Tip dana košarka: Partizan – Crvena zvezda: Prva meč lopta za crveno-bele!

Partizan će u okviru trećeg meča finalne serije ABA lige ugostiti Crvenu zvezdu. Crveno-bijeli su slavili u prve dvije utakmice i sada će sa velikom psihološkom prednošću na megdan vječitom rivalu. Zanimljivo je istaći da je Zvezda slavila u pet uzastopnih derbija, a trijumf na večerašnjoj utakmici bi značio i osvajanje trofeja ABA lige. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Partizan: Biti ili ne biti!

Posle izdanja u drugom meču finalne serije protiv Crvene zvezde u Pioniru, teško je reći bilo šta pozitivno o nekom u crno-bijelom dresu. Od prvog do poslednjeg su odigrali ispod nivoa, osim eventualno Džejlina Smita koji je ostao hladnokrvan i pogađao svoje šuteve, ali to nije bilo ni blizu dovoljno da se obezbijedi pobjeda. Možemo još da konstatujemo da su se borili Bruno Kaboklo, Alen Smailagić i Zek Ledej koji je u ogromnom padu forme, ali pričati o borbi pri rezultatu 0:2 nema potrebe.
Oči su zato prije svega uprte u Kevina Pantera, Džejmsa Nanelija i Aleksu Avramovića. Oni su glavni kandidati da tako nešto pokušaju da urade večeras uveče.
Džejms Naneli je žestoko krenuo seriju. Ubacio 27 poena, pokazao da je spreman za okršaje protiv Zvezde, a onda u potpunosti potonuo u drugom meču. Ostao bez koša iz igre uz svih šest promašenih šuteva za tri poena. Jedina dva poena koja je postigao stigla su sa linije za slobodna bacanja.
Aleka Avramović je igrao na mahove. U prvom duelu je znao da naniže 10 poena pa posle toga nestane, dok je u drugom meču veći dio meča proveo na klupi. Tek je ga je u finišu meča na parket vratio Željko Obradović, ali je tada Zvezda već uspijela da prelomi meč u svoju korist.
Što se Kevina Pantera tiče – to je za posebnu analizu. Na ove dvije utakmice ubacio je ukupno 20 poena. U prvoj 13, a sinoć svega sedam. NIkako nije u stanju da pronađe ubojiti šut. Na dva meča je pogodio dve trojke iz sedam pokušaja, za dva šutira samo četiri od 10, često nije u stanju da se izbori sa protivničkim igračima iako je krenuo furiozno na prvom meču i onda u potpunosti nestao.
Sve ono što ga je krasilo prošle sezone je nestalo. Realno je očekivati da je on taj koji večeras prvi mora da reaguje i povuče tim na svojim leđima. Prije svega napadačkim arsenalom. Željko Obradović mu je i ukazao to povjerenje koje je prošle sezone oprvdao, ali ove je evidentno u slabijoj formi, a posebno kada je preko puta sebe imao Zvezdu. Zaustavljen je u finalu Kupa u Nišu, zaustavljen je i na prve dvije utakmice ABA finala u Pioniru. U Areni mora da bude drugačiji.
Više popravnog za Partizan nema. Poraz znači i metla.

Crvena zvezda: Rasterećeno u meč!

Šampion je na konopcima. Na patos ga je bacila Crvena zvezda koja je upisala još jednu pobjedu u finalnoj seriji ABA lige i tako došla na korak od povratka šampionskog pojasa u regionalnoj ABA ligi. Za razliku od prvog meča u kojem je drama trajala do poslednjeg sekunda, u drugom meču je u dvorani “Aleksandar Nikolić” konačni udarac ekipa Janisa Sferopulosa zadala sredinom poslednje dionice kada je otišla na osam poena razlike, da bi na kraju slavila sa 80:73 i tako povela sa 2-0. Zvezda večeras ima priliku da na neprijateljskom terenu osvoji sedmu jadransku titulu, dok se Partizan nalazi pod imperativom trijumfa.
Peto slavlje u nizu nad najvećim rivalom su upisali crveno-bijeli. U njemu su najbolji bili Nemanja Nedović (sve u prvom poluvremenu) sa 21 i Branko Lazić sa deset poena.
Možda domaće snaga nisu dovoljne za neki ozbiljniji rezultat u Evropi, no za regionalno takmičenje je izgleda više nego dovoljno. Uostalom, ne treba previše podsjećati da je finale Kupa Radivoja Koraća riješio Miloš Teodosić, jedan od najboljih srpskih košarkaša u ovom vijeku.
Tokom dosadašnjeg finala Crvena zvezda je i te kako računala na učinak domaćih igrača, dok je Partizan u rotaciji imao samo dvojicu njih. Ima vjerovatno mnogo do taktičkih zamisli, donekle vjerovatno i do kvaliteta, možda čak i iskustva, ali je to zasad tas na vagi koji titulu vuče ka Malom Kalemegdanu.
Crvena zvezda ima više ukradenih (11-7), a manje izgubljenih lopti (19-23), dok je broj podijeljenih blokada jednak (3-3). Zvezda je takođe imala i više poena iz reketa (58-46) najviše zahvaljujući Nemanji Nedoviću koji ih je imao 18, od čega 14 u drugom meču i Jagu dos Santosu sa ukupno 12.
Tačka spora tokom prethodne dvije utakmice bila su slobodna bacanja. Crvena zvezda ih je izvela 70, uz 56 pogodaka, što je tri više od ukupnog broja pokušaja Partizana uz 44 pogotka. Statistički je razlika u manje od tri odsto, s tim da je domaćin prva dva susreta promašio 14, a gost devet šuteva sa crte. Usko vezano sa ovim podacima je i broj faulova. U korist Sferopulosovog tima sviran je 61 faul, a Obradovićevog 49.
Crvena zvezda može da bude mnogo zadovoljnija urađenim poslom, mada ima stvari koje mogu bolje.

Naš prijedlog:

Partizan kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 1.35 u MozzartBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 3.70.

Iako su prethodna dva meča završena sa nešto manjim brojem poena, što smo u našim analizama i predvidjeli, smatramo da će večerašnji meč biti nešto efikasniji. Naš prijedlog je prema tome igra UP+ (granica 163.5) po kvoti 1.75 u MozzartBet kladionici. Crno-bijeli imaju imperativ pobjede i smatramo da će večeras uz pomoć domaćih navijača trijumfovati i smanjiti na 2:1 u seriji. Kvota na igru 1/1 iznosi 1.65, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP+ po kvoti 2.55 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.