Najava i analiza: Bundesliga, 1. kolo: Može li Leverkuzen da odbrani tron? Bajern nije prvi favorit za titulu! Počinje Bundesliga!

Imate pravo da je ne volite, da vam bude dosadna, nezanimljiva, predvidljiva, ali ako ste pravi ljubitelj fudbala, onda biste morali makar da je poštujete.
Mada je njena najveća slava daleko iza nas (od početka sedamdesetih pa do polovine osamdesetih), Bundesliga je uspijela da opstane u vrhu evropskog fudbala. I tu uspiješno obitava skoro 40 godina. Istina, etablirala se u poslednjoj deceniji kao razvojna, međutim to je ne čini manje zanimljivom od Kalča ili Primere, u najmanju ruku.
Sezona pred nama posebno će biti zanimljiva, pošto je Bajern nakon 10 godina izgubio krunu. Kad su svi očekivali da se onaj što ga je tako gadno ugrizao (Ćabi Alonso) povuče, prikloni mu se ili ode negdje daleko, on je odlučio da prihvati još veći izazov i pokuša da uradi ono što je malo kome pošlo za rukom – da odbrani krunu pred vječitim krvožednikom. Treba li veće i bolje preporuke za njegov prvi korak (večeras od 20.30)?
Najbolja nije i u skorije vrijeme neće biti. Vjerovatno nije ni najatraktivnija, što joj često pripisuju. Ali ove sezone dosadna sigurno neće biti. U krajnjem slučaju, vrijedi baciti pogled na dvojicu možda i najboljih mladih igrača današnjice uz Belingema i Jamala – Florijana Virca i Džamala Musijalu.
Naposletku, vrijedi uživati u pravom navijačkom ambijentu kakvog više nema gotovo nigdje u Evropi. Pun stadion, korteo, tribina za stajanje, pivo, kobasice, pjesma.
Napominjemo da su kvote bile aktuelne u momentu pisanja analize.

Augzburg – Verder – X2 @ 1.68 u MaxBet

U prvih sedam kola protekle sezone Augzburg je imao samo jednu pobjedu. Enrika Masena na klupi je zamjenio Jes Torup i stvari su krenule nabolje. Napravljena je dovoljno velika zaliha bodova da su Bavarci sebi mogli da dozvole luksuz da izgube svih pet mečeva u finišu. Danski stručnjak najviše je izgubio odlaskom Ermedina Demirovića. Nijedan od ostalih izlaznih transfera neće uticati na kvalitet startnih 11. Samuel Esende iz Vizele morao bi da nadomjesti Demirovićeve golove i asistencije, partner u špicu biće mu najvjerovatnije Filip Tic.
Zanimljiv fudbal igrao je Augzburg pod Torupom, dao pet golova Hajdenhajmu, čak šest Darmštatu, dva puta tukao Volfzburg, po jednom Ajntraht, Frajburg, Gladbah… Ove četiri ekipe po imenima jače.
Za jedan slabiju gol-razliku od Hajdenhajma imao je Verder prošle sezone i zbog toga ostao bez plasmana u Ligu konferencije. Tokom poslednjih desetak mjeseci bilo je puno uspona i padova za tim sa Vezera. Prvo šest poraza u uvodnih osam kola sezone, pa stabilizacija; onda serija od sedam mečeva bez poraza početkom drugog dijela šampionata, pa završnica u kojoj je čak pobjeđen Bajern usred Minhena.
Ole Verner, jedan od najtalentovanijih njemačkih trenera, pisali su mediji u jednom času, bio je na ivici otkaza, ali uspio je da stabilizuje ekipu i na vrijeme pobjegne iz borbe za opstanak.
Okosnica tima je zadržena, odbrana praktično ostala nepromjenjena, a Marvin Dukš je izgleda dobio pravu podršku u navali u liku 20-godišnjeg Keke Topa, kupljenog od Šalkea za 2.000.000. Ozbiljno pojačanje trebalo bi da predstavlja i Marko Gril, lijevo krilo iz bečkog Rapida.
Mišljenja smo da će gosti osvojiti makar jedan bod na ovom gostovanju, pa predlažemo igru X2 po kvoti 1.68 u MaxBet kladionici.

