Najava i analiza: Premijer liga, 38. kolo: Stigosmo do kraja, ostaje li pehar na Etihadu ili se seli na Emirejts?

premijer liga

Još 90 i kusur minuta premijerligapškog fudbala i to je to za ovu sezonu. Bila, šta da vam kažemo, sjajna kao i uvek, mada se engleski klubovi ne mogu pohvaliti uspehom u evropskim kupovima. Na kraju krajeva za Engleze je fudbal ono što se igra na Ostrvu, sve drugo je neki drugi sport. Kolo pre kraja Siti je na vrhu. Čuvali su zaostali meč sa Totenhemom kao Kviska i uložili ga u pravom trenutku, pred poslednju rundu. Sada Arsenal ništa ne drži u svojim rukuma. Igraće Tobdžije protiv Evertona i slušati, doduše sada se može na telefonima i gledati, ono što se dešava u Mančesteru gde gostuje Vest Hem. Kvote iz najave bile su važeće u trenutku sastavljanja analize.

Arsenal – Everton – 1,0-3 @ 2.30 u MaxBet

Gleadjući učinak ove dve ekipe u poslednjih pet kola, vidimo da su, pored Sitija, u najboljoj formi. Arsenal ima pet vezanih trijumfa a Everton četiri uz jedan remi. Razlika na tabeli je čak 13 pozicija ali podsetimo da su Karamele kažnjene oduzimanjem 8 bodova i da nije tako sada bi ovaj meč čekale u sredini tabele u društvu Brajtona koji ima 48 bodova. Na kraju krajeva navijači Karaela mogu biti zadovoljni karakterom svog tima koji je pokazao da je pravi kad je trebalo. Šon Dajš ne ispada tako lako iz Premijer lige ni sa slabijim timovima od Evertona i to se ponovo potvrdilo. Arsenal nema mnogo izbora. Da pobedi mora, ali ni to Artetinoj četi neće doneti titulu ako Siti slavi protiv Vest Hema. Sve do utorka uveče nadali su se na Emirejtsu da će njihov najveći rival Totenhem uspeti da otkine makar bod aktuelnom šampionu u zaostalom meču, ali se to nije dogodilo. Na kraju će ispasti da je Arsenal titule koštao poraz od Aston Vile na domaćem terenu, ali šta je tu je. Tobdžije će pobediti Everton, možda ne previše ubedljivo, pa je naš predlog 1,0-3 sa koeficijentom 2.30 u kladionici MaxBet.

Brentford – Njukasl – 2 @ 2.27 u Primobet

Ako Svrake pobede u Londonu još uvek neće obezbediti igranje u Evropi naredne jeseni. Moraće Njukasl da sačeka ishod finala FA kupa u kome se sastaju dva mančesterska tima i da navija za onaj u svetlo plavoj kombinaciji. U slučaju pobede Junajteda ostaće bez Evrope i pored toga što su najavljivali pohod na titulu na počeku sezone. Za Njukasl je dobar bio početak sezone i nije loš finiš sve do dva kola pre karaja kada su osvojili samo bod u mečevima Brajtonom i Junajtedom. Zbog toga im je Čelsi umakao na tri boda razlike i Plavcima je dovoljan remi u poseldnjem kolu za Evropu. Sigurno je da će se postaviti i pitanje ostanka na klupi trenera Edija Haua jer je Njukasl, uz sva ulaganja prethodnih sezona, tim koji mora da igra u Evropi, možda i u Ligi šampiona, što je uradio prošle sezone. Nije ni Brentford opravdao očekivanja, čak su se jedno vreme borili za opstanak, što im se prvi put desilo od kada su postali premijerligaši. Očekujemo pobedu gostiju sa kvotom 2.27 u kladionici Primobet.

