MEČ DANA: Argentina – Peru: Inke će preko Gaučosa teško do nokaut faze!

Argentina i Peru će u okviru 3. kola Kopa Amerike grupe A odigrati utakmicu na Hard Rok stadionu u Majamiju. Argentina je sa 6 bodova iz prva dva meča već obezbijedila plasman u narednu fazu takmičenja sa prve pozicije, dok Čile sa jednim bodom u ovom meču mora ići na pobjedu ukoliko želi prolaz. Utakmica je na programu u noći između subote i nedelje, a glavni sudija biće Meksikanac Ramos.

Argentina: Gaučosi sigurni na startu!

Nisu Argentinci briljirali na startu protiv Kanade, ali su na suv talenat navalne linije i golmanske bravure Emilijana Martinesa ipak trijumfovali. Nešto slično ponovio je tim Lionela Skalonija i na drugoj utakmici Kopa Amerike. O (ne)interesantnosti prvog poluvremena dovoljno govori činjenica da je tek Mesijev udarac u 37. minutu ozbilnije uzburkao tribine. Pogodio je jedan od najboljih fudbalera svih vremena stativu posle udarca sa više od 20 metara i tako ostao na brojci od 108 pogodaka u dresu državnog tima.
Čileanski veterani ničim nisu impresionirali u prvoj utakmici protiv Perua (0:0), ali su na megdan Argentini tradicionalno izašli organizovanije nego protiv većine drugih protivnika iz KONMEBOL zone. Čitav sat nisu dozvoljavali značajno kvalitetnijem protivniku da dođe do izgledne šanse iz pozicione igre, a onda je Nikolas Gonzales u 61. minutu elegantno primio loptu i šutirao sa ivice šesnaesterca, a od prstiju 41-godišnjeg Klaudija Brava lopta se odbila do prečke.
Mogli su lako momci u crvenom da još jednom opravdaju epitet najveće utvare argentinskog tima u prethodnoj dekadi, a igrač argentinskog Urakana Rodrigo Ečeverija propustio je šansu da se proslavi i tako se simbolični uživi u lik Artura Vidala, jedinog nedostajućeg od igrača koji su činili okosnicu Čilea prije osam, devet godina. Ečeverija je dva puta u finišu odlično šutirao sa 15 i 18 metara, ali je Emijalijano Martines sve odbranio i nastavio da čini čuda kada brani za Argentinu.
Taman se činilo da će Argentinci morati da sačekaju poslednjo kolo kako bi se plasirali u četvrtfinale, Skalonijev zlatni džoker stupio je na scenu. Nije bio Lautaro Martines među startnih 11 ni u prvom kolu protiv Kanade, isti epilog ponovio se i u susretu sa Čileom i ponovo isplatio. Posle kornera koji je izveo Mesi, lopta se od karambola u čileanskom kaznenom prostoru dokotrjala do Interovog napadača, a Lautaro ju je rutinski poslao u mrežu za veliko slavlje u 88. minutu.
Na kolo pred kraj Argentina ima šest bodova, Kanada tri, a Čile i Peru po jedan. Čileu će biti potrebna pobjeda nad Kanadom u poslednjem kolu kako bi ostvario prolaz, dok će “Drvu Javorovom” biti dovoljan bod. Ima i Peru svoju računicu, ali će teško do osam najboljih.

Peru: Imaju li snage i kvaliteta za drugu rundu?

Grupa A spojila je dvije selekcije koje su najviše od svih na turniru oslonjene na veterane. Za peruanski tim i dalje igraju Paolo Gerero (40), Karlos Zambrano (35), Luis Advinkula (34), Đanluka Lapadula (34), Andre Kariljo (33), Kristijan Kueva (33). Siromašne su Inke mlađim igračima, a jedini među njima koji igra u nekoj od jačih evropskih liga jeste lijevi bek Fejenorda Markos Lopes. Član tima je i Migel Arauho, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, a sada MLS ligaša Portland Tajmbersa.
Aktuelni selektor Čilea Rikardo Gareka proveo je sedam godina na mjestu selektora Perua i odveo crveno-bijelo na Mundijal u Rusiju, finale Kopa Amerike 2019. i polufinale 2021. Sve viđeno od Peruanaca posle toga bilo je izuzetno mršavo. Na loš kvalfikacioni ciklus za Katar, nadovezao se i loš početak ciklusa za sledeće Svjetsko prvenstvo, a zbog toga je domaćeg trenera Huana Rejnosa zamjenio 72-godišnji Urugvajac Horhe Fosati, najstariji selektor na turniru.
Na tri od prethodna četiri kontinentalna turnira Peru i Čile uspijevali su da dođu do polufinala, međutim, kako su smješteni u grupu sa braniocem trona i svjetskim prvakom Argentinom, izvjesno je da će (makar) jedna reprezentacija učešće na ovogodišnjem Kopa Amerika završiti već posle tri utakmice.
Svijesne da bi svaka greška mogla skupo da ih košta, dvije selekcije odigrale su vrlo oprezno u Teksasu te je drugi meč Grupe A završen bez golova. Bio je ovo prvi remi ovih reprezentacija posle pune dvije decenije, odnosno prvi takmičarski meč bez golova još od 1979. godine! Tako je Argentina ostala usamljena na čelu, dok su Čile i Peru napravile prvi korak ka narednoj fazi.
Peru je dugo bio bezopasan, ali se pred odlazak na odmor probudio. Tri minuta pre kraja prvog dijela štoper Migel Arauho uputio je prvi udarac u okvir gola za svoj tim. Najviše je skočio posle centaršuta iz slobodnog udarca i tukao glavom, ali je iskusni Klaudio Bravo, koji je postao najstariji golman (41 godina 69 dana) u istoriji Kopa Amerika, uhvatio živu loptu.
Poslednju šansu vrijednu pomena imao je Peru. I opet je Lapadula bio u centru pažnje. Posle kornera 34-godišnji napadač je u trku uhvatio volej, ali se lopta na putu do gola odbila od zemlje te je Bravo uz malo poteškoća ipak uspio da sačuva mrežu netaknutom.

Naš prijedlog:

Argentina očekivano kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u MozzartBet kladionici iznosi 1.50. Trijumf Perua plaća se kvotom 7.25, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 4.00.

Utakmica nema nikakav rezultatski značaj za Argentinu i sigurno je da će na teren izaći igrači koji su imali nešto manju minutažu u prethodnim utakmicama. Peru nije pretjerano kvalitetan ali smo mišljenja da će postići makar jedan gol na meču, pa vam shodno tome predlažemo igru GG po kvoti 2.35 u MozzartBet kladionici. Ne treba tek tako otpisati Peru koji neće imati šta da izgubi u ovoj utakmici, pa se kvota 2.60 na igru X2 čini veoma primamljivo. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom GG3+ po kvoti 3.05 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.