TIP DANA: Luton – Barnli: Duel doskorašnjih premijerligaša odmah na startu sezone!

Luton će u okviru 1. kola nove sezone Čempionšipa na svom Kenilvort Roudu dočekati ekipu Barnlija. Biće ovo duel doskorašnjih premijerligaša, pošto su prethodne sezone oba kluba ispala u Čempionšip. Utakmica je na programu od 21 čas.

Luton: Klub koji je pobrao simpatije prethodne sezone!

U Lutonu promjene na klupi nije bilo. Navijači i ono što je još bitnije – uprava, obožavaju Roba Edvardsa. Uveo je klub po prvi put u Premijer ligu prije godinu dana pa iako se sa njim ekspresno vratio nazad pokupio je brojne simpatije na Ostrvu uspijevši da, suprotno Barnliju i Šefild Junajtedu, održi Luton u životu do poslednjeg kola iako su ga još pred početak sezone praktično svi otpisali. Nisu na Kenilvort Roudu trošili (nisu to radili ni prošlog ljeta kada su ušli u Premijer ligu), doveli su samo vezistu Šendona Baptistu iz Brentforda, ali su uspijeli da zadrže većinu igrača koji su privukli pažnju igrama u elitnom rangu – od Tedena Mengija, preko Marvelosa Nakambe, Karltona Morisa i Elajdže Adebaja do Alfija Dautija, vjerovatno najboljeg pojedinca ekipe. Zapravo, nisu mogli da zadrže samo Rosa Barklija, koji je u Lutonu oživio karijeru i otišao u Aston Vilu da umjesto Čempionšipa sa birmingeskim klubom igra Ligu šampiona. Sam njegov odlazak mogao bi da utiče na ostvarenje ambicija Šeširdžija, jer teško će biti pronaći dostojnu zamjenu spremnu da se ‘spusti‘ u niži rang.
U prethodne četiri godine titulu su osvajali klubovi koji su se vraćali iz Premijer lige – redom Norič, Fulam, Barnli i prošle sezone Lester – dok su u poslednjih pet godina dva od tri mjesta u elitnom rangu (računajući i ono u plej-ofu) odlazila u ruke timova koji su ispadali iz samog krema engleskog fudbala što sugeriše da bi favorite za plasman među elitno društvo možda trebalo potražiti u Lutonu, Barnliju i Šefild Junajtedu. Međutim, fudbalski stručnjaci sa Ostrva najveće šanse za promociju daju Lidsu.

Barnli: Kompani je otišao, ali cilj je ekspresan povratak u elitu!

Teza kako se tamo igra onaj stari, ostrvski fudbal, sve više gubi na značaju, a koracima koje su po odlasku iz Čempionšipa napravili Vensan Kompani i Enco Mareska dodatno su je ‘ugazili‘. Dopadljivim, modernim fudbalom, koji je Barnliju donio ubjedljiv plasman u Premijer ligu preporučio je Belgijanca ovog ljeta Bajernu uprkos ekspresnom povratku u niži rang, a samo koji dan kasnije u novog trenera promovisan je i Italijan, koji je Kompanijeg podvig od prije dvije godine sa Lesterom ponovio u prošloj sezoni.
Odmah iza Lidsa kao drugi favorit za ulazak u Premijer ligu naredne sezone je Barnli. Ipak, ostaje da se vidi koliki će udarac predstavljati Kompanijev odlazak u Bajern, jer ima onih koji sumnjaju da će ga Skot Parker ublažiti. Imaju i razloga za takvo mišljenje, jer bivši vezista Totenhema i Njukasla je u Klub Brižu, svom prethodnom klubu, potrajao svega 12 utakmica od kojih je dobio samo dvije te dobio otkaz u martu 2023, posle samo tri mjeseca. I od tada nije radio nigdje. Mada postoji i druga strana medalje, koja kaže da je dva puta uspijevao da izbori promociju u Premijer ligu, sa Fulamom kroz plej-of 2019/20, odnosno Bornmutom automatski 2021/22. Kvalitet posijeduje, prema podacima Transfermarkta ima daleko najskuplji tim u ligi (242.730.000 evra), klub mu je otkupio Majka Trezora i pride je od važnijih igrača izgubio samo golmana Arijaneta Murića. Opet, teško je reći da je i na toj poziciji oslabljen budući da među stativama potencijalnog engleskog reprezentaivca Džejmsa Traforda.
Ove godine drugi rang engleskog fudbala biće krcat timovima bogate istorije, ne samo u domaćim, već i evropskim okvirima. Među njima i jedan bivši šampion Premijer lige (Blekbern), sedam prvaka njene preteče Prve divizije, 12 osvajača FA kupa, viceprvak Evrope (Lids) i finalista Kupa UEFA (Mildsbro) te sedam osvajača Čempionšipa od ukupno 14 koliko ih je bilo od sezone 2004/05 (otkako se igra pod tim imenom) naovamo.

Naš prijedlog:

Luton kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u MaxBet kladionici iznosi 2.38. Trijumf gostiju plaća se kvotom 2.88, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.40.

Luton je prethodne sezone igrao totalni fudbal i takvom igrom su zavrijedili poštovanje svakog kluba u Premijer ligi. U Čempionšipu se tradicionalno igra čvršći fudbal sa puno duela, na šta će ‘Šeširdžije’ morati da se priviknu. Naš prijedlog je prema tome igra 1X&0-3 po kvoti 1.90 u MaxBet kladionici. Ukupan broj žutih kartona je igra koja se uvijek isplati u Čempionšipu, pa vam shodno tome preporučujemo igru UK+ (granica 4.5) po kvoti 1.82. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote preporučujemo igru X po kvoti 3.40 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.