Tip dana košarka: Gran Kanarija – Budućnost: Može li Budućnost na Kanarima do prve pobede van svoje Morače?

Ekipa iz Podgorice će u okviru 9. kola grupe B Evrokupa gostovati na Kanarskim ostrvima ekipi Gran Kanarije koja još uvijek ne zna za poraz u ovom takmičenju, dok Budućnost još uvijek ne zna za pobjedu na gostujućem terenu. Meč je na programu od 21 čas.

Gran Kanarija: Savršen skor posle 8 kola!

Na tronu Evrokupa je upravo Gran Kanarija. Posle dugo vaganja i razmišljanja, klub sa Kanarskih ostrva odustao je od učešća u Evroligi jer je logistički bilo jako komplikovano organizovati putovanja, a osim toga ne postoji ni finansijska isplativost u cijelom poduhvatu već su ekonomska predviđanja ukazala na potencijalno velike gubitke.
Jaka Lakovič i ove godine na raspolaganju ima izbalansiran sastav, pun iskustva uz solidnu nadogradnju u odnosu na prošlu godinu. Nije to tim evroligaškog kvaliteta, ali ima sve što je potrebno za odbranu titule. Najveću promjenu ekipa je doživjela na centarskim pozicijama, gdje je urađen potpuni remont. Razlog je ujedno i potvrda dobrog rada u klubu, pošto su trojica dugajlija potpisali evroligaške ugovore. Aleksandar Balcerovski naplatio je odlična izdanja u reprezentaciji i Evrokupu, gdje je prošle sezone po drugi put izabran za Zvezdu u usponu, te otišao u Panatinaikos. Damijen Inglis je otišao u Valensiju, a Kalifa Diop u Baskoniju.
Upravo zato dovedena su četiri nova visoka igrača. Najzvučnije pojačanje je Ben Lamers. Posle tri godine u berlinskoj Albi, centar iz Hjuston odlučio je da parafira jednogodišnji ugovor sa prvakom Evrokupa kome donosi ekstra kvalitet u odbrani, dobru igru iz pik'n'rola, kao i solidna riješenja sa poludistance i iz reketa. Pjer Pelos donosi raznovrsnost centarskoj liniji. Posle dvogodišnjeg iskustva sa Burgom u Evrokupu, Pelos stiže kao “streč petica”, odnosno centar koji može u napadu da širi protivničke odbrane šutevima sa distance, a osim toga posjeduje visok košarkaški IQ zbog čega vrlo dobro čita igru. Itan Hap je, opet, stara centarska škola i neko ko svoj posao odrađuje isključivo u zonama blizu koša. Ono što ga čini drugačijim od ostalih jeste dobar pregled igre, zbog čega je često sekundarni kreator za svoj tim iz zone slobodnih bacanja. Roko Prkačin će dati Jaki Lakoviču širinu na obje krilne pozicije. Talentovani Hrvat je posle godine adaptacije u Đironi gde je pružao uglavnom solidna, uz nekoliko izvrsnih partija, stigao na Kanarska ostrva gdje će osetiti sledeći nivo košarke na putu ka konačnom cilju – Evroligi!
Na dobrom su putu nakon 8 uzastopnih trijumfa i nijednog poraza, dok u ACB ligi trenutno zauzimaju 10. mjesto na tabeli sa skorom od 6 pobjeda i 5 poraza.

Budućnost: Biće teško ali ne i nemoguće!

Dobro je započela Budućnost novu sezonu, čini se da su napokon pogodili sa strancima i da je to na prvu loptu mogla da bude dobitna kombinacija. U ABA ligi su čini se iskoristili umor i rastrzanost Partizana i Zvezde i tako do skoro bili jedini neporaženi tim u regionalnom takmičenju.
Međutim tako je bilo sve dok se nisu susreli sa Zvezdom u Beogradu koja im je nanijeli prva poraz u ABA ligi, nakon čega je Budućnost očigledno doživjela pad forme, pa je u poslednja 4 meča u ABA ligi upisala čak 3 poraza.
Međutim ono što navijači ali i javnost u Crnoj Gori najviše zamjeraju ovom timu su izdanja u Evrokupu, gdje u ujednačenoj grupi nisu uspijeli da naprave neki iskorak. Meč koji je donio određene promjene u timu je meč protiv Arisa iz Soluna.
Iako su u drugoj četvrtini poveli 16 poena razlike, košarkaši Budućnosti nastavili su negativnu seriju u Evrokupu. Meč protiv Solunjana bio je poslednji sa Petrom Mijovićem na klupi.
Naime, ubrzo posle meča sa Arisom Mijović je Upravnom odboru Budućnosti ponudio ostavku, a ona je prihvaćena, te je tim iz Podgorica dobio novog trenera a to je Andrej Žakelj koji je došao iz Studentskog centra. Žakelj je sa Studentima bilježio sjajne rezultate, prošle sezone je u plej-ofu ABA lige umalo eliminisao Partizan, da bi u septembru osvojio ABA Superkup trijumfom upravo nad Partizanom.
Mogo više očekivalo se od ekipe u Evrokupu, gdje je prije Arisa Budućnost izgbuila od Burga, Kluža i Turk Telekoma, a savlada je Slask i Lijetkabelis.
Da stvar bude još gora nakon odlaska Mijovića u pretposlednjem kolu su upisali su još jedan poraz i to od šampiona Njemačke, ekipe Ulma. Na kraju je bilo 84:67, a ekipi Budućnosti je to bio četvrti poraz u poslednjih pet mečeva što je zaista zabrinjavajuće za ekipu sa najvećim ambicijama.
Negativan niz Budućnost je prekinula u poslednjem kolu kada su u Morači, nakon produžetaka savladali Trento rezultatom 98:96.
Za vikend su u derbiju kola ABA lige koji je definitivno opravdao očekivanja, na domaćem terenu poraženi od ekipe Cedevita Olimpije. Budućnost je upisala poraz sa novim trenerom na klupi, a Cedevita Olimpija je potvrdila sjajnu formu. Naime, izabranici SImonea Pjaniđanija su u dramatičnom finišu slavili u Podgorici rezultatom 82:81.
Išlo je sve ka pobjedi domaćina. Manje od četiri minuta pre kraja meča, Budućnost je imala solidnih pet poena prednosti, a Cedevita je nizala promašaje, sve do Jake Blažiča koji je pogodio vrlo bitan šut na 2:21 do kraja meča. To je očigledno dalo nadu gostima iz Slovenije da meč nije izgubljen, što se na kraju i potvrdilo.
Budućnost je sa skorom od 6 pobjeda i 3 poraza trenutno na 5. mjestu na tabeli ABA lige, dok su u Evrokupu na skoru od 3 pobjede i 5 poraza, te se nalaze na 7. mjestu na tabeli.

Naš prijedlog

Gran Kanarija je očekivano apsolutni favorit u ovom meču, te je kvota na njihovu pobjedu 1.20 u MozzartBet kladionici, dok je kvota na pobjedu Budućnosti okruglo 5.00.

Mišljenja smo da će ovo biti jedan efikasan meč pa vam predlažemo igru UP + (granica 159.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP + (granica 159.5) po kvoti 2.25. Za vas koji volite da jurite iznenađenja predlažemo dvojku na tim iz Podgorice po kvoti 5.00 u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.