TIP DANA: Partizan – Crvena zvezda: Navijači crveno-belih već 7 godina priželjkuju trijumf u Humskoj, da li je vreme?

Na redu je 174. vječiti derbi u kom će Partizan u okviru 9. kola Super lige Srbije dočekati vječitog rivala Crvenu zvezdu. Tokom godina dominacije ovdašnjim fudbalom crveno-bijeli nijednom nisu dobili utakmicu na suprotnoj strani Topčiderskog brda, što budi nadu Parnom valjku pred prvi vječiti derbi u sezoni. Iako je zbog oštećenja terena utakmica bila pod znakom pitanja, ipak će biti odigrana od 19 časova na stadionu JNA.

Partizan: Znaju da igraju derbije u svom domu!

Partizanova sezona poprima oblike košmarne. Ispao je iz svih evropskih takmičenja, što je veliki udarac na kasu kluba. U domaćem šampionatu takođe škripi, pretrpljen je nevjerovatan poraz od OFK Beograda (2:3), a tim Aleksandra Stanojevića na poslednjih osam mečeva nema pobjedu, poslednja je bila prije više od mjesec dana protiv Železničara (2:0).
Kad se sve ovo baci na papir, 174. vječiti derbi nije mogao da dođe u težem trenutku, ali… Daleko od toga da je svaka loša uvertira za duel sa najvećim rivalom apriori značila i poraz.
Tokom tri mandata u Partizanu Stanojević je za protivnike imao Ratka Dostanića, Aleksandra Kristića, Roberta Prosinečkog i Dejana Stankovića i tačno se može uočiti krivulja pada. Za vrijeme prvog boravka bio je akter četiri derbija i sva četiri dobio. Štaviše, s njim na klupi crno-bijeli nisu primili ni gol i bili su to trenuci velike radosti Grobara. A otkako se vratio septembra 2020. pet puta je izlazio na crtu vječitom rivalu i na tim utakmicama nijednom se nije radovao pobjedi. Uz samo dva postignuta gola.
Kad na to dodate i mečeve u Kupu Srbije jasno se uočava da je Stanojević bio uspiješniji u prvom mandatu (eliminisao Zvezdu u proleće 2011, 2:0, 0:1), za razliku od prethodnog (dva poraza u finalima u komšiliku). Mada, postoji podatak koji hrabri i njega i navijače: sa Stanojevićem na klupi Parni valjak nikad nije „zaribao“ na domaćem terenu protiv vječitog rivala.
Osam i po godina odoljeva Partizan najvećem rivalu na svom stadionu. Poslednji poraz pretrpio je 26. februara 2016, kad je Zvezda slavila preokretom 2:1. Posle toga crveno-bijeli su devet puta dolazili u Humsku i nisu se radovali. Ovoga puta, s obzirom na ulaganja, start sezone, razočaravajuući učinak Stanojevićevog tima na međunarodnoj sceni i sve češća zastajkivanja na domaćoj dijeluje da je razlika ogromna.
Kako sam Stanojević kaže, Parni valjak trenutno nije konkurentan u borbi za naslov, ali bi eventualna pobjeda pomogla da se malo potisnu u drugi plan prađašnje partije niskog kvaliteta.

Crvena zvezda: Može li neosvojiva trvđava konačno pasti?

Poraz od Benfike na startu Lige šampiona (1:2) nije samo pokvario raspoloženje u timu Crvene zvezde, već je i otežao posao Vladanu Milojeviću u sklapanju tima za vječiti derbi sa Partizanom.
Zbog povrede Ognjena Mimovića moraće trener crveno-bijelih da pravi određena pomjeranja u poslednjoj liniji i pronađe drugog bonusa uz Nasera Đigu. Očekuje se da to bude Stefan Leković ili Andrija Maksimović, a u zavisnosti od toga da li će se opredijeliti za štopera ili ofanzivnog vezistu Milojević će i postaviti formaciju svog tima.
Dosta toga je na strani prvaka države: ima kvalitetniji tim, učestvuje u Ligi šampiona, u prvenstvu je stekao već osam bodova prednosti i sa ogromnim samopouzdanjem stiže u Humsku, ali ga baš ta činjenica pomalo brine, jer odavno nije savladao Partizan u njegovoj kući. Tokom godina dominacije ovdašnjim fudbalom crveno-bijeli nijednom nisu dobili utakmicu na suprotnoj strani Topčiderskog brda.
Milojević je devet puta dosad vodio ekipu na vječitom derbiju. Njegov učinak glasi: tri pobjede, pet neriješenih ishoda i samo jedan poraz. To su bili okršaji sa: Miroslavom Đukićem, Zoranom Mirkovićem, Savom Miloševićem, Igorom Duljajem i Albertom Nađom. Samo ga je Milošević nadmudrio i to na utakmici u Humskoj, kad su strijelci bili Sejduba Suma i Zoran Tošić.
Zanimljivo, jedini preostali poraz od Partizana kao šef stručnog štaba Crvene zvezde Milojević je pretrpio, takođe, od Miloševića, međutim, u finalu Kupa na stadionu „Rajko Mitić“, kad je presudio Bojan Ostojić.
No, dolazila je Zvezda i posle prvog plasmana u Ligu šampiona na suprotnu stranu Topčiderskog brda i nije slavila. Ako neko može da prekine taj niz onda je to upravo Vladan Milojević. Dok je vodio Čukarički znao je da naudi crno-bijelima baš u njihovoj kući, pošto se pažljivi hroničari zbivanja u našem fudbalu sjećaju kako su Brđani slavili dalekometnim hicem Lukasa Pjasentina u Humskoj (1:0). Nekoliko mjeseci ranije su se radovali istorijskom uspijehu, jer je Čukarički na neutralnom terenu, na stadionu „Rajko Mitić“ razoružao Partizan, takođe bez primljenog gola, potokom Slavoljuba Srnića (1:0).
Ostaće upamćen Vladan Milojević među navijačima Crvene zvezde po titulama i kao trener koji je vratio Evropu na Marakanu, ali jedno mu nedostaje – pobjeda u Humskoj.

Naš prijedlog:

Crvena zvezda je favorit u ovoj utakmici, a kvota na trijumf crveno-bijelih u MozzartBet kladionici iznosi 1.63. Trijumf Partizana plaća se kvotom 5.70, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.80.

Igra PIK X je nešto što se uvijek isplati odigrati na ovakvim mečevima, a kvota na ovu igru u MozzartBet kladionici iznosi 1.68. Partizan je na poslednja 3 derbija uvijek primao minimum po 2 gola, dok su na poslednjih 10 derbija na svom stadionu čak 9 puta postizali makar jedan gol. Naš prijedlog je i igra GG po kvoti 1.84. Nije Zvezda dugo vremena slavila u Humskoj i vjerujemo da ne postoji bolji momenat da se ta negativna tradicija prekine. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 2&0-3 po kvoti 2.50 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.