa kvotom 1.94 za više od 24,5 poena na meču, uključujući i produžetke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.