TIP DANA: Sandefjord – Tromso: Borba davljenika za preko potrebne bodove!

Sandefjord će u okviru zaostalog meča 2. kola elitnog ranga Norveške, dočekati ekipu Tromsa. Obje ekipe se nalaze u veoma slaboj formi, pa i ne čudi što su trenutno na samom dnu tabele. Samo jedan bod razlike je između njih i ova utakmica je svakako značajna za oba tima. Meč je na programu od 19 časova, a stadion može da primi nešto više od 6 ipo hiljada navijača.

Sandefjord: Opstanak je logično jedini cilj!

Ljeto je doba godine kada su fudbalski fanatici „osuđeni“ na to da prate jedinih 12 evropskih šampionata koji se igraju tokom kalendarske godine. Uglavnom su to fudbalski slabije zemlje sa sjevera Starog kontinenta, gdje klimatski uslovi ne dopuštaju da se igra prvenstvo tokom zime. Iako možda na prvi pogled prvenstva Norveške, Švedske, Finske, Islanda, Farskih Ostrva, Belorusije, Estonije, Letonije, Litvanije, Gruzije, Kazahstana i Republike Irske nisu toliko atraktivna, nikako ne može da se kaže za njih da su neuzbudljiva i predvidiva.
Liga broji 16 kluboba, a igra se klasičan dvokružni sistem sa 30 kola. Dobrim igrama Bodea i Moldea ove sezone u evropskim takmičenjima, norveški klubovi su za narednu sezonu izborili dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Najgora dva tima ispadaju, dok će ekipa koja bude na 14. mjestu igrati plej-aut sa pobjednikom plej-ofa u OBOS ligi (ekipa od trećeg do šestog mjesta), odnosno drugom rangu Vikinga.
Pošto je doživio vrhunac uzastopnim pobjedama u šampionatu početkom maja, Sandefjord se brzo vratio u svoju realnost u borbi za opstanak sa nizom od tri vezana poraza. Poslednji u toj seriji je bio od 2:1 protiv Havesunda.
Posle koketiranja sa mogućnošću ispadanja u poslednje dvije kampanje, završivši na 14. i 13. mjestu, ekipu iz okoline Osla ponovo čeka borba.
Nakon gore spomenute serije poraza, uspijeli su malo da se konsoliduju i da upišu 2 vezana remija. Prvi je bio protiv favorizovanog Bodea (1:1), da bi potom sa povratnikom KFUM-om iz Osla odigrali veoma efikasan meč koji je na kraju završen rezultatom 3:3.
Poslednje kolo donijelo im je sedmi poraz u sezoni i to na domaćem terenu od ekipe Ham Kama sa 1:2. Poslednji pozitivan ishod na domaćem terenu upisali su još sredinom maja, pa je možda ovo idealna prilika da se taj podatak malo ažurira.

Tromso: Prošla sezona je bila dobra!

Prošle sezone najprijatnije iznenađenje sezone bio je Tromse koji je bio treći i izborio Evropu. Koliko je Bode Glimt finansijski jak govori podatak da je komšijama uzeo trenera Gautea Helstrupa i to da bude pomoćnik Knutsenu.
Odnosi između ova dva kluba su poljuljani. Helstrup je čovjek iz Tromsea koji je igrao i bio trener u dva kluba iz ovog grada, Tromsdalena i Tromsea. Napravio je čudo prošle sezone i pristao da sa pozicije glavnog trenera bude pomoćnik. Sve to govori da ga spremaju da preuzme kormilo kada Knutsen bude odlazio. Potpisao je trogodišnji ugovor. Ne samo da je on stigao iz Tromsea, nego i direktor Akademije fudbala je pojačao šampiona. Takođe, put Bodeo je stigao i štoper Jostejn Gunderson. Ljetos je došao i mladi Danijel Basi, pa je šampion znatno oslabio prošle sezone odličnu trećeplasiranu ekipu u Elitseriji.
Umjesto Helstrupa na kormilo Tromsea sjeo je mladi stručnjak Jergen Vik koji nema licencu.
On je bio godinama u stručnom štabu, zadužen za motivaciju. Nekada je bio i igrač. Inače, otac mu je predsednik Fudbalskog saveza regiona Tromsea. Angažovan je još jedan trener koji ima licencu, da sjedi pored njega, ali je kažnjen zbog crvenog kartona, pa je za premijeru klub ostao bez kormilara. Eto, i to je moguće u Norveškoj, da ne bude da je ovde sve idealno. Tromse je prije nekoliko godina bio u velikim finansijskim problemima, prodao je stadion da bi mogao da nastavi funkcionisanje. Početkom godine je prodat El Hađi Malik Dijuf Slaviji iz Praga, dok je prošlo ljeto Kasper Ejvan otišao u Molde.
Koliko ih je sve to uzdrmalo najbolje pokazuje trenutno stanje na tabeli. Nakon 12 odigranih kola upisali su svega 3 trijumfa, 1 remi i 8 poraza. Sa 10 osvojenih bodova nalaze se na 14. mjestu na tabeli, što je pozicija koja vodi u doigravanje za opstanak. U poslednjem kolu su na domaćem terenu poraženi od Moldea sa 0:2, a sa 14 postignutih golova imaju jedan od najlošijih napada u čitavoj ligi.

Naš prijedlog:

Domaći sastav kao blagi favorit ualzi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u MaxBet kladionici iznosi 2.40. Trijumf gostiju plaća se kvotom 2.95, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.40.

Golmani i jedne i druge ekipe su se u poslednjih 5 kola poprilično naprimali golova, pa je vrlo vjerovatno da ćemo i u današnjem meču vidjeti makar po gol na obje strane. Kvota na igru GG u MaxBet kladionici iznosi 1.63, što se čini veoma primamljivo. Mišljenja smo da će gosti na ovoj utakmici osvojiti makar jedan bod, pa vam shodno tome i predlažemo igru X2 po kvoti 1.60. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 4+ po kvoti 3.13 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.