TIP DANA: Portugal – Slovenija: Portugalci moraju biti oprezni sa Zmajčekima koji bljuju vatru u Nemačkoj!

U ponedeljak su na programu nova dva meča osmine finala Evropskog prvenstva u Francuskoj, a za vas smo ovog puta analizirali duel između Portugala i Slovenije, koji će biti odigran u Frankfurtu.
Portugal je u prva dva kola slavio, dok je u poslednjem kolu ovaj tim doživeo neprijatan poraz od Gruzije, dok je Slovenija sa tri remija stigla do plasmana u nokaut fazu, a valja napomenuti da su Zmajčeki u posledenjem kolu uspeli da odole moćnoj Engleskoj.
Početak susreta između ove dve selekcije je zakazan za 21h.

Portugal: Izdanje protiv Gruzije ne sme da se ponovi!

Lišen rezultatskog imperativa – osigurao prvo mjesto sa dvije pobjede – Roberto Martines iskoristio je utakmicu trećeg kola da maksimalno odmori nosioce ekipe. Izvršio je osam promjena u odnosu na prethodni meč i šansu pružio onima sa manjkom reprezentativnog iskustva. Prvenstveno se to odnosi na 20-godišnjeg Antonija Silvu, kojem je start protiv Gruzije bio tek drugi na velikim turnirima (90 minuta protiv Južne Koreje na Mundijalu u Kataru u još jednoj ‘nebitnoj utakmici’), ali da za njih još nije spreman pokazao je u Gelzenkirhenu pošto je prevashodno njegovom krivicom Portugalija pretrpijela prvi poraz na turniru.
Sledeća ‘velika stvar’ Benfike za koju se raspituju brojni evropski giganti izvjesno je sebi blago oborila cijenu jednočasovnim nastupom protiv Gruzije. Već posle nepunih minut i po fudbala otvorio je kontru pasom unazad koja se rezultirala vodećim golom Gruzina, da bi u uvodnoj fazi drugog poluvremena skrivio jedanaesterac posle kojeg je debitant duplirao prednost.
Portugal generalno izgleda dobro, međutim Rafael Leao se uopšte ne snalazi u dresu nacionalnog tima – za sada. Njegov dosadašnji nastup na Evropskom prvenstvu razočarao je mnoge, a da bi to popravio moraće da sačeka osminu finala, pošto je meč protiv Gruzije propustio zbog dva žuta kartona.
Na Evropskom prvenstvu jedino vrijedno pomena u igri Portugalca bio je prodor po lijevoj strani i ubačena lopta u sredinu, koju bez pomoći loše intervencije turskog igrača Bernardo Silva ne bi ni smjestio u gol. U oba susreta Leao je zaradio žuti karton – u istom minutu, zbog iste stvari – simuliranja. Za ukupno 108 minuta koliko je proveo na terenu u prva dva kola Leao je upisao jedan uspiješan dribling i jedan šut – van okvira protivničkog gola.
Povjerenje Roberta Martinesa, ali i novog stratega Milana – Paula Fonseka, još nije stekao. Potpuno je potonuo u sijenku velikih imena poput Bruna Fernandeša, Bernarda Silve i naravno Kristijana Ronalda. Nije ni čudo što se Fonseka priprema za put u trening kamp Portugala kako bi se upoznao sa desetkom svog tima, igrača na koga se sigurno fokusira projekat Milana za narednu godinu.
Osigurao je Milano svoju zvijezdu, stavio klauzulu od 175.000.000 pa u obzir neće uzeti cifre ispod 100. Nije misterija da je bilo priča za Saudijsku Arabiju, konkretno Al Hilal, međutim za sada nema konkretnih ponuda. PSŽ je izgubio Embapea pa će uskoro morati da donese odluku kome će dati dres i ulogu Francuza.

Slovenija: Mogu li Zmajčeki da eliminišu bivšeg šampiona Evrope?

U najtežoj utakmici na turniru bili su pravi. Još jednom su odigrali neriješeno i sa tri remija prošli dalje. Slovenci po prvi put u svojoj istoriji igraju u nokaut fazi nekog velikog takmičenja.
Srbija je ispala i zvanično, sa njom pod ruku i Hrvatska, dok onaj od koga se najmanje očekivalo (iz regiona), slavi. Momci Matjaža Keka završili su na kraju kao treći u Grupi C.
To je jedan od najjeftinijih timova na šampionatu, ali očito veoma kompaktan, s dobrim stručnjakom na klupi koji je u sva tri meča u grupi – imajući u vidu kvalitet sastava s kojim raspolaže – nadmudrio svoje kolege. Počevši od Kaspera Hjulmanda, preko Dragana Stojkovića, pa do Gereta Sautgejta.
Istina, nikoga nije uspio da pobjedi, no treba imati na umu da su u ovakvoj konkurenciji Slovencima mnogi stručnjaci predviđali da bi mogli da završe bez bodova, kao poslednji. Pa i da bi mogli da posluže za popravljanje gol razlike.
Statistički gledano, Englezi su dominirali protiv Slovenaca, posebno u posijedu lopte, ali da su napravili veliki broj šansi – pa i nisu. Lopta je sporo išla, dugo je zadržavana u posijedu, prečesto bila ‘udavljena’ od strane najvećih kreativaca. Kekovi momci su se branili veoma pametno, nije to bio klasičan bunker, i nije baš lako konstatovati, ali čini se da su samo u dva navrata tokom prvog poluvremena (doslovno u dvije akcije) razmjenili više pasova na polovini Engleza nego Orlovi tokom 60 i kusur minuta na polovini Danske?!
To govori o organizaciji, pametnim kretnjama, pravom načinu da se odbraniš od jačeg, omogućiš odbrani da odmori, predahne.
Jasno, pretrpijeli su Slovenci u finišu veliki pritisak, imali ozbiljnih problema da se odbrane, međutim na kraju su nagrađeni. Prije svega za hrabrost, pravu ideju, fudbalsku inteligenciju.
oPlagaće najviše u Benjamina Šeška, momka za kojeg je Zlatko Zahović, najbolji strijelac u istoriji reprezentacije, još 2022. izjavio kako će kad-tad srušiti njegov rekord. Napadač Lajpciga već drugu sezonu zaredom opravdava nadimak ‘Bejbi Halanda’, a turnir u Njemačkoj, njegov prvi veliki u rereprezentativnoj karijeri, mogao bi da ubrza njegov transfer u neki od najvećih timova Evrope o kojem se već uveliko spekuliše.

Naš predlog

Portugal po svemu prikazanom slovi za jednog od glavnih kandidata za naslov prvaka na ovom turniru, i ne treba se previše obazirati na duel protiv Gruzije, pošto taj meč Portugalcima praktično ništa nije značio jer je već ranije obezbeđena prva pozicija na tabeli. Slovenija nema šta da izgubi, ali smatramo ipak da su Kristijano Ronaldo i drugari veliki favoriti na ovom duelu, pa vam savetujemo da se oprobate sa jedinicom za koju je kladionica Maxbet pripremila koeficijent 1.40.

Ono što je takođe poprilično izvesno je da će puleni Roberta Martineza postići dva ili više pogotka na ovom duelu, pa je hrabra preporuka igra D2+ uz kvotu 1.58 u Maxbetu.

Za kraj, ne treba na ovom duelu u Frankfurtu očekivati baš previše pogodaka, pošto se radi o eliminacionom susretu, pa je možda i idealno da okušate sreću sa kombinacijom igara 1&2-4, za šta je kladionica Maxbet odredila kvotu 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.