Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Bitka za “Žućkovu levicu” u prepunom Čairu!

Crvena zvezda i Partizan će u finalnoj utakmici nacionalnog kupa voditi žestoku bitku za popularnu “Žućkovu levicu”. Biće ovo peti, ali ujedno i najznačajniji, vječiti derbi ove sezone. Zanimljivo je da je Zvezda poslednje 3 puta podizala ovaj prestižni trofej, dok to Partizanu nije pošlo za rukom još od sezone 2019/20. Utakmica je na programu od 21 čas.

Crvena zvezda: Mogu li crveno-bijeli odbraniti trofej?

Nije se Crvena zvezda 2016. godine domogla poslednjeg koraka u borbi za Žućkovu levicu, a onda je iz godine u godinu bila redovan učesnik velikog finala. Nastavila je niz u niškoj dvorani Čair i domogla se završne borbe na Kupu Radivoja Koraća, tako što je savladala Čačak 94 u polufinalu rezultatom 52:87 i pokušaće da se izbori za 10. trofej u ovom takmičenju, četvrti uzastopni.
Crveno-bijeli su polako podizali broj obrtaja, pa su se većinom prve dionice nalazili u zaostatku. Proigrali su ulaskom Miloša Teodosića, a onda su u finišu druge četvrtine konačno pronašli pravi ritam, te su se odlijepili do odlaska na veliki odmor. Uspostavili su kontrolu i po povratku sa velikog odmora nastavili sa dobrom igrom, te je sve bilo jasno već posle tri četvrtine.
Najefikasniji u redovima pobjedničke ekipe je na kraju bio Luka Mitrović sa 15 poena, a meč je okončao i kao najkorisniji pojedinac crveno-bijelih sa indeksom 25. Ispratio ga je Dalibor Ilić novom dobrom partijom: 13 poena i sedam skokova, uz nekoliko atraktivnih zakucavanja. Dvocifreni su bili još Nemanja Nedović sa 11, kao i Dejan Davidovac sa 10 poena. Šou je ipak u završnici ukrao mladi Andrej Kostić, koji je upisao debi u seniorskom timu Crvene zvezde i okončao ga sa sedam poena. Prve minute posle tri propuštene utakmice upisao je i Miloš Teodosić, a za osam minuta je upisao po tri poena i asistencije, dok se na terenu posle povrede našao i kapiten Branko Lazić (bez poenterskog učinka).
Pošto je razlika već bila nedostižna, a Čačani su evidentno ostali bez snage, bilo je prostora i za atraktivne poteze. Prednjačio je Dalibor Ilić sa efektnim zakucavanjima, a onda je Sferopulos podigao čitave tribine na noge odlukom da u igru u poslednjoj četvrtini uvede zlatnog juniorskog reprezentativca Srbije, Andreja Kostića. Uslijedile su velike ovacije sa tribina za mladu nadu Crvene zvezde i utisak je da je čitav Čair sa nestrpljenjem čekao njegove prve poene.
Došli su na nešto više od tri minuta do kraja, kada je mladi košarkaš poentirao posle prodora i dobio gromoglasan aplauz sa tribina. Potom je imao i jedan veoma atraktivan potez, kada je fintom izbacio čuvara, izvukao se na šut za tri iz ugla, pogodio i zatresao Čair.
Zvezda će sigurno motivisana ući u meč protiv najvećeg rivala, jer bi odbrana ovog trofeja zasigurno mogla da im preokrene sezonu.

Partizan: Željko prvi trofej osvojio upravo u ovoj sali!

Očekivanja većeg dijela javnosti su se obistinila – za “Žućkovu lijevicu” po deveti put igraće Partizan i Crvena zvezda. Posle branioca titule, koji je imao lak posao sa Čačkom 94, šampion Jadranske lige savladao je Vojvodinu rezultatom 80:67 (24:22, 19:14, 17:14, 20:17) i zakazao peti ovosezonski vječiti derbi.
I drugo polufinale prošlo je bez iznenađenja, mada treba reći da je Vojvodina pružila dosta jači otpor i propisno namučila favorizovane crno-bijele. Dobrih 35 minuta Lale su se držale, a onda je na površinu isplivala bitna razlika u kvalitetu i iskustvu dva tima, pa je Partizan pokazao ko je evroligaš i branilac najvažnijeg trofeja u regionu.
Kada se pogleda statistika, utisak je da su bukvalno nijanse odlučile pobjednika, a prije svega Partizan je koristio Vošinu kontakt igru i veliki broj faulova da izvede devet slobodnih bacanja više uz učinak 29/34 – Vojvodina 21/27 – i tu praktično stekne razliku dovoljnu za pobjedu. Jasno je bilo da Vojvodina mora da igra na granici faula ako želi da dobije šansu, ali u tome je Partizan našao svoju šansu i iskoristio je.
Frenk Kaminski odigrao je jako bitnih 20 minuta sa 15 poena i pet skokova, ali i nekim bitnim poenima u trećoj deonici koji su Parnom valjku dali osijetniju prednost. Zek Ledej i Džejms Naneli povukli su mnogo u prvom poluvremenu i na kraju imali 13, odnosno 15 poena, dok je Pi Džej Doužer u limitiranoj minutaži zabilježio osam poena, te po dva skoka i asistencije.
Ispostaviće se brzo da je Partizanov juriš u finišu poluvremena bio i presudan za dalji tok meča. Mada, daleko od toga da je i tada bilo gotovo. Istina, Vojvodina je dugo forsirala šuteve koje nisu prolazili, čak je i element sreće napustio Novosađane jer nisu prolazili ni pokušaji iz otvorenih situacija, a Partizan je samo to čekao. Baš iz tih promašaja na drugoj strani iskočio je Frenk Kaminski sa bitnih osam poena, uključujući trojku za prvu dvocifrenu prednost (53:42), kao i polaganje uz faul i pogođeno dodatno slobodno bacanje. Kroz te poene je Obradovićev tim odbijao nalete Vojvodine i tjerao je da forsira brže napade, što je opet dovodilo do više grešaka.
Vojvodina nije bila spremne da zagrize jače i pojuri rezultatski zaokret, što je Partizanu u finišu dalo komfor da obijezbedi i drugu pobjedu u Nišu i zakaže novi vječiti derbi.
Biće to i ovog puta utakmica visokog napona, a motiv više Partizanu je svakako podatak da na nacionalni kup čekaju još od sezone 2019/20.

Naš prijedlog:

Partizan kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, njihova pobjeda plaća se kvotom 1.90 u MozzartBet kladionici. Koeficijent na pobjedu Crvene zvezde je 2.10 u istoj kladionici.

Važnost utakmice i nekompletni rosteri obje ekipe, po nama donijeće nešto manje efikasan meč, pa vam prema tome predlažemo igru UP- (granica 163.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici. Takođe predlažemo da pokušate sa igrom da u prvom poluvremenu neće biti postignuto preko 80 poena, igra UP1P- (granica 80.5) plaća se kvotom 1.85. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo kombinaciju konačnog ishoda sa manjim brojem poena na meču, a kvote se kreću od 3.70 do 4.00 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.