Brajton – Mančester Junajted – x2,2+ @ 1.72 u Mozzartbet

Meč sezone za Crvene đavole igra se naredne subote kada se na Vembliju u filanu FA kupa sastaju sa gradskim rivalom Sitijem. Nisu se, u polsednje vreme, dobro po njih završavali ti okršaji ali im trijumf, makar i na penale, donosi igranje u Evropi naredne jeseni. Kolika je to uteha za izostanak Lige šampiona, o tituli da ne pričamo, druga je stvar, ali sezone će se ocenjivati po ishodu tog meča, poslednjeg u njoj. U sredu je Junajted pobedio Njukasl u zaostalom meču i izjednačio se bodovno sa Svrakama. Postoji šansa da Svrake ne pobede Brentford i da Junajed izbori Ligu konferencija i kroz šampionat, naravno uz pobedu u Brajtonu. Za Ten Haga je sada samo pitanje da li svim silama napasti Galebove ili spremati tim za duel sa Sitijem, koji će, najverovatnije, u njega ući kao novi-stari šampion. Brajton je daleko od prošlogodišnjeg rezultata, nekako su se Galebovi domogli sredine tabele ali bolje od 10. mesta, na kome su sada, ne mogu. Zato bi mogli niže, bar nekoliko, u slučaju poraza u poslednjem kolu. Predlog je dupla šansa na goste uz bar dva gola na meču. Za x2,2+ kvota je 1.72 u kladionici Mozzartbet.

Barnli – Notingem Forest – x @ 3.80 u Primobet

Nije se ispunila želja navijača i fudbalera Barnlija da o svojoj sudbini odlučuju u direktnom duelu sa Notingemom. Klaretsi su izgubili dve prethodne utakmice, od Njukasla i Totenhema, i sada su Šumari za njih na nedostižnih 5 bodova razlike. Nije ni Notingem blistao i da nije Luton gubio utakmice, sada bi njima od meča na Turf Muru zavisila sudbina. Na kraju je Forest zadovoljniji ishodnom finiša prvenstva i ostaće u ligi dok se Barnli vraća u Čempionšip, zajedno sa Šefildom i Lutonom, timovima sa kojima je i ušao prošlog proleća u elitu. Još jednom se potvrdilo da je razlika između dva najjača engleska ranga prevelika i to je ono što prave engleske navijače ne raduje. Ulaganja u timove Premijer lige su neverovatna i to drugoligaši ne mogu da isprate, pa kada uspeju da izbore promociju, retko koji se dugo zadrži u eliti. Na oproštaju od navijača i lige, tim Vensana Kompanija želi pobedu i verujemo da će do nje stići protiv Notingema koji može ispasti samo uz poraz i pobedu Lutona, ali da oba ishoda budu veoma, veoma ubedljiva. Možda je remi ipak najrealniji, a za njega se dobija kvota 3.80 u kladionici Primobet.

Čelsi – Bornmut – 1,GG @ 2.20 u Mozzartbet

Sjajnim finišom sezone Plavci su na korak od povratka u Evropu. Za to im je potreban bod u duelu sa Bornmutom ali ne sumnajmo da će pokušati da osvoje sva tri. Tek na krajus e pokazao sav potencijal tima koji je predvodio Maurisio Poketino i ako Čelsi zadrži ovaj sastav, uz par pojačanja, eto Plavaca ponovo u bici za trofeje. Mogli su do njih i ove sezone, igrali su u polufinalu FA i finalu EFL kupa, ali su tu zaustavljeni i morali u na kraju da Evropu obezbede korz Premijer ligu i to posle očajnog početka prvenstva. Sada su u seriji od četiri uzastopne pobede i ako vežu još jednu igraće u Ligi konferencija, a u slučaju poraza Totenhema u Šefildu, onda u Ligi Evrope, što je manje verovatno. Svojoj sezonom u potpunosti mogu biti zadovoljni i u Bornmutu. Trešnjice su proglašavane za jednog od glavnih kandidata za selidbu u Čempionšip ali se sa takvom ocenom nisu slagali trener Areola i sjajni Dominik Solanke, tandem koji je najzaslužniji za rezultate Bornmuta i trenutnu deobu 10. mesta. Solanke nije prošao u Čelsiju i biće motivisan da pokaže da je bilo mesta za njega na Stamford Bridžu. Uz pobedu domaćina verujemo i u barem gol gostiju. Naš predlog je 1,GG sa kvotom 2.20 u kladionici Mozzartbet.

