MEČ DANA: Atletik Bilbao – Viljareal: Fešta na San Sebastijanu!

Atletik Bilbao će pred svojim navijačima dočekati ekipu Viljareala i to sve nakon istorijskog osvajanja kupa nakon 40 dugih godina. Ovo će ujedno biti prilika da na svom stadionu obilježe ovaj veliki uspijeh, a utakmica je na programu od 18 časova i 30 minuta.

Atletik Bilbao: Liga šampiona je blizu!

Generacije su živjele jedan san – da vide trofej na čuvenoj Katedrali. Da ponovo Atletik Bilbao bude ispred Real Madrida i Barselone. Legali su i ustajali sa tom mišlju. Mnogi je nisu doečekali i pitanje je kada će i hoće li ’Ponos Baskije’ osvojiti Primeru, ali novi naraštaji dočekali su – Kup kralja! Ukupno 25.
Manu Morlanes i Nemanja Radonjić su promašili, Aleks Berenger poslao loptu u mrežu i desetine hiljada duša na La Kartuhi su svijedočili istoriji, ispisivanju novih stranica. Posle četiri decenije i mnoštva poraza u finalima – odmah nakon korone, godine 2021, Atletik Bilbao je dva puta poražen u odlučujućem meču – pehar je završio na San Mamesu, kraj reke Nervion. Napravljena je fotografija iz snova: Iker Munian, čovek koji je odbijao unosne ponude evropskih bogataša, konačno je podigao trofej sa svojim Bilbaom. Prije tri godine stajala mu je knedla u grlu, lio je suze i aplaudirao igračima Atletik Bilbaa.
Ovih dana one teku zbog njega i saigrača. Mlado i staro u Bilbau, od sedam do 77 godina, čitava pokrajina, svi su izašli na ulice. Neki da se podsijete kako je to kada veliki šlep i stotine malih barki isplove, drugi da dožive priče koje su slušali u krilima dedova.
Isprva je ’Ponos Baskije’, kao i svi španski klubovi, titule slavio vožnjom kroz grad. Ali, upravi je sinula ideja i u sezoni 1982/1983 je odlučila da uvede novi običaj. Navijačimna se dopao. Barke i šlep su plovili rijekom Nervion, a procene su da je kraj nje bilo oko 1.000.000 ljudi. Fešta je ponovljena naredne godine, kada je Atletik Bilbao osvojio duplu krunu – ujedno je to i poslednja titula tima koji nikada nije ispao iz elitnog ranga španskog fudbala – tako što je potukao Barselonu sa Dijegom Armandom Maradonom.
Od tada nije puštan šlep, iako su podizani trofeji u Superkupu Španije godine 2015. i 2021. Sada – jeste! A, pripreme su počele još one večeri kada su Iker Muniain i Oskar de Markos, ljudi koji su karijeru posvetili jedinoj ljubavi, podigli pehar Kupa kralja. Čitav Bilbao je stao. I izašao na ulice.
Čekali toliko ili ne, ovaj trofej stvoriće nove generacije navijača Atletik Bilbaa, kluba koji je oko sebe izgradio zid i zarad ideala smanjio sebi šanse da se trka sa Real Madridom i Barselonom, te konstantno učestvuje na međunarodnoj sceni. Naredne godine bi sa Ernesteom Valverdeom mogao i u Ligu šampiona.
To je novi san. Kup kralja je java, a navijači će do danas imati priliku da se na San Mamesu fotografišu sa peharom, koji je uzrok proslave stoljeća u prkosnoj Baskiji.

Viljareal: Mogu li do Evrope?

Nije mnogo toga uradila “Žuta podmornica” ove sezone, dugo vremena su se mučili i tražili dugo čekanu pobjedu. Nakon toga je došla serija sjajnih rezultata zahvaljujući kojoj su uspijeli da se uzdignu na tabeli, pa se trenutno nalaze na 11. mjestu na tabeli.
Pošto ove sezone nismo imali priliku da gledamo mnogo njihovih utakmica u kojima smo uživali, podsjetićemo se jedne od najubljedljivih ove sezone, protiv Granade kada su slavili sa čak 5:1. Taj meč je odigran prije nešto više od mjesec dana, a specifično je što smo u tom duelu mogli da gledamo jednog našeg igrača.
Viljareal je poslednjih dana ljeta angažovao Stefana Lekovića, srpski štoper stigao je na pozajmicu na El Madrigal. Poslat je na pozajmicu u razvojni tim, sakupljao je minute u Mini podmornici, ali je mic po mic sve više boravio na treninzima prvog kluba i dočekao da debituje. Prvo u Kupu kralja za seniorski sastav, ali i u Primeri.
Namjestilo se sve tako da je Marselino Garsija Toral bio primoran da gurne u vatru Zvezdino dete. Erik Baji se povredio, početkom drugog poluvremena defanzivca iz Obale Slonovače zamjenio je Aisa Mandi, međutim, ni njega zdravlje nije poslužilo. I Alžirac je požalio, osjećao je bol. Sve se otvorilo Stefanu Lekoviću da upiše prve minute u španskom šampionatu. Do tada je već sve bilo odlučeno. Viljareal je odigrao najbolji meč ove sezone, uz onaj na Monžuiku protiv Barselone, demolirao je Granadu i pogurao je ka Segundi.
Prošao je Viljareal kroz turbulentan period, dugo mu je bilo potrebno da se pronađe, da pod Marselinom Garsijom Toralom, koji se u novembru vratio na El Madrigal, stvari legnu na svoje mjesto. Čini se da je u tome uspio u Kataloniji, kada je Žuta podmornica pogocima Aleksandera Serlota i Hosea Luisa Moralesa u nadoknadi preokrenula. Možda i sezonu. Od tada su upisali samo jedan poraz, a norveški napadač se razgoropadio.
Aleksander Serlot knačno pruža partije u rangu onih koje je u Real Sosijedadu. Marselino Garsija Toral upario ga je sa Đerarom Morenom i od udarnog dvojca, samo u Primeri, dobio zbirno 21 gol.
U prethodnom kolu su poraženi na domaćem terenu od sjajnog Atletiko Madrida sa 1:2 i sigurno je da će u ovaj meč ući maksimalno motivisani.

Naš prijedlog:

Domaći tim je favorit u ovom meču, a kvota na njihovu pobjedu je 1.75 u MeridianBet kladionici. Trijumf gostujuće ekipe plaća se kvotom 4.90.

Obje ekipe su veoma kvalitetne i sigurno je da je ovo jedan od najzanimljivijih mečeva ove runde. Naš osnovni prijedlog za ovaj meč je igra 1X&GG po kvoti 2.05 u MeridianBet kladionici, pošto su obje ekipe u dobroj formi. Takođe mišljenja smo da je domaći tim opravdano bliže pobjedi, pa vam predlažemo i čistu jedinicu po kvoti 1.75. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 1&3+ po kvoti 2.65 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.