TIP DANA: Španija – Engleska: Španska Armada gura Engleze ka La Manšu, ko je novi evropski šampion?

Došli smo do samog kraja Evropskog prvenstva koje po mnogima nije opravdalo očekivanja zaljubljenika u magičnu igru. Španija koja je najviše pokazala do sada zasluženo igra u finalu, dok su Englezi uz mnogo sreće tu gdje jesu. I jedna i druga selekcija su slavile u polufinalu identičnim rezultatom – 2:1, a vjerujemo da ćemo i večeras gledati uzbudljiv i veoma neizvjestan meč. Španija će se boriti za osvajanje rekordne četvrte titule šampiona Evrope, dok će Englezi pokušati da osvoje svoje prvo Evropsko prvenstvo ikada. Utakmica će biti odigrana na Olimpijskom stadionu u Berlinu na kom će biti prisutno oko 70 hiljada gledalaca, a povjerenje da sudi ovako bitan meč dobio je francuski sudija Fransoa Leteksije.

Španija: Poštovanje za sve urađeno do sada!

Nisu samo najtalentovaniji – najbolji su! Jedino su Španci od početka Evropskog prvenstva pa do finala igrali fudbal i kroz igru lomili protivnike. Od svih velikih reprezentacija na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj jedino se Španiji ozbiljno vidio trenerski pečat. Luis de la Fuente je na sebe preuzeo najteži selektorski posao, izvršio totalnu smjenu generacija, a onda ispunio još teži zadatak – od svog tima je napravio najbolju evropsku reprezentaciju. Crvena furija je protiv Francuske u polufinalu demonstrirala novi kvalitet, onaj psihološki. Espresno se vratila nakon primljenog gola Kola Muanija u devetom minutu, došla do preokreta već u 25. minutu zahvaljujući majstorijama Lamina Jamala i Danija Olma, a onda gotovo rutinski održala prednost do kraja meča i trijumfovala sa 2:1.
Španija će večeras u Berlinu biti favorit za osvajanje četvrte titule prvaka Evrope, a nakon svega prikazanog velika većina ljubitelja fudbala će navijati za nju. De la Fuenteov tim je ljepotom igre kupio sve moguće simpatije poklonika najvažnije sporedne stvari na svijetu, a bilo bi najpravednije da se ta ljepota nagradi najvažnijim trofejom u evropskom fudbalu.
Francuzi su ponovo ostali nedorečeni. Na startu utakmice su uspijeli da iskoriste deficit u protivničkom timu na desnom beku i činjenicu da je Hesus Navas bio na poziciji suspendovanog Danija Karvahala, pa je Kilijan Embape bez mnogo problema preciznim centaršutom pogodio Kolo Muanija na drugoj stativi. Dijelovalo je da će taj gol olakšati put Trikolorima do finala, s obzirom na to da su od starta bili opredijeljeni na kontranapade. Međutim, ne da nije bilo tako, već je Španija pokazala dominaciju kroz igru i u razmaku od četiri minuta preokrenula utakmicu. Lamin Jamal je u 21. minutu fantastičnim udarcem sa 25 metara postao najmlađi strijelac u istoriji evropskih prvenstvava, dok je četiri minuta kasnije Olmo driblingom u nevjerici ostavio Čuamenija, a onda topovskim udarcem učinio Žila Kundea nemoćnog u namjeri da spriječi vođstvo Furije.
Furija će u finalu biti jača za Karvahala, čija se važnost u ovom timu možda i najbolje iskazala upravo u polufinalu kada ga nije bilo u timu. Vraća se i Le Norman, koji se uz sav kvalitet iskusnog Naća, mnogo bolje snalazi u sistemu igre Luisa de la Fuentea.
Vezni red sa Rodrijem i Fabijanom Ruizom dobio je još jednu bitku sa svojim protivnicima na turniru. Na fantastičan način su držali loptu pod svojom kontrolom i natjerali protivnike da ne ulaze u borbu kada je u pitanju posijed lopte. Nema nikakve dileme da će slično biti i u velikom finalu.

Engleska: It's coming home?

