TIP DANA: Belgija – Slovačka: Mogu li Belgijanci konačno do trofeja na velikim takmičenjima?

U ponedeljak nas očekuju nova tri meča na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a ovog puta smo za vas pripremili duel između Belgije i Slovačke, koji će biti odigran u Frankfurtu sa početkom od 18 časova.
Belgija je sasvim sigurno prvi favorit u ovoj grupi, iako je utisak da ova selekcija nije više toliko jaka kao pre, ali videćemo koliko može i Slovačka, kojoj je ovo treće uzastopno učešće na EURU.
Pored ove dve reprezentacije, u grupi E su još i Rumunija i Ukrajina, pa na prvi pogled deluje da se radi o jednoj od najslabijih grupa na ovom turniru.

Belgija: Poslednji poraz su Belgijanci doživeli još na Mundijalu!

Belgija je do sada četiri puta dolazila do polufianala na velikim takmičenjima, a poslednji put je to bio slučaj 2018. godine na Mundijalu u Rusiji, kada je ova selekcija u polufinalu odmerila snage protiv Francuske, iako je po mnogim mišljenjima to bilo i finale pre finala. Nažalost, taj duel su popularni Đavolovi izgubili, a od tada ova selekcija nije mogla dalje od četvrtfinala, i to na EURU, uz konstataciju da je poslednji nastup ove selekcije na Mundijalu bio jako loš.
Naime, na prošlom Svetskom prvenstvu se fudbaleri Belgije nimalo nisu proslavili pošto su zauzeli treće mesto u grupi, iza Maroka i Hrvatske, koji su na kraju stigli čak do polufinala.
Na tri odigrana susreta Belgijanci su sakupili četiri boda, a u poslednjem kolu je ovoj reprezentaciji bio potreban trijumf nad Hrvatskom, međutim, taj susret je uz nekoliko neverovatnih promašaja izabranika trenera Martineza, na kraju završen bez pogodaka, pa je ova selekcija već posle prve faze morala da se vrati kući.
Odmah nakon toga je Roberto Martinez podneo ostavku na mesto selektora, a na njegovo mesto je postavljen Domeniko Tedesko, koji je u tom trenutku predvodio nemački Lajpcig, sa kojim je stigao do trofeja u nemačkom Kupu.
Naravno, bilo je i nekoliko oproštaja od nacionalnog tima, pa su glavnu okosnicu činili naravno De Brujne, Lukaku i Vertongen, uz nekoliko uslovno rečeno novih fudbalera, poput De Katelara, Dokua i Opende.
U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ova selekcija je zauzela prvo mesto na tabeli uz bod viška u odnosu na drugoplasiranu Austriju, a na osam odigranih mečeva nekadašnji polufinalista Mundijala je ostvario šest trijumfa uz dva remija, i uz samo četiri primljena pogotka, što je svakako podatak koji se i te kako mora pohvaliti, pogotovu što je u poslednjih nekoliko godina upravo odbrana bila najslabija karika ove reprezentacije.
Pred početak EURA, Đavolovi su odigrali dva pripremna meča i ostvarili isto toliko trijumfa, i to bez primljenog pogotka. U prvom duelu je ova reprezentacija bila bolja od Crne Gore sa 2:0, da bi u drugom meču izabranici Domenika Tedeska sa 3:0 savladali Luksemburg, a dvostruki strelac na tom meču bio je Lukaku, uz jedan gol sjajnog Trosara.
Za kraj, moramo pomenuti da su Belgijanci poslednji poraz u zvaničnim mečevima doživeli još na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru, kada je ova selekcija poražena od Maroka sa 2:0, što je podatak koji sasvim sigurno ohrabruje pred prvi meč na EURU.

Slovačka: I plasman na EURO je veliki uspeh!

