Meč dana tenis: Karlos Alkazar – Novak Đoković: Tek peti međusobni meč, a kao da rivalstvo traje večnost

Dogodilo se ono što su pravi ljubitelji tenisa priželjkivali, na Završnom mastersu u Torinu igraće se meč između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza. S obzirom da se radi o dvojici prvoplasiranih na ATP listi taj okršaj nije bio moguć u grupi, ali su se svi nadali sudaru u finalu. Neće igrati za pehar, ali i polufinale je dovoljno dobar izazov. U prvom polufinalnom meču sastaju se domaća uzdanica Janik Snier i treći teniser sveta Danil Medvedev. Dakle, u polufinalu su četvorica najboljih, šta se više može poželeti? Siner i Medvedev igraju od 14.30 dok bi Alkaraz i Đoković na terenu Pala Alpitur dvorane trebalo da se pojave u 21 čas.

Karlos Alakaraz: Španac želi sve i želi to odmah!

Karlitos više nije senzacija ni za one površne pratioce ”belog sporta”. Ngde početkom prošle sezone počeo je da mrsi konce onim najboljim igračima iako je još bio tinejdžer. U toj sezoni je uspeo u svemu što ogromna većina tenisera ne uspe do kraja karijere. Osvojio je grend slem i godinu završio na prvoj poziciji. Neko bi se posle toga zasitio svega, ali ne i momak iz Mursije. Pred očima mu je bilo sve ono što je uradila velika trojka Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, a mogao je da se odmeri samo sa Srbinom.

Početak godine, kao i finiš prethodne, propustio je zbog opravka od povrede. Telo jednostavno nije izdržalo nadljudske napore i trebao mu je reset. Prvi turnir koji je odigrao bio je na šljaci u Buenos Ajresu i odmah je trijumfovao. Nešto kasnije igrao je i finale Rija u kome je izgubio od Norija. Na dva mastersa u SAD bio je odličan, pobedio je u Indijen Velsu i igrao polufinale Majamija. Tu ga je savladao Janik Siner, pokazaće se, njegov kriptonit u nastavku karijere. Igrao je dva turnira na domaćem terenu na šljaci, slavio i u Barseloni i na mastersu u Madridu i činilo se da je nezaustavljiv. Veliko iznenađenje dogodilo se u Rimu gde je svojih pet minuta slave imao Mađar Marožan pobedivši Alkaraza u 3. kolu.

Sa nestrpljenjem se očekivao Rolan Garos i meč sa Đokovićem koji je stigao već u polufinalu. Kod 1:1 u setovima Karlos Alkaraz je dođiveo fizički i psihički kolaps i samo je odstatirao naredna dva seta a Srbin je otišao u finale i osvojio Kup musketara. Vratio je Španac na velika vrata kada se najmanje očekivalo, osvojio dva turnira na travi, prvo Kvins a onda, u šta niko nije verovao, čuveni Vimbldon i to pobedivši Đokovića u finalu! Ispostavilo se da mu je to poslednji pehar do sada, u Torontu je ispao od Tomija Pola, u Sinsinatiju izgubio finale od Đokovića, a taj meč su mnogi proglasili za duel godine, dok je na US openu trofej morao da preda nakon ispadanja od Medvedeva u polufinalu. Nastupio je prvi put u karijeri u Kini, izgubio od Sinera u Pekingu i Dimitrova u Šangaju. Pred Torino pokušao je na mastersu u Parizu i odmah ispao od Rusa Safiulina.

Alkaraz je u ”crvenoj” grupi krenuo porazom od Aleksandera Zvereva i tada su mu davane male nade da može do završnice. Ipak, protiv Rubljova je bio mnogo bolji, a izborio se sa pritiskom da Medvedeva mora da dobije u dva seta u trećem kolu, uspeo je u tome, pa je zauzeo prvo mesto u grupi. Tada je već znao da mora na Novaka Đokovića u polufinalu, ali izbora nije imao.