Ne morate da igrate najljepši fudbal na kontinentu da biste se borili za pehar. Ako je Španija poezijom na terenu zaslužila mjesto u finalu, iz istog razloga zaslužila ga je i Holandija. Ali su joj se snovi raspršili u 90. minutu dortmundskog polufinala sa Engleskom. A ekipa Gereta Sautgejta, ona što košta milijardu i po evra, onu čiji talenat na papiru znatno više nego na terenu preliva na sve strane, ona što je na fudbalskom borilištu bila daleko od epiteta prvog favorita koji je krasio uoči turnira, majstorskim golom rezerviste Olija Votkinsa u 90. minutu vinula se u finale i slavila sa 2:1.
Izgleda da je moralo ovako. Nije malo onih koji su posle grupne faze, posle provlačenja kroz iglene uši protiv Slovače u osmini i Švajcarske u četvrtfinalu tvrdili isto za Engleze “Kolike loše i neatraktivno igraju, tačno će osvojiti pehar.” Da li će zaista podići prvi veliki trofej još od Mundijala ‘66 znaće se nakon berlinskog finala zakazanog za večeras od 21 čas, ali činjenica je da će Englezi protiv Španije, drugi put zaredom napasti naslov kontinentalnog šampiona.
Kad Hari Kejn, Džud Belingem i Fil Foden nakon 1:1 i lepšrave igre iz prvog poluvremena nisu uspijeli da razmrdaju Albion u drugom dijelu, bljesnula je Sautgejtova zlatna izmjena. Zvanično najbolji asistent Premijer lige Oli Votkins zamjenio je Kejna u 81. miniutu i deset minuta kasnije, potvrdio kakav je golgeter. Njega Ostrvo slavi kao heroja, ali ništa manje zasluge ne idu na račun Kola Palmera. Zakoračio je na teren zajedno sa golgeterom Vile, spojio ga sa golom i bio dio trijumfalnog recepta toliko osporavanog Sautgejta.
Ali zaboraviće Englezi sve optužbe za ziheraštvo i predefanzivni pristup u odnosu na moć ekipe kojom raspolaže, ukoliko selektor vrati fudbal u maticu. Protiv Holandije je tokom prvog poluvremena pokazao da Engleska može da leprša, da izgleda atraktivno, da niže opasne napade i gol šanse. Odigrali su još aktuelni vicešampioni Evrope najboljih prvih 45 minuta od dolaska u Njemačku iako su već posle sedam minuta bili u rezultatskom zaostatku.
Španija? Bolja je, ili barem bolje igra. Ali i Portugalija je 2016. osvojila evropsku krunu, a da nije u grupi dobila nijednu utakmicu. I Argentina je u Kataru osvojila titulu prvaka svijeta nakon što je u grupnoj fazi izgubila od Saudijske Arabije. Na kraju se pamti samo to finale.
Jeste, utisak je bitan, mnogo je bitan, ali gubi na značaju kada trofej čekaš skoro 60 godina. A usput si navikao na upornu kišu, na “fish&chips“ i stalna fudbalska razočaranja. Ovog puta Englezi će citirati onu staru: ljepota je u oku posmatrača. A za njih nema ljepše slike od Gordog Albiona sa peharom u ruci.

Naš prijedlog:

Španija kao blagi favorit ulazi u finale, a kvota na njihov trijumf u MaxBet kladionici iznosi 2.60. Trijumf Engleske plaća se kvotom 3.45, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 2.90.

Veliko finale bi trebalo da nam ponudi sjajan fudbal i sjajne poteze igrača kako jedne tako i druge reprezentacije. U krajnjem slučaju mislimo da će obje reprezentacije postići makar po jedan gol, a kvota u MaxBet kladionici na igru GG iznosi 2.10. Igra PIK X se po starom dobrom običaju u ovakvim mečevima čini veoma izgledno, pa vam je shodno tome i preporučujemo po kvoti 1.57. Iako Englezi nisu favoriti u ovoj utakmici, mišljenja smo da će nakon 90 minuta u finalu ostati neporaženi, a kvota na igru X2 iznosi 1.60. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo kombinaciju X2&GG po kvoti 2.95 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.