Meč dana tenis: Novak Đoković – Janik Siner: Pobednik je već u polufinalu!

Danas su u ”zelenoj” grupi na Završnom mastersu u Torinu na programu mečevi drugog kola. Za večernji termin ostavljen je najinteresantniji duel, sastaju se pobednici iz prvog kola, aktuelni branilac trofeja i prvi teniser sveta Novak Đoković i domaća uzdanica Janik Siner. Meč je na progamu u 21 čas.

Novak Đoković: Pobeda nad Runeom obezbedila nova dva rekorda

Možda je Novak imao mali pritisak pred dolazak na Završni masters u Torinu pošto je postojala, doduše minimalna, mogućnost da ostane bez prvog mesta pre Nove godine i tako ne završi još jednom kao najbolji na svetu. Da bi se to ostvarilo bilo je neophodno da Karlos Alkaraz pobedi sve mečeve u Torinu i osvoji trofej, a da srpski as izgubi u grupi sva tri duela i onda bi Španac imao 10 bodova više. To se, naravno, nije dogodilo, Đoković je pobedom nad Holgerom Runeom stigao do 200 poena, a i Španac je, dan kasnije, izgubio od Zvereva.

Pored toga što će i 8. put sezonu završiti na prvom mestu ATP liste, Novak će, kroz nekoliko dana, popraviti sopstveni rekord u broju sedmica provedenih na prvom mestu liste, i ta brojka će iznositi okruglo 400 sedmica. Kada je s tim završio ostaje mu da pojuri još jednu titulu na Završnom mastersu i tako ovaj trofej osvoji 7. put u kariejri. Ujedno je jedin i teniser koji je to činio na tri različita mesta, prvo u Šangaju, pa u Londonu, a prošle godine je već slavio u Torinu.

Đoković nije preterano forsirao ove sezone, malo je sam dozirao učešća na turnirima a malo mu nisu dozvoljavali da igra, mislimo na Amerikance. Izgubio je samo pet puta, po jednom na betonu i travi i tri puta na šljaci. Taj jedini poraz na betonu naneo mu je Danil Medvedev u Dubaiju, na travi ga je savladao Alkaraz u finalu Vimbldona, a na šljaci Muzeti u Monte Karlu, Lajović u Banja Luci i Rune u Rimu. Pobedio je na poslednjih 19 mečeva, još od poraza u finalu Vilmbldona. Od tada je osvojio US open, masterse u Sinsinatiju i Parizu i pobedio je u jednom meču u Dejvis kupu. Posle nastupa u Torinu za najboljeg na svetu nema odmora, predvodiće selekciju Srbije u završnici Dejvis kupa, koji je, po njegovim rečima, kruna sezone.

Protiv Runea nije bilo lako, Novak je dobio prvi set u taj brejku ali je na isti način izgubio drugi. U orva dva seta Danac je prvi dolazio do brejka, ali je Đoković ekspresno odgovarao, da bi u trećem setu Novak prvi zadao udarac, Rune vratio brejk odmah, ali je Srbin ponovo oduzeo servis rivalu i ovog puta ga sačuvao do kraja. Time je Đoković stigao do pozitivnog učinka i u odnosu na Runea, vodi sa 3:2 u pobedama, a pre samo deset dana Danac je vodio sa 2:1 u pobedama.

Janik Siner: Italijan je možda i najveći rival za trofej

Siner je sazreo za velika dela, to je već svima jasno. Istina ovaj teniser je već na 4. mestu ATP liste, što mu je najbolji plasman u karijeri, ali bar do Nove godine neće moći da napreduje ali, najverovatnije ni da nazaduje jer od Ruboljova, posle prvog kola, ima skoro 900 poena više. Sa svoje 22 godine Italijan i dalje spada u grušpu mladih, nadolazećih asova, a da nije Alkaraza, bio bi i ubeldjivo najmlađi u svetskom vrhu. Jasno je da će, po odlasku Đokovića sa Tura, ova dvojica biti najveći rivali i kandidati za prvo mesto, ali su tu i oni nešto malo stariji Medvedev, Zverev, Cicipas, kao i njihovi ”vršnjaci”, Rune, Ože-Alijasim i ostali. Dakle, ne bi smelo da bude zime za ”beli sport” i kad poslednji iz ”velike trojke” siđe sa scene.