Novak Đoković: Za novi, rekordni Završni masters

Naosvajao se Đoković svih turnira na ovom svetu, pa tako i Završnog mastersa. Istina, u tome nije usamljen na vrhu, pošto i Federer ima isti broj trofeja, ali ih je Srbin osvajao na tri različita mesta, u Šangaju, Londonu i Torinu. Ukoliko bi slavio i ove godine, samim tim odbranio trijumf od prošle, postao bi apsolutni rekorder sa sedam pehara sa Završnog turnira ”osmorice”’. I bez toga Novaku motiva nikad nije manjkalo, kad nema s kim da se nadmeće, on se nadmeće sa samim sobom i pomera sopstvene granice. Tako je bilo u prethodne dve decenije, a nadamo se da će biti bar još par godina.

Sezona je bila odlična, a kako je drugačije oceniti kada se osvojio tri grend slema i na četvrtom se igra u finalu? Ostaje žal za prekinutom dominacijom na Vimbldonu, ne zbog njenog prekida, već zbog mogućnosti osvajanja ”kalendarskog” slema, jedinog dostignuća, uz zlato na Olimpijskim igrma, koje nedostaje Đokoviću. Šta je tu je, pokušaće ponovo naredne godine, a sledećeg leta su i Olimpijske igre u Parizu, poslednja šansa da Srbin sluša himnu svoje zemlje na pobedničkom postolju. Pored grend slemova Đoković je u 2023. godini osvojio i dva mastersa, u Sinsinatiju i Parizu, kao i turnir u Adelajdu na početku godine. Nije mu dozoljeno da igra na teritoriji SAD u prvoj polovini sezone, pa su turniri u Indijan Velsu i Majamiju njegov rezervoar poena za narednu godinu.

Naravno de će Đoković igrati sve manje turnira kako vreme prolazi i fokusiraće se na one najveće, mada mu je predstojeći Dejvis kup, po sopstvenom priznanju, trenutno u fokusu. To ne znači da će ”otaljavati” posao u Torinu. Zar bi igrao tri preduga meča u grupi, i prekinuo niz od 19 uzastopnih pobeda u meču sa Janikom Sinerom. Moglo je da se desi da ni ne igra u polufinalu da je Rune pobedio Sinera, ali je mladi Italijan pokazao viteštvo i uz velike napore stigao do pobede nad Dancem i prvog mesta u grupi. Novak je pobedio Runea u tri seta, na isti način izgubio od Sinera, a nije uspeo da dobije Huberta Hurkača u dva seta, što mu je bilo neophodno za siguran plasman u polufinale. Poljak, koji je zameno Cicipasa i na duel sa Đokovićem stigao odmoran, uzeo je jedan set.

Novak Đoković nije najstariji polufinalista na Završnom mastersu. Rodžer Federer je imao 38 godina i 3 meseca 2019. godine, a i godinu ranije je bio stariji nego Novak sada sa 36 godina i 5 meseci. Dakle, morao bi Srbin da igra i kroz dve godine u Torinu da bi i po tom parametru bio na vrhu. Inače ovo je 21 godina uzastopno da neko iz velike trojke Đoković, Nadal, Federer igra u polufinalu. Dvojica najboljih su poslednji put ukrstili reketeu polufinalu još 2007 godine kada su se sastali Nadal i Federer.

Naš predlog:

Ovo je peti međusobni duel Alkaraza i Đokovića. Rezultat je 2:2 u pobedama. Španac je pobedio u polufinalu Madrida prošle godine, a Novak se revanširao u polufinalu Rolan Garosa ove. Naredna dva su igrana u finalima. Neočekivano je Karlitos slavio u finalu Vimbldona sa 3:2, a Đoković je pobedio u onom nadljudskom finalu Sinsinatija.

Kladionice stavljaju Đokovića u ulogu favorita. Koeficijent na trijumf Srbina u kladionici Mozzartbet iznosi 1.67 a pobeda Alkaraza procenjuje se kvotom 2.20.

Šta očekivati u ovom duelu nego još jedan maraton. Prvi predlog je igra na veći broj gemova, a granica je na 22,5. Za (+) gemove ukupno kvota je 1.62 u kladionici Mozzartbet.

Pokušajte i sa igrom barem jedan taj brejk u meču, a za TBDA koeficiejnt u kladionici Mozzartbet je 1.95. Na kraju, očekujemo maksimalna tri seta, a za tačan broj setova S3 kvota je 2.16 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.