TIP DANA: Španija – Nemačka: Fudbalski klasik već u čevrtfinalu!

Španija i Njemačka su selekcije koje su do sada najviše pokazale na Evropskom prvenstvu, a već u četvrtfinalu gledaćemo fudbalski klasik i duel ove dvije reprezentacije. Furija je realtivno lako izašla na kraj sa Gruzijom u osmini finala, dok su Panceri sa nešto više muke eliminisali Dansku. Utakmica će biti odigrana na Mercedes Benz Areni u Štutgartu od 18 časova, a glavni sudija na meču biće Englez Entoni Tejlor.

Španija: Jedina reprezentacija sa svim pobjedama do sada!

Crvena furija posle dugo vremena ponovo dijeluje furiozno. Iako su mnogi bili skeptični nakon izbora Luisa de la Fuentea za selektora, iskusni strateg pokazao je da ima odličnu saradnju sa igračima koje je većinom vodio u mlađim selekcijama. Španija u Njemačkoj igra sjajan fudbal, primila je samo jedan gol u četiri utakmice, a postigla ih devet. Uspio je De la Fuente da ubrza ekipu i učini je ubojitijom, a velike zasluge za to imaju dvojica tinejdžera, Bilbaov Niko Vilijams i Barselonin Lamin Jamal.
Odličnu formu iz klubova prenijeli su u reprezentaciju i uz iskusnije saigrače značajno povećali šanse za plasman u finale. Nakon maksimalnog učinka u grupi sa Hrvatskom, Italijom i Albanijom teško je bilo povjerovati da će debitant Gruzija zaustaviti Španiju na putu ka četvrtfinalu, što je i potvrđeno sa ubedljivih 4:1, iako je rival prvi pogodio. Naredna prepreka, ipak, biće možda i trenutno najteža moguća – domaćin Njemačka. Ne samo zbog toga što i tim Julijana Nagelsmana igra sigurno na krilima brojne podrške, već i zbog negativne tradicije Crvene furije u okršajima sa domaćinima velikih turnira. Iako je triput bila evropski, a jednom svjetski šampion, Španija nikada nije pobjedila selekciju čija zemlja je organizovala Evropsko ili Svjetsko prvenstvo.
Sada će Španci imati novu priliku da prekinu crnu seriju. Neće biti lako protiv još jednog pretendenta na tron, ali dijeluje da De la Fuente i njegovi igrači veoma dobro znaju šta treba da rade i kako da stignu do željenog rezultata.
Inače, prethodni duel sa Gruzijom ostaće upamćen po rekordu Lamina Jamala. Mladi krilni napadač Barselone je sa 16 godina i 353 dana postao najmlađi učesnik nokaut faze nekog evropskog prvenstva. Pretekao je Džuda Belingema koji je na prethodnom turniru igrao za Englesku u četvrtfinalu protiv Ukrajine sa 18 godina i četiri dana. Na istom turniru nekoliko dana mlađi od njega bili su Pedri i Musijala.
Čeka se sada i na Jamalov pogodak, čime bi prestigao Švajcarca Johana Vonlantena koji je na Euru 2004 zatresao mrežu Francuske sa 18 godina i 141 danom.

Nemačka: Panceri izgledaju moćno!

Njemačka je uz malo poteškoća – igračkih i prije svega meteoroloških, zbog kojih je meč prekidan – slavila sa 2:0 protiv Danske, pa sada značajno nabildovanog samopouzdanja čeka Špance u četvrtfinalu.
Ključni trenuci utakmice na Vestfalenu dogodili su se početkom drugog dijela, između 50. i 52. minuta, kada je VAR dva puta reagovao i od Joakima Andersena učinio do sada najvećeg nesrećnika turnira. Prvo mu je zbog milimetarskog ofsajda poništen gol za vođstvo Danske, pa već u sledećem napadu, zbog njegovog igranja rukom, dosuđen jedanaesterac posle kog je Kai Haverc pogodio za 1:0.
Meč je prekidan zbog velike grmljavine i oluje u prvom poluvremenu. Uticalo je to dobrim dijelom na ritam, koji su Njemci pokušavali da kontrolišu u većem dijelu utakmice. U odnosu na okršaj sa Švajcarskom napravio je Manšaft mali iskorak, ali deleko od toga da Nagelsman može da kaže kako je to – to.
Za obje dodatne Nagelsmanove rotacije čak se može reći da su bile očekivane. Florijan Virc nije se proslavio na prethodna dva susreta, tako da ga je zamjenio Liroj Sane, a umjesto Maksa Mitetelšteta, protiv Švajcarske jedne od najslabijih tačaka, u startnih 11 uskočio je David Raum.
Promjene koje je Julijan Nagelsman napavio, pokazale su se ključnim. Dvije od tri. Niko Šloterbek jeste imao tu jednu fatalnu grešku na 0:0, međutim upravo je njegov pas u 68. minutu krucijalno doprinjeo da Njemačka riješi pitanje pobjednika.
Izgledalo je u jednom času kako se Danci oslobađaju pritiska, kako potiskuju domaćina unazad, tjeraju ga da vraća loptu, da bi se ubrzo ispostavilo je da se radi o ‘klopci’. Štoper Dortmunda je kada su Danci izašli u presing poslao divan dug pas preko odbrane, brzonogi Džamal Musijala ispaljen kao metak izašao u situaciju jedan na jedan, veteran Kasper Šmajhel se nije proslavio – krenuo pa stao – nakon čega je uslijedila rutinska realizacija.
Liroj Sane nije opravdao očekivanja, što će reći da nije bio ‘apgrejd’ u odnosu na Florijana Virca. Slaba forma njih dvojice trenutno je najveći problem Julijana Nagelsmana.
Antonio Ridiger ponovo je blistao, odbrana generalno gledano odradila možda i najbolji posao, računajući sve četiri utakmice, s tim da treba biti jasan i otvoren – nije Danska bila ni izbliza opasna kao Švajcarska, niti ima dijelić napadačkog potencijala Španije.

Naš prijedlog:

U ovom meču nema favorita, te su tako kvote na trijumf obje selekcije podjednake – 2.85 u MaxBet kladionici. Za neriješen ishod ponuđena je kvota 3.15.

Kao što smo već naglasili, biće ovo duel između dvije reprezentacije koje su do sada najviše pokazale na prvenstvu. Shodno tome mišljenja smo da nas očekuje jedan veoma uzbudljiv meč sa golovima na obje strane. Naš prijedlog je igra GG po kvoti 1.76 u MaxBet kladionici. Kada je riječ o konačnom ishodu, preporučujemo da se fokusirate na igru PIK X po kvoti 1.69, dok za vas koji jurite nešto veće kvote preporučujemo da pokušate sa igrom X2&2-3 po kvoti 3.05 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.