TIP DANA: Španija – Francuska: Sudar fudbalske lepote i fudbalske dekadencije za finale EURA!

Prvu polufinalnu utakmicu na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu odigraće Španija i Francuska. Crvena furija je do sada najviše pokazala na takmičenju, a do polufinala su stigli prvo eliminišući Gruziju u osmini finala, da bi potom u četvrtfinalu nakon produžetaka trijumfovali protiv domaćina Njemačke. Trikolori su sa druge strane izgledali veoma blijedo, što potvrđuje i činjenica da još uvijek nisu postigli gol iz igre na turniru. Utakmica će biti odigrana na Alijanc Areni u Minhenu od 21 čas, glavni sudija na meču biće iskusni Slovenac Slavko Vinčić.

Španija: Najviše pokazali do sada!

Junak Španije u četvrtfinalu bio je Mikel Merino, strijelac pobjedonosnog pogotka u 119. minutu! Ipak, igrač utakmice je bez dileme bio Dani Olmo. Nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama ušao je u igru u 8. minutu. Tada su se svi na klupi Španije hvatali za glavu zbog povrede Pedrija, ali ispostaviće se da je to bio prst sudbine.
Olmo nije samo postigao vodeći pogodak za Špance, nego je u tom sudbonosnom 119. minutu centrirao idealno za vezistu Sosijedada i učinio ga herojem.
Imajući u vidu kako se igralo, čak tri izmjene na pauzi nisu nikoga iznenadile. De la Fuente je izvukao ‘požutjelog’ Le Normana, Nagelsman odlučio da na teren pošalje Roberta Andriha umjesto Emrea Džana (takođe opomenutog), dok je Liroj Sane po logici stvari morao napolje – prosto, nije se vidio.
Prvi put kad je popustila koncentracija kod jednih ili drugih, mreža se zatresla. Igrao se 52. minut. Lamin Jamal ubacio je sa boka, Dani Olmo, protrčao kroz srce šesnaesterca, nikoga nije ispratio, i tu spasa za Manuela Nojera nije bilo.
Tek u tom trenutku utakmica je počela da poprima oblike derbija. Najavljenog spektakla. Prije svega, Njemci su počeli da manje pažnje posvećuju udaranju protivnika i taktičkom nadmudrivanju, što je dovelo do toga da do izražaja dođe talenat njihovih igrača. Domaćin je zaigrao rasterećenije, Španija se neobjašnjivo povukla i do kraja sve je ukazivalo da ćemo vidjeti preokret.
Krenuli su domaćini na sve ili ništa, pritisnuli gas do daske i gol je došao kao nagrada u 89. minutu. Rezervista Maks Mitelštet je podigao sa lijevog boka, Jozua Kimih čudesno skočio, vratio glavom povratnu, a na pravom mjestu se našao drugi rezervista Florijan Virc – 1:1.
Da su kojim slučajem Njemci uspeli da preokrenu, vjerovatno bismo govorili o užasnim potezima Luisa de la Fuentea, koji je prerano iz igre izvukao i Jamala i Nika Vilijamsa, izuzetno raspoložena krila. Ovako, De la Fuentea je pogledala sreća. Ispostavilo se da je utakmicu riješio upravo igrač kog je ubacio umjesto Vilijamsa.
Nema dileme da su Španci najviše pokazali do sada na ovom turniru, te su im sada samo 2 koraka preostala do trofeja koji bi potvrdio da je stasala neka nova generacija “Crvene furije”.

Francuska: Vrijeme je da se probude!

Evropsko prvenstvo 2016. Portugalci su osvojili silim remijima i prolascima kroz iglene uši produžetaka i penal serija. Baš prije osam godina šokirali su Francuze u Sen Deniju u 109. minutu. Zaličilo je u četvrtfinalu da bi ponovo mogli da izvedu ono njihovo. Da posle penala sa Slovenijom, bez postignutog gola “riješe” i Francuze od kojih su bili nešto bolji u Hamburgu. Ali ovoga puta nije bilo čudesnih moći golmana Dioga Koste u penal seriji. Ovog puta su im fudbalske sile okrenule leđa i namignule ekipi Didijea Dešana koja je savršenim izvođenjem jedanaesteraca pretvorila Žoaa Feliksa u tragičara. Rezervista iz Atletiko Madrida je promašio jedanaesterac u trećoj seriji i omogućio Trikolorima veliku osvetu za 2016
Otkako su 2000. godine poslednji put postali prvaci Evrope, Francuzi su do četvrtfinala četiri puta igrali produžetke (ili penale) na velikim takmičenjima. A kada god ne bi zatvorili utakmicu u 90. minuta, slijedila bi eliminacija. Protiv Italije 2006, Portugalije deset godina kasnije, te Švajcarske i Argentine na prethodnom Euru, odnosno Mundijalu. Kletva je konačno skinuta!
Iako je četa Didijea Dešana ušla u penal seriju bez Kilijana Embapea (ustupio mjesto Barkoli u 106.) i Antoana Grizmana (zamjenio ga Dembele u 67. minutu), izostanak lidera tima nije pokolebao ekipu u odlučujućoj sekvenci utakmice. Svi izvođači su autoritativno pogađali, počev od Dembelea (šutira lijevom, penal izveo desnom), preko Fofane, Kundea, Barkole (Kunde i Barkola do ove utakmice nisu izveli penal u profesionalnoj karijeri), te Tea Ernandeza! Istina, i Portugalci su bili prilično sigurni, ali detalje je odlučio – stativa Feliksa.
Može da se priča o tome da su Francuzi do polufinala postigli tek tri gola, da su od toga dva puta natjerali rivale da sami sebi zatresu mrežu, te da je Embape sa bijele tačke još u gurpnoj fazi postao jedini strijelac za Francuze na aktuelnoj kontinentalnoj smotri. Ali druga strana medalje je da je i odbrana Francuske dozvolila protivnicima samo jedan gol.
U polufinalu nas čeka sudar neprepoznatljive Francuske, Francuske koja ne liči na onu što je 2018. pokorila planetu, a četiri godine kasnije bila blizu da uspijeh ponovi, sa Španijom koja je ubjedljivo najviše pokazala u Njemačkoj. Ali i takva Fracuska je stigla u polufinale i ima puno pravo da vjeruje u prvu titulu prvaka Evrope posle 24 godine.

Naš prijedlog:

Španija kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u MaxBet kladionici iznosi 2.75. Trijumf Francuske plaća se kvotom 3.15, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 2.95.

Iako se prema prognozama bukmejkera ne očekuje veliki broj golova na ovoj utakmici, mi smo mišljenja da će ovo biti jedan zanimljiv i efikasan meč. Naš prijedlog je da pokušate sa igrom 2+ po kvoti 1.60 u MaxBet kladionici. Iako Francuzi još uvijek nisu postigli gol iz igre na ovom turniru, smatramo da je konačno došlo vrijeme za tako nešto, te vam shodno tome predlažemo igru GG po kvoti 2.20. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote, predlažemo da ambiciozno pokušate sa igrom GG3+ po kvoti 3.20 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.