TIP DANA: Holandija – Rumunija: Tresu se Karpati, mogu li hrabri Rumuni u četvrtfinale?

Bližimo se polako kraju mečevima osmine finala, a danas su na programu poslednja dva meča. Prva je na programu utakmica između Holandije i Rumunije, koja će biti odigrana na Alijanc Areni u Minhenu. Holanđani su kao trećeplasirani iza Austrije i Francuske završili grupnu fazu, dok je Rumunija na opšte iznenađenje svih kao prvoplasirana okončala svoje takmičenje po grupama. Utakmica je na programu od 18 časova, a glavni sudija na meču biće iskusni Feliks Cvajer.

Holandija: Ne smije se ponoviti igra kao protiv Austrije!

I kada ne izgledaju silno, moćno i robusno, spremni su da se uhvate u koštac sa najvećim fudbalskim zvijerima. Vidjeli smo i prije nepune dvije godine u Kataru kako je Holandija sa prilično sličnim snagama koje su stigle na EURO, u četvrtfinalu umalo izbacila potonjeg šampiona Argentinu. Na kraju je odlučila penal lutrija u korist Gaučosa. Dakle, niko ne garantuje da u Njemačkoj, sa novom, prilično debelom injekcijom talenta, neće pomrsiti račune snažnijima od sebe.
Holandija je na kontinentalnu smotru stigla kao sedmi favorit za njeno osvajanje.
Trijumfalno su otvorili ovaj šampionat, pošto su savladali mlake Poljake sa 2:1. U narednom meču su remizirali protiv Francuske uz sumnjivo poništen gol, dok su u poslednjem meču pokazali sve svoje slabosti u porazu protiv Austrije (2:3).
Koliko je činjenica da je Kuman namjestio selekciju ogromnog potencijala i talenta pred sam početak Evropskog prvenstva podgrijevala euforiju jedne od najfudbalskijih nacija Starog kontinenta, toliko ju je utišala vijest da je povreda nadjačala Frenkija De Jonga, te da skočni zglob ne dozvoljava vezisti Barselone da kormilari veznim redom Holandije. A kako nevolja nikada ne ide sama, tako je Oranje ostalo i bez Teuna Kopmajnersa iza kojeg je sezona karijere sa Atalantom. Malerozna povreda veziste tima iz Bergama na zagrijevanju pred meč sa Islandom dodatno je oskrnavila i manevar A reprezentacije. Sa od ranije povređenim Martenom De Ronom, Holandija je ostala bez jednog čitavog trija u veznom redu, takvog kvaliteta da bi komotno figurirao za jednog od pet najboljih na EURU.
Ali sa liderom poput Van Dajka, sa fizički najmoćnijom defanzivnom linijom na prvenstvu (Van Dajk, De Fraj, Ake, De Liht) i uz pretpostavke da će oni što tek treba da se dokazuju lepršati po terenu kao što je Memfis sa ostalim novajlijama činio 2014, te da je Kuman uspostavio neophodnu disciplinu, Holandija bi ponovo mogla da bude spremna za čuda. U Kataru je izostalo u penal seriji sa Argentinom – možda karma ovoga puta bude naklonjenija selekciji sa sjeverozapada Evrope.

Rumunija: Žive svoj san!

Nemoguće je bilo ne voljeti onu generaciju Hadžija, Popeskua, Petreskua i ostalih. Pa i kasnije onu sa Kivuom, Mutuom, Kontrom… Umjeli su Rumuni da oduševe i da se fudbalski uvuku pod kožu… Rijetko ko ih nije simpatisao.
I onda su odjednom nestali.
Imali su u ovom vijeku svega dva plasmana na EP, tamo nisu zabilježili nijednu pobjedu i glatko su ispadali u grupi. Dakle, od 10 velikih turnira kvalifikovali su se za samo dva. I tamo nisu ništa uradili. Otkako je Đika Hadži otišao u penziju, rumunskom fudbalu je smrklo. Bilo je tu nekih trzaja, privatizacija je prvo digla klubove (igrala su se i neka četvrtfinala evrokupova), pa ih spustila još niže.
Rumunski fudbal je postao tabloidni cirkus. Žući od dresova reprezentacije. Skandali su se taložili jedan na drugi, teško je bilo naći neku svijetlu tačku.
Naše istočne komšije posle godina posrtanja konačno su se vratile na veliko takmičenje. Pregazili su Ukrajince u prvom kolu sa 3:0, pa su u poslednjoj utakmici grupne faze odigrali neriješeno i plasirali se u nokaut fazu. Pucali su Rumuni dalekometnom artiljerijom na premijeri, evrogolovima sa 20+ metara Stančiua i Marina, uz gol Draguša za ovjeru tri boda, pregazili favorizovanu četu Sergeja Rebrova.
Možda nije lijepo, možda nije etički, ali je korisno i praktično. Slovačka i Rumunija su bez neke velike borbe odigrali 1:1 i ruku pod ruku otišli u osminu finala Evropskog prvenstva.
Za većinu je ovo očekivan scenario, jer je remi odgovarao objema reprezentacijama. Istina, i pobjeda im je garantovala prolaz dalje i vjerovatno prvo mjesto, ali je to značilo i rizik od poraza koji bi ih koštao eliminacije u grupi. Spustili su gas, odigrali koliko im je dovoljno i zagrljeni prošli dalje ostavljajući nesrećne Ukrajince kao najveće gubtinike grupne faze na prvenstvu.
Žutilo koje je godinama u tamošnjoj javnosti pratilo reprezentaciju Rumunije je sada tamo gdje mu je i jedino pravo mjesto. Na dresovima momaka koje su kao nezrele klince mnogi tapšali po ramenima, naplatili se od njih i okrenuli im leđa. Već sada su ostvarili ogroman uspijeh i sve preko ovoga bi za njih bilo ravno senzaciji.

Naš prijedlog:

Holandija kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 1.45 u MaxBet kladionici. Trijumf Rumunije plaća se kvotom 8.50, dok za neriješen ishod imamo ponuđenu kvotu 4.50.

Rumuni su ruku na srce neočekivano dogurali ovako daleko i to kao prvoplasirani u svojoj grupi. Niko im nije davao mnogo šansi za prolaz, međutim svojom hrabrom igrom sve su demantovali. Holanđani su primili veliki broj golova u grupi, a danas očekujemo jedan defanzivno dobar meč sa njihove strane. Naš prijedlog je da pokušate sa igrom NG koja se plaća kvotom 1.75 u MaxBet kladionici. Takođe mišljenja smo da će Holandija trijumfovati u ovoj utakmici, pa vam predlažemo igru 2&0-3 po kvoti 2.15. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa prelazom X-2 po kvoti 4.10 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.