TIP DANA: Turska – Gruzija: Debitant na Euru vreba šansu iz prikrajka!

Turska i Gruzija će u okviru 1. kola Evropskog prvenstva grupe F na Signal Iduna Parku u Dortmundu odigrati utakmicu pred nešto više od 60 hiljada navijača. Turci će imati ogromnu podršku svoje dijaspore, a biće veoma zanimljivo vidjeti debitanta na Euru – selekciju Gruzije. Argentinac Teljo će dijeliti pravdu na ovom meču, a utakmica je na programu od 18 časova.

Turska: Ovaj meč moraju dobiti!

Kvalifikacije sa Hrvatskom, Velsom, Letonijom i Jermenijom nisu predstavljale problem za Tursku da izbori plasman na treće uzastopno, a šesto ukupno Evropsko prvenstvo. Iako je tokom njih došlo do promjene selektora, Vinčenco Montela je zamjenio Štefana Kunca, to nije poremetilo ekipu. Zapravo je i prijalo igračima, jer su pobjedom u Osijeku sa 1:0 preskočili Hrvate i preuzeli prvo mjesto koje nije ispušteno do kraja.
Dobre rezultate u kvalifikacionoj grupi i pobjedu nad Njemačkom u novembarskom prijateljskom meču sa 3:2 u Berlinu, ipak, poremetila je serija od pet utakmica bez pobjede. Iako su to bile utakmice bez takmičarskog značaja i za uigravanje tima pred put u Njemačku, gorak ukus ostavlja poraz u Beču od Austrije sa čak 1:6, kao i poslednja provjera u Varšavi, gdje je povredama oslabljena Poljska slavila sa 2:1.
Vinčenco Montela je od svog dolaska uspio da strastvenim Turcima nametne disciplinu u igri i taktički ih utegne, međutim, većina igrača i dalje se navikava na stil igre u kojem je sve predviđeno nekoliko poteza unapred. Otud i česte individualne greške, koje dovode do golova rivala. Protiv Austrije su Turci dvaput izgubili loptu na svojoj polovini pod visokim pritiskom protivničkih igrača, a na sličan način primili su gol i protiv Jermenije u remiju 1:1.
Italijan u napadu koristi formaciju 4-2-3-1 i ima ogromno povjerenje u svoje bočne igrače, zahtijevajući od bekova da idu naprijed i popunjavaju pozicije krila koja se uvlače u sredinu, dok je u situacijama kada se ekipa brani obrnut slučaj: krila se vraćaju da pomognu bekovima i formiraju sistem 4-4-2.
Tokom svog mandata u ulozi selektora nekadašnji reprezentativac Italije dosta je kombinovao sastav, pa će biti zanimljivo vidjeti za koju startnu postavu će se Montela opredijeliti večeras u Dortmundu protiv Gruzije, kao i zatim protiv Portugalije u istom gradu četiri dana kasnije i Češke na kraju grupne faze Evropskog prvenstva, 26. juna u Hamburgu.
Jedno je, ipak, sigurno – turski reprezentativci u ovim mečevima osjećaće se kao kod kuće. U Njemačkoj živi preko 3.000.000 registrovanih osoba turskog porijekla, pa Montelinoj ekipi neće nedostajati podrška sa tribina.

Gruzija: Igrać bez opterećenja, što je velika prednost!

Nekadašnja članica Sovjetskog saveza biće jedini debitant na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a igraće u grupi sa Portugalijom, Turskom i Češkom.
Malo je nedostajalo da Gruzini stignu do podviga četiri godine ranije, ali tada ih je u baražu savladala Makedonija i ispisala najljepše stranice svoje istorije. Nisu se ekipi Vilija Sanjola davale velike šanse u mečevima baraža sa Luksemburgom i Grčkom, ali je francuski trener, nekadašnji desni bek Monaka i Bajerna, uspio da usadi svojim igračima samopouzdanje i pobjednički mentalitet. Ogromnu pomoć imao je u jednom od najboljih golmana Primere, Valensijinom (još kratko pošto je nakon dovođenja Stoleta Dimitrievskog sve spremno za prodaju) Giorgiju Mamardašviliju, te dvostrukom strijelcu u pobjedi nad Luksemburgom (2:0), napadaču Karlsruea Buduu Zivzivadzeu i, naravno, prvoj zvezdi ove ekipe – Napolijevom Hviči Kvaracheliji.
Veliku stvar napravila je aktuelna generacija gruzijskih fudbalera, ali daleko od toga da je to poslijedica sreće i nezaslužen uspijeh.
Poslednjih godina situacija se mijenja nabolje. Fudbalski savez Gruzije, potpomognut donacijama iz UEFA, počeo je da ulaže novac u infrastrukturu i mlađe kategorije, što je 2017. donijelo organizaciju Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina, a prošle godine i ko-organizaciju kontinentalne smotre za fudbalere do 21 godine sa Rumunijom. Mladi Gruzini su na tom turniru iznenadili sve zauzevši prvo mjesto u grupi sa Portugalijom, Holandijom i Belgijom. Potom ih je Izrael eliminisao na penale.
Pod komandom 47-godišnjeg Francuza Gruzija ima 17 pobjeda, pet poraza i 12 remija. Uspio je Sanjol da formira ekipu koja više nema ulogu liliputanca u evropskom fudbalu, igranje na Evropskom prvenstvu dodatno će značiti za samopouzdanje igrača.
Nažalost, uslijed napete političke situacije u zemlji reprezentacija nije imala adekvatan ispraćaj u Njemačku. Umesto iz Tbilisija, na svoje prvo Evropsko prvenstvo Gruzija je otišla iz inostranstva zbog demonstracija koje se održavaju u toj zemlji povodom usvajanja zakona o “stranom uticaju”.
Vidjećemo šta će biti u Gruziji na parlamentarnim izborima u oktobru, a makar ovog ljeta neka pobjedi – fudbal.

Naš prijedlog:

Turska kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 1.80 u MaxBet kladionici. Trijumf Gruzije se plaća kvotom 5.10, dok je kvota na neriješen ishod 3.60 u istoj kladionici.

Turska je veoma dominantno izborila plasman na Evropsko prvenstvo i sa velikim ambicijama su stigli u Njemačku. Nisu imali sreće sa povredama, pa su tako prije početka ostali bez dosta bitnih defanzivaca. Gruzija je debitant na velikim takmičenjima i mišljenja smo da će Turci na iskustvo uspijeti trijumfovati u prvoj utakmici, a kvota 1.80 u MaxBet kladionici se čini veoma primamljivo. Sigurno je da će igrači Gruzije biti veoma motivisani na ovoj utakmici, pa se i igra GG po kvoti 1.98 čini realno. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&3+ po kvoti 3.20 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.