Tip dana košarka: Anadolu Efes – Crvena zvezda: Mogu li crveno-beli pomoći Partizanu?

Anadolu Efes će u okviru poslednjeg 34. kola Evrolige ugostiti ekipu Crvene zvezde. Računica je jasna za domaći tim, moraju slaviti u ovom meču i tako potvrditi plasman u plej-in, pa će sve sem trijumfa biti ogromno iznenađenje. Ishod ovog meča pratiće Partizan, kom plasman u narednu faze zavisi od učinka večitog rivala u ovom meču. Utakmica je na programu od 19 časova i 30 minuta.

Anadolu Efes: Sjajna forma!

Mnogi su prerano otpisali Efes u trci za plasman među 10 najboljih ekipa, ali oni nisu odustajali sve dok je postojala i teoretska šansa za tako nešto. I na kraju su uspijeli da sve drže u svojim rukama i da u poslednjem kolu ukoliko trijumfuju obezbijede 10. mjesto.
Pokazali su sve svoje kvalitete i sada će imati relativno lak zadatak protiv Zvezde koja već odavno nema nikakve takmičarske ambicije.
Tri dana slavlja za Anadolu Efes i isto toliko bijesa iz vizure Fenerbahčea. Najbolji timovi Turske su se najpre sastali u petak u Evroligi, potom u ponedeljak veče u tamošnjem prvenstvu, a oba puta je slavio sastav Tomislava Mijatovića. Da situacija po Kanarince bude nepovoljnija, trijumfi su potpisani na njihovoj teritoriji.
Za razliku od sudara u Evroligi, riješenog u napetoj završnici, kad je Efes slavio dva razlike, ovoga puta je bio ubjedljiviji – 80:90.
Najviše zato što se kao ključni faktor pojavio Erdžan Osmani. Jesu sve oči ponovo bile usmjerene ka Šejnu Larkinu i ponovo je Amerikanac isporučio očekivanu dozu (22 poena), ali je sjajnog partnera imao u vidu krila. Koliko je Osmani bio uticajan vidi se po tome što je u prethodnom meču dao samo četiri poena, a u borbi za bodove čak 22. Na to je dodao šest skokova i samo potvrdio da je Efes meč dobio pod košem.
Poređenja radi, Efes je ostvario čak 16 skokova više (44:26), Džonatan Motli je zaradio pet faulova za samo deset minuta, što je znatno olakšal posao Mijatovićevim izabranicima.
Ovom pobjedom Efes je stekao prednost na tabeli, sad ima 49 bodova, dok je Fenerbahče drugi sa 46, mada ima utakmicu manje.

Crvena zvezda: Sezona za zaborav u Evroligi!

Spustila je zavjesu Crvena zvezda na ligaški dio ABA lige trijumfom u Splitu nad istoimenom ekipom u laganom gasu (73:92) i tako uvjerila svoje navijače da spremno dočekuje početak plej-ofa i napad na povratak jadranske titule (protivnik u četvrtinalnoj seriji koju počinje naredni ponedeljak je SC Derbi). Nešto spremniji za najvažnije izazove u sezoni djeluje Nemanja Nedović koji u prethodne tri nedelje prosiječno po meču bilježi 19,5 poena uz 53 odsto šuta za dva i skoro 50 odsto šuta za tri (49,3).
Od duela sa Cibonom u Zagrebu odigranog 17. marta do ovog sa Splićanima, bek crveno-bijelih je predstavljao vodeću snagu srpskog šampiona. Najviše se ističe partija protiv aktuelnog evropskog prvaka, Real Madrida, ostvarena u njegovom domu u kojem je Nedović brojao do nevjerovatnih 30 poena (7/11 za dva, 4/7 za tri, 4/5 slobodna bacanja) uz pride četiri skoka i pet asistencija za ukupan indeks korisnosti 32! Ove sezone su samo Markus Hauard iz Baskonije (35) i Efesov Šejn Larkin (32) ubacili više koševa u Vizink centru od Srbina.
Impozantan je Nedović bio i u trijumfu nad bolonjskim Virtusom kada je sasuo 25 poena uz još sedam dodavanja i praktično sam donio poslednji trijumf u Evroligi. Nije Zvezda imala bilo kakav rezultatski imperativ u elitnom takmičenju i stoga je nekadašnji reprezentativac pustio mašti na volju. A kada je tako, dobro je poznato koliko valjanog posla može da uradi.
Uporedo je predstavljao najistaknutiju figuru i u regionalnom nadmetanju gdje je Ciboni, Megi i SC Derbiju ubacio 16 poena, dok je Splitu dao tri više. U okršajima sa ekipom uz naselja Braće Jerković i filijalom Budućnosti je koketirao sa dabl-dabl učinkom i tako u odsustvu Miloša Teodosića (ili barem njegovom doziranom vremenu provedenom na parketu) preuzeo apsolutnu ulogu lidera.
Sada mu ostaje još gostovanje Anadolu Efesu u Istanbulu na zatvaranju ovogodišnje evroligaške kampanje, u meču u kojem se njegovoj novoj briljantnoj partiji posebno nadaju pristalice vječitog rivala, Partizana, pošto bi eventualno slavlje na Bosforu poguralo crno-bijele ka plej-inu Evrolige.
Zvezda je ove sezone u Evroligi jedan od najlošijih timova sa skorom od svega 11 pobjeda i čak 22 poraza, a poslednji trijumf u gostima upisali su još u januaru.

Naš prijedlog:

Domaćini kao apsolutni favoriti ulaze u ovaj meč, pa se njihova pobjeda plaća kvotom 1.15 u MeridianBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 6.10.

Večeras treba očekivati jednu veoma efikasnu utakmicu u kojoj će i jedna i druga ekipa imati nešto “opušteniju” ruku. Naš prvi prijedlog je prema tome igra UP+ (granica 165.5) po kvoti 1.70 u MeridianBet kladionici. Efes je svakako ogroman favorit i prosto je teško očekivati sve sem ubjedljive partije domaćina. Kao drugi prijedlog ističe se igra H1 (granica 9.5) po kvoti 2.00, a za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1-1&UP+ po kvoti 2.50 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.