Meč dana tenis: Kasper Rud – Stefanos Cicipas. Viking za najveću titulu, hoće li se Grk složiti sa takvim scenarijom?

U finalu trećeg mastersa u sezoni, prvog na šljaci, sastaju se Norvežanin Kasper Rud i Grk Stefanos Cicipas. Možda je neko u finalu Monte Karla očekivao Sinera, Đokovića ili nekog drugog tenisera, ali su ova dvojica sasvim zasluženo u meču za trofej. Početak duela zakazan je za 15 časova.

Kasper Rud: Imao je Rud i većih finala ali ne i titula

Norveški teniser je već igrao tri puta u finalima grend slemova ali nikad nije uspeo da podigne pobednički trofej na njima, ni na mastersima a čak ni na turnirima iz Serije 500. Sve svoje titule, a ima ih već 10, uzeo je na turnirima iz Serije 250, dakle onim najmanjim iz ATP kategorije.

Šljaka mu najviše odgovara, o tome govore i rezultati na Rolan Garosu gde je u poslednje dve godine igrao u finalima. Prvo je izgubio od Rafaela Nadala a ono prošlogodišnje od Novaka Đokovića. Jedno finale izgubio je i na betonu, te 2002. godine igrao je za pehar u Njujork protiv Alkaraza, ali ne samo za pehar već i za prvo mesto na ATP listi. Nije slavio ali je sredinom septembra te godine bio drugi igrač sveta, pto mu je i dalje ranking karijere. U Monte Karlo je stigao kao 10. na ATP listi, ali je već sada 6. i ostaće na toj poziciji bez obzira na ishod finala.

Najuspešnija godina, barem po broju titula, za Ruda je bila 2021. kada je osvojio 5 turnira. Naredne je stigao do 3 pehara a prošle godine je osvojio samo jedno takmičenje. Pomenimo još da mu je prva titula bila u Buenos Ajresu 2020. godine. Ove sezone još uvek nema titulu. Na Australijen openu je ispao u trećem kolu, zatim je izgubio dva finala u Meksiku, Los Kabosa od Tompsona a Akapulka od De Minora. Na dva američka mastersa nije blistao, u Indijen velsu je stigao do četvrtfinala a u Majamiju do osmine. Kao pripremu za Monte Karlo igrao je u portugalskom Estorilu i nije se proslavio ispadanjem od Španaca Martineza u polufinalu.

U Kneevini je startovao od drugog kola u kome je dosa lako pobedio, ove sezone odličnog, Čileanca Tabila. Na isti način, sa samo šest izgubljenih gemova, sa turnira je ispratio i Poljaka Huberta Hurkača, kome šljaka ipak nije omiljena podloga. Francuz Igo Imber mu je prvi uzeo set u četvrtfinalu i tom pobedom je izborio duel sa Novakom Đokovićem u polufinalu. Norvežanin je odlično započeo meč, rani brejk, a kasnije još jedan, doneli su mu prvi set. Srbin je uzvratio ubedljivo u drugom i činilo se da će Rud morati da se zadovolji jednim setom, prvim koji je uzeo Novaku Đokoviću u dosadašnjoj karijeri. Međutim, Đoković nije ono što je bio, bar ne u ovom momnetu, pa je Rud brzo poveo sa 4:1 u odlučujućem setu. Srbin se pribrao i poravano, čak mogao i do drugog brejka, ali kada nije uspeo popustio je pod pritiskom u desetom gemu i duplom servis greškom poslao Norvežanina u veliko finale.

Stefanos Cicipas: Povratak na veliku scenu najboljeg Grka koji je ikada uzeo reket u ruke

Mnogo se mučio u prethdnom periodu grčki teniser ali se čini da je tim mukama kraj. Malo ko je pre pet, šest godina, kada je počeo da gradi seniorsku karijeru, mogao da pretpostiavi da neće imati nijednu grend slem titulu, pogotovo nakon dominacije u juniorskoj konkurenciji. Igrao je Grk dva finala, po jedno na Rolan Garosu i Australiji, ali je oba puta s druge strane mreže bio Novak Đoković i njemu je na kraju pripadala samo ”tacna”. Osvojio je zato Završni masters u Londonu, još 2019. godine, a samo godinu ranije i Nex Gen turnir, pandan Završnom mastersu, samo sa mladim igračima. Ima Cicipas i dva mastersa u karijeri, i oba u Monte Karlu.

Najbolji ranking karijere mu je 3. mesto do koga je stigao u avgustu pre tri godine. Od početka ove bio je u slobodnom padu, u Kneževinu je došao kao 12. igrač sveta, što mu je bio najslabiji plasman još od 2018. godine. Monte Karlo mu je ponovo mnogo pomogao, već sada je na 9. mestu a ako pobedi Ruda u finalu ide na 7. sa minimalnim zaostatakom baš za Norvežaninom.

Šta reći o ovoj sezone Stefanosa Cicipasa u kojoj je, do Monte Karla, samo na Australijen openu vezao tri pobede. Tada je u 4. kolu ispao od Tejlora Frica i ondaga na ATP turu nije bilo tačno mesec dana, sve do turnira u Meksiku. U Los Kabosu je izgubio u polufinalu od Ruda, a u Akapulku u četvrtfinalu od De Minora. Zanimljivo je da je na oba takmičenja ispadao od kasnijih finalista. Na američkim mastersima bio je slab, Lehečka ga je eliminisao u osmini finala u Indijen Velsu a u Majamiju je poražen već u svoj prvom meču i to od rekovalescenta Denisa Šapovalova.

Sa vrlo malo optimizma stigao je na početak sezone na šljaci ali se pokazalo da će ona izgledati mnogo bolje. Đere mu je na startu predao meč u drugom setu a onda je u drugom kolu Argentincu Ečeveriji prepustio samo jedan gem ukupno. Tada se videlo da mu najsporija podloga na svim mastersima u sezoni apsolutno odgovara, pa pobeda nad Karenom Hačanovič u četvrtfinalu nije bila nikakvo iznenađenja iako je Hačanov prethodno izbacio svog zemljaka Medvedeva. Polufinale je donelo spektakl, s druge strane mreže je bio, ove sezone fantastični, Janik Siner, i gledali smo veliku borbu u kojoj je Grk slavio u tri seta. Mora se priznati da je imao i malo sreće u trećem setu kada je Italijan oštećen za jedan poen i t u trenutku kada je trebalo da pobegne na dva brejka razlike. Pored tog sudijskog previda pomogla mu je i povreda koju je Siner zadobio i zbog kkoje nije bio u svom najboljem izdanju.

Naš predlog:

Ovo je tek četvrti međusobni duel dvojice ”ispisnika”. I Rud i Cicipas su 1998. godište i mnogo su se više sastajali u juniorskoj konkurenciji. Prva dva okršaja u seniorskoj imali su 2021. godine, u Madridu je pobedio Rud a u Torontu Cicipas. Naredni duel dogodio se ove godine u Los Kabosu i tada je pobedio Norvežanin.

U kladionici Primobet favorit za titulu u Monte Karlu je Cicipas na koga je koeficijent 1.66 dok je pobeda Kasper Ruda procenjena kvotom 2.19. Smatramo da su obojica imala naporne mečeve u polufinalu i da će slaviti onaj ko bude bar malo svežiji.

Očekujemo dosta neizvestan meč koji bi mogao da traje maksimalana tri seta. Za igru tačan broj setona S3 kvota je 2.22 u kladionici Primobet. Kao favorita i mi vidimo Cicipasa pa predlažemo njegovu pobedu rezultatom 2:1 sa kvotom 3.75 u kladionici Primobet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.