Frajburg – Štutgart – GG @ 1.60 u King

Kreće nova era na Evropa park stadionu. Posle skoro tri decenije u trenerskom štabu Frajburga, odnosno 13 godina na čelu prvog tima, Kristijan Štrajh je odlučio da se povuče. Na njegovu preporuku zamjenio ga je Julijan Šuster, momak koji je 10 godina igrao za klub podno Švarcvalda.
Trener jeste drugi, međutim Frajburg neće odstupiti od svog dobro razrađenog sistema funkcionisanja: minamlne promjene u sastavu, promocija igrača iz sopstvene akademije, nepromjenjena fudbalska filozofija kada je teren u pitanju. Od važnih igrača niko nije otišao, najvće pojačanje jeste Eren Dinkdži, krilni napadač i ponajbolji igrač Hajdenhajma iz prošle sezone. Vinčenco Grifo, oporavljeni kapiten Kristijan Ginter, Ritsu Doan, Roland Šalai i Maks Egeštajn ostaju okosnica tima. Konkurencija za sam špic napada biće žestoka: Miči Gregorič, Lukas Heler i Žunior Adamu.
Štutgart je napravio čudesan rezultat prošle sezone i teško je vjerovati da tako nešto može da ponovi, posebno nakon što je ostao bez kapitena i najvažnijeg defanzivca, pouzdanog lijevog beka, odnosno prvog strijelca.
Valdemar Anton, Hiroki Ito i Seru Girasi više nisu članovi Štutgarta. Švabe su zaradile ozbiljan novac, ali su ozbiljno i uložile, prije svega u otkup ugovora Deniza Undava, te u u novog špica Ermedina Demirovića. Velika stvar jeste ostanak Krisa Firiha, kog je takođe, poput Girasija, meračio Dortmund, dok se od Francuza Enca Mioa očekuje da napravi ključni iskorak i postane neka vrsta vođe novog tima. Naš prijedlog je igra GG po kvoti 1.60 u King kladionici.

Majnc – Union Berlin – PIK X @ 1.70 u SuperBet

Majnc je tokom zime napravio neke velike stvari koje će u ovoj sezoni vjerovatno biti krucijalne. Ako ništa drugo, ono za mirne vode. Pod broj jedan – angažovan je danski stručnjak Bo Henriksen (Midtjiland, Cirih); pod dva – kupljen je kreativni vezista iz Bajer Leverkuzena Nadim Amiri. Majnc je po starom, dobrom običaju, napravio multimilionski transfer i ovog ljeta: Brajan Gruda posle šest dobrih mjeseci otišao je u Brajton za 30.000.000 evra. To znači da se na ušću Majne u Rajnu mirno spava, da nema ni najmanje finansijske problematike, a to je za ovaj klub najvažnije.
Zarađeni novac, razume se, nije spiskan. Kupljeni su tek anonimni Japanac Sano, igrač sličnog renomea iz Volfzbergera – Nikolas Feratšnig, dok je iz Bajerna na zajam doveden Armindo Zib. Kasi i Emvane i ove sezone biće ozbiljna snaga na bokovima, pomenuti Zib uskočiće na mjesto Brajana Grude, dok je mjesto centarfora rezervisano za Džonatana Burkarta, potencijalnog reprezentativca Njemačke.
Od Lige šampiona do borbe za opstanak – tako je izgledalo Unionovih proteklih 10 mjeseci. Potrudili su se u simpatičnom klubu da sastave ekipu dostojnu elitnog takmičenja, doveli ‘jaka’ imena, poput Kevina Folanda, Robina Gosensa, Lukasa Tusara, Josipa Juranovića… dobrano ispraznili kasu, a onda se našli u velikom problemu.
Da su ispali, vjerovatno bi uslijedio totalni sunovrat. Ovako, ima nade za povratak u mirne vode. Pogotovo što je kasa rasterećena odlascima nekih od najvećih potrošača.
Talentovani bek Tom Rote zanimljivo je pojačanje i vjerovatno najava da će do kraja prelaznog roka Kuću starog šumara napustiti još jedna zvijezda – Robin Gosens. Laslo Beneš može da se pokaže kao kapitalac, ukoliko povrati formu iz vremena dok je igrao za Menhengladbah, a Leopold Kverfeld je ulaganje u budućnost. Naš prijedlog je da pokušate sa igrom PIK X po kvoti 1.70 u SuperBet kladionici.