Ova godina je bila za Janika Sinera vrlo uspešna a posebno njen drugi deo. Prvi trofej u sezoni Siner je osvojiou Monpeljeu u prvom delu godine, ali je zato od leta podigao pehare na mastersu u Torontu, kao i na turnirima iz Serije 500 u Šangaju i Beču. Prošlu godinu je završio tek na 15. mestu, a ovu će na 4. pa sami vidite razmere njegovog dostignuća u prethodnih 300 dana.

Pred dolaska na Završni masters Siner je igrao u Parizu ali se sa turnira povukao nakon pobede nad Mekdonaldom i predao duel De Minoru. Razlog je bio revolt zbog kasnog završetka meča sa Amerikancem i kratkog vremena do duela sa teniserom iz Australije. Italijan nije želeo da rizikuje još jedan naporan duel u kratkom vremenskom intervalu i eventualnu povredu i sačuvao se za nastup u Torinu, što mu je mnogo važnije. Usput je dokačio i ATP, pogotovo zbog rasporeda mečeva u parizu i nije bio jedini što se tiče te zamerke, pa se postavilo pitanje opstanka mastersa u Bersiju.

Siner igra odlično na mastersima ove sezone, osvojio je i svoj prvi trofej, a ima i nekoliko finala. Ostaje mu da napravi iskorak na grend slemovima gde još uvek nije bio učesnik završne predstave. Ove sezone je na Australijen openu ispao u osmini finala od Cicipasa u pet setova. Na Rolan Garosu je stao već u drugom kolu kada je izgubio od Nemca Altmajera i to ponovo u pet setova. Najbolji rezultat ostvario je na Vimbldonu, tu je stigao do polufinala ali je Novak Đoković bio nepremostiva prepreka, još jednom, i slavio je sa 3:0. U Njujork je stigao sa peharom iz Toronta i porazom u prvom meču Sinsinatija od Lajovića, pa se smatralo da je sve karte bacio na osvajanje US opena. Međutim, stigao je samo do osmine finala i opet je bio koban meč u pet setova, ovog puta od Zvereva.

Janik Siner je u prvom kolu ”zelene” grupe pobedio Stefanosa Cicipasa i pobeda nad Đokovićem bi mu već overila plasman u polufinale, s obzirom da je Grka dobio u dva seta.

Naš predlog:

Nisu se mnogo puta sastajali Đoković i Siner do sada, samo tri puta i sva tri meča dobio je Srbin. Prvi put su igrali 2021. godine u Monte Karlu na šljaci, bilo je 2:0 za Đokovića, a onda su se dva puta sastajali na vimbldonskoj travi. Prošle godine je Siner imao dva seta prednosti i ipak izgubio u četvrtfialu, a ove godine je u polufinalu Đoković slavio u tri seta.

Pred njihov četvrti duel kvota na Novaka Đokovića je 1.57 u kladionici SuperBet dok se trijumf Janika Sinera procenjuje koeficijentom 2.50.

Naša pretpostavaka je da nas čeka dug meč, ulog je veliki i obojica bi volela da već sada overe plasman u polufinale. Zato je naš prvi predlog igra na veći broj gemova. Granica je 22,5 gemova, a za UG+ kvota je 1.80 u kladionici SuperBet.

Ako bude više od 22,5 gemova, najverovatnije je da će se igrati i u tri seta, pa je naš drugi predlog tačan broj setona. Za S3 koeficijent je 2.25 u kladionici SuperBet. Probajte i tačan rezultat 2:1 za Đokovića, a za TR 2:1 kvota je 3.80 u kladionici SuperBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.