MEČ DANA: Vest Hem – Aston Vila: Utakmicom protiv utegnute Vile kreće nova era za Čekićare!

Vest Hem će u okviru 1. kola Premijer lige dočekati ekipu Aston Vile. Na Olimpijskom stadionu u Londonu ovom utakmicom kreće nova era, pošto su nakon 5 godina promjenili trenera i poprilično renovirali tim. Emerijevu Aston Vilu ćemo gledati u Ligi šampiona ove sezone i biće zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na rezultate u Premijer ligi. Meč je na programu od 18 časova i 30 minuta. 

Vest Hem: Lopetegi na startu mjenja stil!

Posle skoro pet godina pod trenerskim plaštom Dejvida Mojesa, nova era u Vest Hemu počinje, sa značajno defanzivnijim i opreznijim Đulenom Lopetegijem. Stigao je Španac početkom jula i od uprave kluba dobio sijaset kvalitetnih pojačanja – od štopera Maksa Kilmana i Žan Klera Todiboa, te desnog beka Arona Van Bisake, preko Gvida Rodrigesa, Krajsensija Samervila, pa sve do Niklasa Filkruga koji bi trebalo da razbije tezu u Vest Hemovoj nesposobnosti da kupi kvalitetnog napadača.

Kvaliteta u istočnom Londonu ima dovoljno da se napadne Evropa, da se ponovi plasman iz 2021. (šesto mjesto), najbolji od sezone 2012/13 nakon što su se Čekićari ekspresno vratili iz Čempionšipa u elitni rang. Pomenuta pojačanja samo su bonus na postojeću bazu sa Lukasom Paketom, Vord Prauzom, Edsonom Alvaresom, Mohamedom Kudusom, Džerodom Bouvenom. Dakle, ima Lopetegi na šahovskoj tabli toliko kvaliteta da svoj često uspavljujući posijed lopte, može da ubrza, oživi, učini rizičnijim, ali i daleko isplativijim. Jer bez rizika, nema ni profita. Dakle, umjesto prevelikog razmišljanja i davljenja lopte, navijači Vest Hema žele da vide, ako ne mat u tri poteza, onda bar hrabriju, bržu, direktniju igru od one svojstvene čovjeku koji je sa Seviljom osvojio Ligu Evrope 2020. godine.

No, uprkos tome što je Vest Hem ovog ljeta spiskao blizu 150.000.000 evra, Loptegijev tim nije kompletiran. U poslednjim nedeljama ljetnje pijace Čekićari pokušavaju da dovedu Karlosa Solera iz Pari Sen Žermena i Tamija Ejbrahama iz Rome. Sa još jednim špicem, uz Filkruga kao prvu napadačku opciju, te veterane Majkla Antonija i Danija Ingsa, osigurali bi se da vedeta tima, Džerod Bouven, ne mora silom prilika da uskače na poziciju devetke kao što je to činio lani. Pritom, Vest Hem novu sezonu počinje sa novim kapitenom! Kao čovjek koji je više puta naglašavao da želi da završi karijeru na londonskom Olimpijskom stadionu, kao lider koji pronalazi riješenja kada ih saigračima manjka, povremeni reprezentativac Engleske idealan je za vlasnika trake. Podsjetimo da je ofanzivac iz Leominstera prošlu sezonu završio sa 20 pogodaka i deset asistencija u svim takmičenjima, da je od toga 16 golova postigao i još šest priredio u Premijer ligi. Sa igračkim resusrsima koje posjeduje, Vest Hem bi morao da popravi prošlogodišnji učinak koji kaže – 52 boda deveta pozicija na tabeli i epitet treće najporoznije odbrane Premijer lige.

Aston Vila: Jači su nego prošle sezone!

Sa vrha brda svi putevi vode nizbrdo. A da li je Aston Vila u prošloj sezoni, sjajnim fudbalom, čvrstinom, taktičnošću i sa njima uzročno-posljedičnim četvrtim mjestom Premijer lige i plasmanom u Ligu šampiona, dosegla zenit svoje kretnje sa Unajem Emerijem, procijenite sami. Dolazeća sezona biću utoliko izazovnija za Vilu jer je prvi put posle 40 godina čeka takmičenje u evropskoj eliti, a debitovaće u Ligi šampiona, otkako društvo najboljih evropskih klubova nosi ovo ime.

Ali ako pitate Emerija, Vila se neće štedjeti ni na jednom frontu. Navijači birmingemskog tima gladni su trofeja koji nisu vidjeli već 28 godina, još od poslednjeg Liga kupa, a premotavajući film na sezonu najboljeg premijerligaškog finiša još od takmičarske 1992/93 kada su bili vicešampioni, imaju čemu da se nadaju. Jer Vila je u Birmingemu pobjeđivala Mančester Siti, a Arsenalu nanijela dva poraza i praktično vratila Siti na šampionski kolosijek. Jedan od najvećih Emerijevih zadataka u novoj sezoni biće da našteluje tim tako da se odlasci Daglasa Luiza u Juventus i Muse Dijabija u Al Itihad, ne osijete. Vila je ljetos nošena žarom plasmana u Ligu šampiona prilično raskošno kupovala, a od najskupljih akvizicija se najviše i očekuje. Naravno, mislimo na Amadua Onanu kao Luizovu zamenu, te Iana Matsena koji je stigao po specijalnoj želi španskog stručnjaka. Nećemo analizirati svaku od Vilinih osam dosadašnjih kupovina, dovoljno je reći da je vraćanje iskusnog Rosa Barklija na Vila park, za sitan novac, vrlo promućuran potez, te da Emeri očekuje bljesak Vilinog dijeteta i 22-godišnjeg povratnika Džejdona Filodžina što je lani blisao u Čempionšipu.

Od kraja jula do danas, Vila je odigrala pet kontrolnih utakmica ostavivši neubjedljiv utisak. Na četiri je poražena (Kolambus, Lajpcig, Klub Amerika, Dortmund), a pobjedila je samo Atletik Bilbao. Uspiješna sezona za Vilu ne mora nužno da znači preslikani ili bolji plasman no lani, već kreiranje upečatljivog utiska na svim frontovima, uz neke upečatljive pobjede u Ligi šampiona, utemeljenje fudbalske, odnosno igračke baze, te kontinuitet rezultata koji je bio klimav u završnici prošle sezone.

Naš prijedlog: 

Domaćin kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 2.45 u MaxBet kladionici. Trijumf Aston Vile plaća se kvotom 2.75, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.60

Vest Hem još uvijek nije dovoljno uigran i mišljenja smo da će igračima trebati vremena da se priviknu na Lopetegijev sistem. Emeri i Lopetegi se dobro poznaju, ali prednost dajemo gostima i predlažemo igru X2 po kvoti 1.58 u MaxBet kladionici. Kladionice predviđaju efikasan meč, međutim mi predlažemo da pokušate sa igrom 0-3 po kvoti 1.70. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo dvojku po kvoti 2.75 takođe u MaxBet kladionici. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.