Hofenhajm – Kil – 1 @ 1.67 u PrimoBet

Pelegrino Mataraco, cijenjeni američki stručnjak, započinje svoju drugu punu sezonu na klupi kluba iz Zinshajma. Prošle sezone imao je neke ozbiljne skalpove: tukao Bajern (4:2), Dortmund (3:2), Štutgart (3:2) – sve učesnike novoformirane Lige šampiona. Njegov Hof igrao je uzbudljiv fudbal, sa puno golova (gol razlika 66:66), no nema sumnje da bi Materaco voleo da ova druga brojka u novoj sezoni bude značajno niža. Za problematično mjesto desnog spoljnjeg kupljen je talentovani Austrijanac Aleksander Pras iz Šturma za 9.500.000 evra.
Hofenhajm će imati određeno opterećenje u vidu učešća u Ligi Evrope, ali za razliku od nekih drugih klubova njegov igrački kadar dovoljno je širok za borbu na tri fronta. Momci poput Ilhasa Bebua, Mergima Beriše, te povratnika sa pozajmica Atile Salaja, Didijea Samasekua ili Jakuba Brun Larsena, trebalo bi da dobiju novu šansu za dokazivanje.
Kao po običaju, novajlije u Bundesligi ne rasipaju novac. Pa tako ni Kil nije duboko zavlačio ruku u kasu tokom ljeta. Potrošio je manje od 3.000.000 evra na nove igrače. Od važnih šrafova iz protekle sezone otišli su Filip Zander (u Menhengladbah) i Tom Rote (istekla mu pozajmica). Najveći adut Kila je trener Marcel Rap, koji je tu pune tri godine i zna kako klub diše. Za razliku od prethodnika Ole Vernera više vodi računa o defanzivi. Preferira kontrolisani presing i voli da mu ekipa ima ‘glavu i rep’. Na sedam od poslednjih deset utakmica u protekloj sezoni Holštajn je sačuvao mrežu. Najveće ime u sastavu je veteran Luis Holtbi, nekada premijerligaški igrač. Mnogi su sigurno čuli i za Jan FIjete Arpa, donedavno veliku nadu njemačkog fudbala. Mišljenja smo da će Hofenhajm trijumfovati na otvoru sezone i predlažemo jedinicu po kvoti 1.67 u PrimoBet kladionici.

Lajpcig – Bohum – 1&3-6 @ 1.70 u MozzartBet

Ekipa je najvećim dijelom ostala na okupu. Otišao je Dani Olmo u Barselonu, kao neka vrsta zamjene stigao Antonio Nusa iz Briža, međutim najveća stvar u ovom prelaznom roku za RB Lajpcig zapravo je ostanak Ćavija Simonsa.
Godinama unazad čeka se momenat kada će RB Lajpcig postati ravnopravni konkurent za titulu. Mladi Holanđanin vjeruje da je to moguće ove sezone. Objektivno – šanse za tako nešto nisu velike. Posebno jer će dosta pažnje i energije odvlačiti Liga šampiona.
Novi plasman u elitu postavljen je kao imperativ pred Marka Rozea. Sve preko toga biće bonus. Udarne igle biće Beni Šeško i Lois Openda. Sjajan napadački tandem potpomognut pomenutim Simonsom i Kristofom Baumgartnerom.
Bohum se krajem maja na čudesan način izdigao iz pepela kroz doigravanje, pošto je uspio da nadoknadi 0:3 iz prve utakmice kod kuće protiv Fortune iz Diseldorfa i trijumfom na strani, nakon penala, sačuva kožu.
Tokom ljeta klub je ostao bez važnih igrača. Prije svega onog najboljeg – Kevina Štegera (osam golova i 13 asistencija), ali ništa manje neće faliti ni Japanac Takuma Asano, Patrik Osterhage, standardni bek Danilo Soareš. Da stvari ne funkcionišu dobro pokazao je i poraz u prvom kolu DFB kupa od drugoligaša Regenzburga – 0:1.
Bohumu će i ove sezone glavni adut biti domaći teren. U prošloj je doživio samo četiri poraza pred svojom publikom, koliko i, recimo, Borusija iz Dortmunda. Očekujte da mu mreža na strani često bude do vrha puna.
Naš prijedlog je kombinacija 1&3-6 po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici.