Slovaci su od otcepljenja uspeli da se plasiraju na tri velika turnira, ali ni na jednom od ta tri ova selekcija nije napravila neki ozbiljniji rezultat.
Poslednje učešće Slovačke na velikim takmičenjima desilo se 2021. godine na Evropskom prvenstvu, koje je odigrano godinu dana kasnije zbog pandemije koronavirusa, a tu ova reprezentacija takmičenje završila na trećem mestu u grupi, uz dva boda manjka od drugoplasirane Španije, a nažalost, Slovaci nisu bili jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije na turniru, pa su fudbaleri ove reprezentacije već posle prve faze morali da se upute svojim kućama.
Pre toga su Slovaci nastupili na još dva velika takmičenja. Prvi plasman od otcepljenja je ova selekcija izborila upravo pomenute 2010. godine, a nakon toga je Slovačka došla i do plasmana na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, gde je ovaj tim eliminisan u osmini finala od Nemaca sa 3:0.
Kao što je dobro poznato popularni Sokolovi nisu uspeli da dođu do plasamana na poslednje Svetsko prvenstvo koje je odigrano u Kataru, a zanimljivo je da je to bio i treći vezani Mundijal na kom se ova selekcija nije kvalifikovala.
Od 2022. godine na klupi ove reprezentcije se nalazi Frančesko Kalcona i sa njegovim radom su sasvim sigurno svi zadovoljni, najvše zbog tog što je ovaj stručnjak uspeo Slovake da odvede na Evropsko prvenstvo i to pošto je ova selekcija na kraju zauzela drugo mesto na tabeli uz osam bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Portugal, koji je jedina selekcija u ovim kvalifikacijama koja je na kraju imala masimalan učinak.
Naravno, ni učinak Slovaka nije za potcenjivanje, pogotovu što selekcija nije redovna na velikim turnirima, a na deset odigranih mečeva, puleni selektora Kalcone su ostvarili čak sedam trijumfa, samo jedan remi i dva poraza, od kojih se poslednji desio na gostovanju kod Portugala (3:2). Kada je to bilo najpotrebnije, fudbaleri Slovačke su vezali tri trijumfa na kraju i uz čak pet bodova viška od trećeplasiranog Luksemburga stigli do svog drugog plasmana na prvenstvu Evrope, gde će sasvim sigurno primarni cilj biti plasman u nokaut fazu.
Naravno, poput Belgijanaca i Slovaci su pred početak ovog turnira odigrali nekoliko pripremnih mečeva, a poslednji u nizu desio se pre samo nekoliko dana, kada je ova reprezentacija demolirala nimalo naivnu selekciju Velsa, a taj duel je završen sa 4:0. Strelci za tim koji sa klupe predvodi dojučerašnji trener Napolija bili su Kucka, Boženik i Beneš uz autogol Ampadua. Pre tog duela su Slovaci slavili i protiv slabašnog San Marina, a taj meč je završen pobedom Slovaka od takođe 4:0.
Za kraj, prva zvezda tima je naravno fudbaler PSŽ-a, Mlan Škrinjar, a pored njega treba istaći još i vremešnog Kucku, Lobotku, Dudu, ali i Lukaša Haraslina, od koga se očekuju golovi.

Naš predlog

Utisak je da je Belgija bez obzira što je sastav dosta slabiji nego pre recimo dve godine, veliki favorit na ovom duelu pa vam toplo preporučujemo da okušate sreću sa jedinicom za koju je kladionica Maxbet pripremila koeficijent 1.50.

Ovo Evropsko prvenstvo nam je do sada donelo dosta pogodaka, a kako sada stvari stoje deluje da nas i u Frankfurtu očekuje jedan i te kako efikasan meč, zbog čega vam preporučujemo da usmerite fokus na igru 3+ koju kladionica Maxbet plaća sa kvotom 1.83.

Za kraj, možda i najrealnije je da će Belgijanci koji su kao što smo već pomenuli veliki favoriti na ovom duelu postići dva ili više golova, zbog čega vam savetujemo da se oprobate sa igrom D2+, a sve to uz kvotu 1.63 u Maxbetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.