DERBI DANA: Srbija – Engleska: Duhovi prošlosti protiv Orlova u Gelzenkirhenu!

Trećeg dana Evropskog prvenstva u Nemačkoj su na programu tri susreta, a naravno derbi dana se igra u Gelzenkirhenu gde će snage odmeriti selekcije Engleske i Srbije.
Englezi na ovaj EURO stižu kao jedni od glavnih favorita za naslov prvaka, dok Orlovi žele da konačno na velikim takmičenjima dođu do plasmana u nokaut fazu, što je poslednji put bio slučaj još 2000. godine, kada je ova reprezentacija pod imenom Jugoslavija stigla do četvrtfinala, gde je usledila blamaža protiv Holandije, koja je slavila 4:1.
Veoma zanimljivo je i da je Srbija na današnji dan pre tačno 18 godina upravo u Gelzenkirhenu doživela pravu katastrofu od Argentine, u drugom kolu Mundijala, a taj duel je pripao Gaučosima rezultatom 6:0.
Početak ovog meča između Srbije i Engleske je zakazan za 21h.

Srbija: Mogu li Orlovi konačno do plasmana u drugu fazu?

Pre svega, moramo reći da poražavajuće zvuči podatak da Srbiju 24 godina nismo gledali na Evropskom prvenstvu. Poslednji put je to bio slučaj davne 2000. godine, kada je ovaj tim nastupao pod imenom Jugoslavija, a tada je izboren plasman u nokaut fazu i to pošto je u prvom kolu ova selekcija remizirala protiv Slovenije (3:3), u drugom je savladana Norveška sa 1:0, a u trećem je naš nacionalni tim poražen od Španaca u najboljem meču tog prvenstva koji je završen rezultatom 4:3.
U međuvremenu je Srbija uspela nekoliko puta da se plasira na Svetsko prvenstvo, ali ni tamo se ova reprezentacija nije proslavila, pa je taj plasman u nokaut fazu na Evropskom prvenstvu 2000. godine ujedno i poslednje veliko takmičenje na kom je ova selekcija izborila plasman u doigravanje.
Ako se podsetimo prethodnog Mundijala, sigurno je da su svi očekivali dosta više, pošto su Piksijevi puleni u konkurenciji Brazila, Švajcarske i Kameruna zauzeli poslednje mesto sa samo jednim osvojenim bodom, i to u duelu protiv Kamerunaca kada je bilo 3:3.
Iako su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo odigrane na najbolji mogući način o čemu svedoči i prvo mesto u grupi, ali i trijumf u poslednjem kolu na gostovanju kod Portugala (1:2), selektor Srbije je bio na meti oštrih kritika nakon Mundijala, međutim, dao je obećanje da će Orlovi nakon 24 godine doći do plasmana na Evropsko prvenstvo i to je i ostvareno.
Ruku na srce, dosta se može diskutovati o igri Srbije u prošlim kvalifikacijama, pogotovu nakon meča poslednjeg kola gde je Orlovima bio potreban dobar rezultat protiv prežaljene Bugarske, a taj duel je završen rezultatom 2:2. Međutim, Piksijevim pulenima se poklopio rezultat sa meča između Mađarske i Crne Gore, pa je na kraju srpski nacionalni tim kalifikacije završio na drugom mestu na tabeli, uz četiri boda manjka u odnosu na Mađare.
Ako se osvrnemo na sastav tima, i dalje se najviše očekuje od Mitrovića i Tadića, mada ne smemo zaboraviti ni Vlahovića i Milinković-Savića. Ipak, veliki problem ove selekcije je vezni red, ali i odbrana, zbog čega Srbija generalno prima previše golova, i retko kada se završi meč na kom Srbija ne primi pogodak.
To zanimljivo nije bio slučaj u poslednjoj proveri pred EURO, u kojoj su Orlovi slavili protiv selekcije Švedske, i to sa više nego ubedljivih 0:3, a strelci golova bili su Milinković-Savić, Mitrović i Tadić.
Po poslednjim informacijama koje stižu iz Gelzenkirhena, Stojković će od prvog minuta na teren poslati napadački tandem Mitrovi-Vlahović, dok bi iza njih trebalo da deluju Tadić i Sergej, pa je opšti utisak da se selektor Orlova odlučio za ofanzivan pristup, iako je veliko pitanje koliko je to pametno, pošto Engleska ima jednu sjajnu generaciju, i neće biti iznenađenje ukoliko Gordi Albion na kraju i dođe do trofeja na ovom Evropskom prvenstvu.
Za kraj, kao što smo već i napomenuli u najavi ovog duela, na današnji dan pre tačno osamnaest godina u Gelzenkirhenu, u sklopu Mundijala u Nemačkoj, Srbija je doživela pravu blamažu protiv Argentine kada je bilo 6:0. Osamnaest godina kasnije na istom mestu Orlovi će pokušati da izbegnu poraz protiv čini se nikad jače selekcije Engleske.