Borusija Dortmund – Ajntraht Frankfurt – 3+ @ 1.50 u MaxBet

Vjerovatno neće prijati navijačima Borusije, no pošteno je reći da je ono što se dogodilo prošle sezone u Ligi šampiona +bio ozbiljan i teško ponovljiv ‘incident’. Ovo se, jasno, odnosi na plasman Milionera u finale elitnog takmičenja. Odlaskom Marka Rojsa i Matsa Humelsa, te promjenom u sportskom, rukovodećem sektoru, na Vestafelnu je započeta neka vrsta revolucije. Napadačka linija u potpunosti je renovirana, a sve u želji da se dođe do one ubojitosti koji su garantovali Džejdon Sančo i Erling Haland. Doduše, Maks Bajer i Seru Girasi moraće na neki drukčiji način da se uklope. Posle dužeg vremena u Dortmundu neće moći alibi za neuspijehe da traže u mladosti. Trenutni sastav i te kako je iskusan. Pozadi novajlija Anton i Zile, na golu Kobel, ispred njih veterani Džan i Gros, ispred veoma iskusni Marcel Zabicer i Julijan Brant. Nije teško zaključiti da je ovaj tim sastavljen da napadne vrh tabele. I da namuči mnoge u Ligi šampiona.
Puno toga izdešavalo se poslednjih nedeja u Frankfurtu. Veliki trasfer Viijana Pača u Pari Sen Žermen najverovatnije će učiniti da Dino Topmeler promjeni čitav sistem igre i pređe sa trojice na četvoricu u poslednoj liniji.
Novo imene u odbrani je Rasmus Kristensen, pozajmljen od Lidsa, a stigao je i Artur Teat iz Rena, standardni repretentativac Belgije, koji bi trebalo da pojača konkurenciju na štoperskim pozicijama. Navijači su posebno uzbuđeni zbog dolaska dvojice tinejdžera: Džana Uzuna iz Nirnberga, jednog od najboljih igrača Cvajte, odnosno talentovanog Mađara Kristijana Listeša. Za njih dvojicu plaćeno je više od 15.000.000 evra. Ukoliko uračunamo otkup napadača Uga Ekitikea, Ajntraht spada u klubove što su najviše trošili ovog ljeta u Njemačkoj. U skladu sa tim i ambicije – ostanak u TOP 6 je najmanje što se očekuje (i traži) od Topmelera i njegovih izabranika. Naš prijedlog je igra 3+ po kvoti 1.50 u MaxBet kladionici.