Kristal Palas – Aston Vila – 1 @ 1.80 u SuperBet

Za Vilu je ovo bila odlična sezona koja je mogla čak i uspešnije da se završi da su uspeli da uđu u finale LIge konferencija. Zaustavio ih je Olimpijakos iako su u dvomeč uđli kao favoriti. Ipak, rezultat u Premijer ligi je sve zasenio. Osvojili su četvrto mesto i po prvi put će igrati u Ligi šampiona, od kada se ovo takmičenje igra u ovom obliku. Malo ko je mogao da poveruje u to da će Emerijem tim biti ispred Junajteda, Totenhema, Čelsija, Njukasla i ostalih timova. NIje se Vila borila za titulu, to su činile tri prvoplasirane ekipe, ali su izdržali trku sa Pevcima za četvrto mesto i pored dosta šarenih rezultata u finišu sezone. Bez pobede su na poslednjih pet utakmica, tri u prvenstvu i dve u Ligi konferencija. U zaostalom meču sa Liverpulom dali su sebi oduška i odigrali za navijače. Bilo je 3:3 uz još mnogo prošuštenih prilika. Palas je opet imao sezonu koja se neće dugo pamtiti. Ostali su u ligi ali to odavno nije dovoljno navijačima Orlova. Ove su čak malo i zabrinuli svoje pristalice posle serije loših rezultata, pa je Roj Hodžson morao da ode i stigao je Oliver Glazner koji je mirno priveo sezonu kraju. Prednost dajemo Palasu i za jedinicu se u kladionici SuperBet dobija kvota 1.80.

Liverpul – Vulverhempton – GG4+ @ 2.05 u MaxBet

Biče ovo emotivno popodne na Enfildu. Od Liverpula se oprašta Jirgen Klop. Nemački stručnjak je vratio Redse na vrh Premiejr lige, osvajao trofeje i svima prirastao za srce. Ide zato što to on želi a ne zato što ga neko ”juri”, i to je velika stvar za jednog trenera. Klop je toliko harizmatičan da će njegova senka lebdeti nad Enfildom i praviti probleme svakom narednom treneru koji stane pored linije terena na legendarnom zdanju. Prvi će to, sigurni smo, osetiti Holanđanin Arne Slot, koji u Liverpul stiže iz Fejnorda. Nije uspeo Klop da se od Enfilda oprosti titulom. U jednom momentu je izgledalo da će Redsi do četiri trofeja ove sezone. Već su uzeli EFL kup a bili su prvi u ligi, igrali u završnici Lige Evrope i FA kupa. Sve se nekako srušilo poovinom marta i onaj pehar iz Liga kupa ostao je jedini. Završiće Liverpul na trećem emstu bez obzira na ishod duela sa Vulverhemptonom. Vukovi su se popravvili u finišu i mogli bi da, uspehom na Enfildu, poprave trenutnu 13. poziciju. Očekujte spektakl sa mnogo golova. Za GG4+ kvota je 2.05 u kladionici MaxBet.

Luton – Fulam – 1x,GG @ 2.30 u Mozzartbet

Nije uspeo Luton da ostane u ligi, a nije da se Šeširdžije nisu trudile. Bili su pravo osveženje u Premijer ligi ali trebalo je tu još malo kvaliteta da bi se konstantno igralo sa alama engleskog fudbala. Luton nije matematički ispao ni pred poslednje kolo. Imaju tri boda manje od Notingem Foresta ali i za 12 pogodaka slabiju gol razliku i to je nešto što se ne može nadoknaditi čak i da Forest izgubi u Barnliju a oni pobede Fulam. Teško je ostati u ovakvoj ligi kada u prethodnih 16 utakmica imate samo jednu pobedu, protiv Bornmuta, a i do nje ste stigli u sudijskoj nadokandi. Imao je i Luton neke utakmice koje je gubio u nadonadi vremena ali nam je u sećanju najviše ostala ona, opet ona sa Bornmutom, samo na strani, kada su vodili 3:0 na poluvremnu i na kraju izgubili sa 4:3. Nekako je sve stalo u tim okršajima sa Trešnjicama, jer je prvi duel prekinut zbog toga što se Lutonom Tom Loklej srušio na teren posle sat vremena igre. Reč dve o Fulamu. Sezona bez tenzija, opstanak nbije dolazio u pitanje ali ni potera za Evropom, kao prošle sezone. Završiće Kolibari u donejme delu tabele ali za utehu ostaje činjenica da su sapleli dosta favorita. Po gol na Kenivort Roudu na oproštaju od Premijer lige, a verujemo da domaćin neće izgubiti. Za 1x,GG kvota je 2.30 u kladionici Mozzartbet.