Engleska: Hari Kejn i drugari napadaju najviši plasman!

Engleska je do sada u svojoj istoriji osvojila samo jedan Mundijal, i to 1966. godine na turniru koji je održan upravo u ovoj zemlji, a utisak je da je samo jedan trofej na velikim takmičenjima premalo za kolevku fudbala.
Bilo je tu još nekoliko dosta dobrih rezultata na velikim takmičenjima, pre svih finale poslednjeg Evropskog prvenstva u kom je Gordi Albion na Vembliju poražen od Italijana nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca, a ne smemo zaboraviti da je ova selekcija dva puta dolazila do polufinala na Mundijalima, i tri puta ne prvenstvima Evrope.
Na poslednjem Mundijalu su Englezi odigrali dosta dobro grupnu fazu, a u osmini finala je Gordi Albion bio bolji od Senegala (3:0), ali je onda ova selekcija u četvrtfinalu poražena od Francuska i to nakon promašenog penala Kejna, koji zaista retko greši sa bele tačke.
U kvalifikacijama za ovo Evropsko prvenstvo koje se igra u Nemačkoj, puleni Gereta Satgejta su zauzeli prvo mesto u grupi uz čak šest bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Italiju. Na osam odigranih mečeva nekadašnji šampion sveta je ostvario šest trijumfa uz samo dva remija, ali i uz 22 postignuta pogotka i samo četiri primljenih.
Kada bacimo pogled na sastav Engleza, dolazimo do zaključka da odavno ova selekcija nije imala ovoliko kvalietnih fudbalera, a najviše se i ovog puta očekuje od kapitena Hari Kejna. Napadač Bajerna će imati veliku podršku sa boka od Fodena i Sake, a ne smemo zaboraviti ni Belingema iza kog je jedna fenomenalna sezona u Real Madridu. I u zadnjoj liniji tima Englezi mogu da računaju na nekoliko vrhunskih fudbalera, a glavna karika u odbrani je Džon Stons. Po bokovima deluju Voker i Tripije, ali ima tu još dosta igrača koji uspešno mogu da odgovore zahtevima selektora Sautgejta, pre svih Aleksander Arnold i Luk Šo, koji ovog puta šansu čekaju sa klupe za rezervne igrače.
Uoči ovog prvenstva Evrope Englezi su odigrali dva pripremna duela. U prvom je savladana Bosna i Hercegovina sa 3:0, dok je u drugom Gordi Albion mimo svih očekivanja poražen na svom stadionu od Islanda kada je bilo 0:1. Bila je to jedna poprilično bleda partija Engleza, mada nije isključeno i da je Garet Sautgejt pomalo sakrio karte pred premijeru sa Srbijom.
Gordi Albion inače retko greši na otvaranju prvenstva Evrope, iako je ovog puta protivnik nimalo naivna selekcija Srbije, koja se ruku na srce i nije proslavila u prethodnom periodu na velikim takmičenjima.
Zbog povrede ovog puta neće biti Megvajera, a njegovo mesto u poslednjoj liniji tima trebalo bi da zauzme fudbaler Kristal Palasa Guehi.
Za kraj, na poslednjih pet zvaničnih susreta, što u kvalifikacijama, to prijateljskih, Gordi Albion je ostvario samo jedan trijumf i to nedavno u već pomenutom duelu protiv Bosne i Hercegovine kada je bilo 3:0, uz podatak da je prvi deo tog susreta završen bez pogodaka.

Naš predlog

Utisak je da selekcija Srbije još uvek nije u stanju da se nosi sa ovako kvalitetnim selekcija poput Engleske i moramo biti realni pa priznati da bi sve osim trijumfa Gordog Albiona bilo zaista ogromno iznenađenje, pa vam zbog svega toga toplo preporučujemo da okušate sreću sa dvojkom za koju je kladionica Maxbet pripremila koeficijent 1.50.

U poslednjih nekoliko godina, tačnije od kako je na klupu Orlova seo Dragan Stojković Piksi, ova selekcija ima velikih problema u zadnjoj liniji tima, i retko ko u mandatu ovog selektora Srbiji nije uspeo da postigne makar jedan pogodak. Kada uzmemo u obzir da Englezi u napadu imaju fudbalere poput Kejna, Fodena, Sake, ali i Belingema koji će pretiti iz drugog plana, smatramo da je vrlo izvesno da će Englezi postići makar dva pogotka na ovom duelu, pa vam savetujemo da okušate sreću sa igrom G2+ koju kladionica Maxbet plaća sa kvotom 1.63.

Za kraj, smatramo da će puleni selektora Sautgejta od prvog minuta susreta krenuti sa silovitim napadima ka golu Orlova, što će Piksijevi puleni teško moći da izdrže, a svakako da će i Gordi Albion želeti sebi da olakša posao u nastavku susreta, pa vam iz tog razloga preporučujemo da se oprobate sa prelazom 2-2 za koji je Maxbet odredio fantastičnu kvotu 2.20.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.