Volfsburg – Bajern – 2&2+ @ 1.63 u SuperBet

Volfzburg već godinama unazad igra daleko ispod mogućnosti i plasira se daleko od vrha tabele, gdje mu je po igračkom kadru i količini uloženog novca mjesto. U klubu se nadaju da s povratnikom u Njemački fudbal Ralfom Hazenhitlom dolaze radikalne promjene i daleko bolja vremena. Od standardnih igrača iz prošle sezone otišao je samo iskusni čuvar mreže Koen Kastels. Njegova zamjena je skupoceni Kamil Grabara, plaćen Kopenhagenu blizu 14.000.000.
Ozbiljan novac izdvojen je za mladog Grka Konstantinosa Kulierakisa. On će zamjeniti odlazećeg Maksensa Lakrou. Samo šest bundesligaša ima igrački kadar vrijedniji od Volfzburgovog. Već na premijeri protiv Bajerna biće jasnije da li je i koliko Volfzburg napredovao u odnosu na eru Nika Kovača.
Posle više od deset godina na usnama navijača Bajerna na početku sezone nije Champions league, već Bundesliga! Bavarci su u poslednjoj deceniji uspostavili takvu dominaciju da se ‘salatara’ podrazumijevala, pa se samo govorilo o napadu na Ligu šampiona. Ove jeseni, situacija se mijenja. Primarni cilj Bajerna je povraćaj domaće titule.
Hiroki Ito došao je za svaki slučaj, ukoliko se dogodi da Real odvede Alfonsa Dejvisa; Portugaalac Žoao Paljinja je dovršen posao započet još zimus, dok je Majkl Olis želja novog trenera Vensana Kompanija. Matajs de Liht bio je promašaj, prodajom za ‘samo’ 45.000.000 evra Bavarci su to priznali, međutim zamjena još nije stigla.
Sve to dovodi do ozbiljne konfuzije u funkcionisanju, pošto Kimih, Dejvis i Sane postaju slobodni idućeg juna. A to u prevodu znači da Bajernu ‘visi’ oko 200.000.000 evra. Čak ni za takvu finansijsku silu to nije mala stvar.
Mišljenja smo da će Bavarci trijumfovati i predlažemo igru 2&2+ po kvoti 1.63 u SuperBet kladionici.

Sankt Pauli – Hajdenhajm – 1X&2-4 @ 2.10 u PrimoBet

Mada nikada nije pripadao kremu njemačkog fudbala, Sankt Pauli je zbog svojih navijača, te čuvenog stadiona Milerntor, sa čijih razglasa uoči svakog meča grmi AC/DC, a potom tokom svih 90 minuta ne prestaje navijačka pjesma, postao praktično kultni klub i atraktivna turistička destinacija. E sad, koliko Pauli može igrački, to je veliko pitanje. Najskuplje pojačanje je Fin Stivens iz Brentforda za 600.000, Morgan Gilavogi iz Lansa, što je stigao na pozajmicu, zajedno sa Johanesom Egeštajnom, trebalo bi da garantuje golove, dok se od Roberta Vagnera, pridošlice iz Frajburga, očekuje da eksplodira i dokaže talenat. Nijedan odlazak tokom ljeta nije zaboleo klub iz Hamburga kao trenerski. Mladi i supertalentovani Fabijan Hirceler (31), izdanak novog talasa njemačke fudbalske škole, preselio se u Brajton. To valjda najbolje govori kakav je fudbal Sankt Pauli igrao tokom prošle sezone.
Od prvaka Cvajte treba očekivati borbu za opstanak, ali i utakmice sa puno golova. Pobjede i pripremnom periodu protiv Noriča (3:0) i posebno Atalante (3:0), daju nadu navijačima da bi ovo mogla da bude sezona za pamćenje.
Posle istorijske prve sezone u Bundesligi i spektakularnog plasmana na osmo mjesto, to jest obezbijeđenog izlaska u Evropu, Hajdenhajm je ove jeseni ozbiljna nepoznanica.
U najkraćem, ekipu su napustili najbolji strijelac Tim Klajndinst, prvi asistent Jan Niklas Beste, te najkreativniji ofanzivac – Eren Dinkdži, koji je bio samo na pozajmici. Njih trojica postigli su 33 od 50 golova Hajdenhajma prošle seone?!
Ovo je vjerovatno najbolji podatak koliko je iskusni strateg Frank Šmit izgubio tokom ljeta. Ruku na srce, neke zamjene su dovedene, međutim teško je vjerovati da bi mogle da nadomjeste odlazak ove trojice. Šmit je imao priliku da uči na iskustvima Union Berlina, Kelna, Frajburga… Svi su oni posle plasmana u evrokupove doživljavali ozbiljan pad. Imajući sve to u vidu, prvi i osnovi cilj ovog malog i simpatičnog kluba biće opstanak i još jedna sezona u njemačkoj eliti. Naš prijedlog je kombinacija 1X&2-4 po kvoti 2.10 u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.