Meč dana tenis: Novak Đoković – Karlos Alkaraz: Još samo jedan korak do ostvarenja dugo sanjanog sna!

Novak Đoković i Karlos Alkaraz će još jednom odmjeriti snage u Parizu, ovog puta u finalnom meču Olimpijskog turnira. Kao što su mnogi i očekivali upravo ova dva igrača su se plasirala u finale i sada će sve oči svijeta biti uprte u ovaj meč. Đoković je na korak od ostvarenja dugo sanjanog sna, dok je Alkaraz najmlađi finalista ikada na Olimpijskom turniru. Ovaj istorijski meč je na programu od 14 časova.

Novak Đoković: Idemo po zlato!

Druga medalja za Srbiju u Parizu je osvojena, a donio je jedan od najvećih aduta – Novak Đoković. Prvi put u karijeri, iz četvrtog pokušaja, najveći teniser sveta svih vremena, nošen jačom nego ikada podrškom na „Filip Šatrijeu“, plasirao se u finale Olimpijskih igara. Novak Đoković je ponovo slavio u dva seta, ovog puta protiv Lorenca Muzetija – 6:4, 6:2. I popravio je svoj dosadašnji bilans, koji je činila samo bronza iz Pekinga. Sada je napravio makar jedan korak naprijed.
Danas, negdje oko 14 časova srpski as će na istom mjestu učiniti sve da tu medalju pozlati. I da stavi poslednji dragulj koji mu nedostaje u krunu teniskog GOAT-a. Na drugoj strani terena biće Karlos Alkaras.
Lorenco Muzeti je odličan teniser i igra u životnoj formi, ali tokom cijelog polufinalnog dana provejavalo je samo jedno pitanje i kod domaćih i stranih novinara i cijele teniske javnosti: da li će Novak Đoković biti dovoljno spreman za meč posle povrede koljena dan ranije.
Prvi poen pokazao je da je srpski čovjek od čelika spreman za borbu „do istrebljenja“. Sad ili nikad po olimpijsko zlato bio je njegov moto pred ovaj meč i izašao je na teren čvrsto riješen da i ovu prepreku, polufinale OI, koje nikada u karijeri nije dobio, najzad preskoči.
Na današnji dan su tačno dva mjeseca od te operacije meniskusa u Parizu, srpski teniski genije se sprema da ostvari životni san: da osvoji olimpijsko zlato i njim zaokruži svoju ionako nevjerovatnu, nestvarnu karijeru, sa kojom niko u ovom sportu ne može da se mjeri. Samo još taj jedan dragulj, koji, tvrdimo, nikom ne ni bio toliko baš značajan da nije u pitanju Novak Đoković i da mu ne fali baš samo taj. Ali i to je cijena kada si najveći.
Samo jedan korak, sa sve steznikom oko noge i ponovo preživljenom stravom zbog jednog lošeg pokreta prije samo tri dana, ostaju Đokoviću da se okiti zlatom. To što je Karlos Alkaraz favorit na papiru, jer igra fantastičan tenis u poslednja tri mjeseca je jedna stvar, druga je što će sa druge strane mreže biti čovjek koji će ostaviti srce, dušu, sve što treba, samo za tu još jednu pobjedu.
Uostalom, Karlos Alkaraz može da bude favorit, ali zar može Novak Đoković, najveći svih vremena, da bude bilo gdje i bilo kada, čak i u ovom slučaju kada se sastaju najstariji i najmlađi finalisti ikada teniskog turnira na Olimpijskim igrama – autsajder?
Meč života. Nedelja, stadion „Filip Šatrije“, tamo negdje oko 14 časova. Gledaće cijela planeta pokušaj čoveka u misiji da najzad stavi zlato oko vrata.

Karlos Alkaraz: Nastavlja li se dominacija?

Karlos Alkaraz je u prvom istorijskom finalu Olimpijskih igara, a on je ujedno i prvi favorit za zlato. Jer da se ne uvrijedi Novak Đoković, tenis koji Karlos Alkaraz igra na Olimpijskim igrama u Parizu bar trenutno uliva strah u kosti. Duboko u sebi to je osijetio i Kanađanin Feliks Ože Alijasim, koji je u prvom polufinalu uspio samo da se spasi potpune sramote osvojivši mršava dva gema – bilo je 6:1, 6:1 za Španca.
Alkaraz ne krije, naciljao je zlato i ništa ispod toga ga ne interesuje. A kako igra u poslednje vrijeme ima i puno prava da se nada da će postati najmlađi olimpijski šampion otkako se tenis vratio na igre u Los Seulu 1988. godine (u Los Anđelesu 1984. su pravo nastupa imali samo oni stari do 21 godine).
Već je postao najmlađi finalista u novijoj istoriji tenisa (mlađi je bio samo Robert Leroj, sada već davne 1904. godine), ali Alkaraz godine ne koristi kao izgovor, već kao prednost nad protivnicima. Ože Alijasima je bukvalno samljeo za sat i 16 minuta.
Četvorostruki grend slem šampion – samo ove godine je podigao pehare na Rolan Garosu i Vimbldonu – tako je upisao 12. uzastopnu pobjedu, ujedno i 12. uzastopnu na terenima Rolan Garosa. Sve skupa, izgubio je samo jedan od poslednjeg 21 meča.
Ože Alijasim, 19. teniser svijeta, nemoćno je mlatarao rukama ni ne pokušavajući da sakrije nemoć. U Parizu je izbacio asove kakvi su Danil Medvedev i Kasper Rud, ali u polufinalu kao da je igrao protiv kompjutera koji je za svaki njegov potez imao unaprijed smišljen odgovor. Ili više njih. Svega 13 neiznuđenih grešaka napravio je Alkaraz, pa je Ože Alijasim mogao samo da se uzda u servis. Svaka iole duža razmjena udaraca pripadala je mlađem protivniku.
Alkaraz je tako postao peti španski teniser koji će nastupiti u finalu Olimpijskih igara u singlu, posle Đordija Aresea, Serhija Brugere, Aranče Sančez Vikario i Rafaela Nadala. A da li će postati tek drugi osvajač zlatne medalje posle Nadala u Pekingu 2008. saznaćemo danas. Kad ovako igra zaista je teško zaustaviti ga, mada ako neko to može da uradi onda je to sigurno Đoković. Zdrav Đoković naravno.

Naš prijedlog:

Alkaraz kao favorit ulazi u ovaj duel, kvota na trijumf mladog Španca u MaxBet kladionici iznosi 1.40. Trijumf Novaka Đokovića plaća se kvotom 2.95 u istoj kladionici.

Oba tenisera su do finala došla bez izgubljenog seta na Olimpijskom turniru i mišljenja smo da je ovo meč u kom će obojica uzeti makar po jedan set ovom drugom. Kvota na igru “Ukupno 3 seta na meču” u MaxBet kladionici iznosi 2.35. Neizvjestan meč je nešto što svi u ovom momentu očekujemo, pa je shodno tome naš prijedlog je da pokušate sa igrom UG+ (granica 22.5) po kvoti 2.05. I na kraju za vas koji jurite velike kvote svakako preporučujemo da pokušate sa konačnim trijumfom Novaka koja se kao što smo rekli plaća kvotom 2.95 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.