Mančester Siti – Vest Hem – 1,0-4 @ 2.00 u SuperBet

Jesu Građani ostali bez ”ušatog” trofeja Lige šampiona, ali lako mogu da odbrane dva najznačajnija na Ostrvu. Za novu šampionsku titulu potrebni je samo da pobede Vest hem u poslednjoj rundi a šest dana kasnije gradskog rivala Junajted za osvajanje FA kupa. Sa ta dva pehara sezona bi ponovo bila sjajna, mada je prošlu teško ponoviti. Gvardiola je doživeo strašan stres u trenutku kada je Son izašao sam ispred Edersona u finišu meča sa Totenhemom u utorak, kod rezultata 1:0 za Siti. Srećom po Katalonca, ali i navijače Sitija, Brazilac je sjajno reagovao i Siti je stigao do pobede, osme uzastopne u Premijer ligi, i na taj način preuzeo lidersku palicu na 90 minuta do kraja prvenstva. Taj meč sa Totenhemom bio ”kvisko”, koji su aktuelni šampioni imali u trci sa Arsenalom i, nešto ranije, Liverpulom, za osvajanje naslova. Na kraju je, verovatno će se ispostaviti, on i odlučio trku. Neće Sitiju biti lako sa Čekićarima. Sećamo se poslednjeg kola pre dve godine kada je Aston Vila umalo uzela Građanima titulu u poslednjih 90 minuta i to na Etihadu. Vest Hem nema nikakav motiv, bez obzira na ishod ostaće tim Dejvida Mojesa na 9. mestu i naredne jeseni nećemo ga gledati u evrpskim kupovima. Teško je naći ishod sa nekom pristojnom kvotom, pa se odlučujemo za jedinicu uz manje golova od pet. Za 1,0-4 kvota je 2.00 u kladionici SuperBet.

Šefild Junajted – Totenhem – GG4+ @ 1.85 u MaxBet

Ništa od Lige šampiona za Pevce i za naredno izdanje elitnog takmičenja. Završiće Totenhem na nepopularnom petom mestu, tik ispod crte koja deli timove koji će među evropsku elitu od onih koji moraju u slabije takmičenje. Počelo je odlično za novog trenera Postekoglua i tim koji je morao betz Harija Kejna u sezonu. Kasnije su stigli problemi, što i nije neočekivano, ali s obzirom da su mnogo problema imali i ostali kandidati, Junajted, Čelsi, Njukasl, morao je, i mogao je, Totenhem bolje. Za utehu, ipak se vraćaju u Evropu, posle jedne godine pauze, pa će naredne sezone imati priliku da Ligu šampiona obezbede i kao osvajači Lige Evrope, ako odu tako daleko. U utorak su zaledili srca navijača Mančester Sitija kada su kreko Korejca Sona u finišu mogli do izjednačenja i tako možda i ređe, na posredan načćin, šampionsku trku. Ipak, doživeli su još jedan poraz, peti u poslednjih pest utakmica. Poraze ređa i njihov poslednji rival u sezoni. Šefild Junajted se vraća u Čempionšip i to kao poslednjeplasirana ekipa u Premijer ligi. Od starta seu Oštrice zadužile ”fenjer” i gotovo da ga nisu ispuštale. Samo se u par navrata ukazala nada da mogu opstati, ali je i ona brzo zgasnula. Za poslednji meč očekujemo golove i predaležemo GG4+ sa kvotom 1.85 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.