Meč dana tenis: Janik Siner – Novak Đoković: Za stotu protiv prvog!

U finalu turnira iz Serije 100 u kinsekom Šangaju sastaće se svetski broj 1 Janik Siner i najbolji teniser svih vremena Novak Đoković. Finale kineskog mastersa igra se u nedelju sa početkom od 10.30 po srednjeevropskom vremenu.

Janik Siner: Fantastična sezona može biti ulepšana još jednim peharom

Svašta je uradio ove sezone italijanski teniser. Već na početku sezone osvojio je svoj prvi grend slem trofej, bio je najbolji u Melburnu, onda je postao broj 1, a posle osvajanja još jednog grend slema, ovog puta u Njujorku, postalo je gotovo izvesno da će i godinu završiti kao najbolji na svetu. Sve bi bilo idealno da nije one afere sa američkih mastersa u prvom delu sezone. Tada je, da podsetimo, Siner bio pozitivan na doping testu, a to se saznalo tek nekoliko meseci kasnije. Na kraju je za sve ispao kriv njegov fizio, ali se kod dobrog dela teniskog sveta okrivljuje i italijanski igrač, pa je tražena i njegova suspenzija.

To ga nije mnogo omelo, mada je na US openu bio na meti navijača koji su mu u potpunosti okrenuli leđa, ne samo zbog činjenice da je do titule izbacio nekoliko domaćih tenisera, uključujući i Tejlora Frica u finalu. Za Sinera je sve dobro krenulo još u finišu prošle godine. Tada je igrao finale Završnog mastersa, koje je izgubio od Đokovića, ali se Srbinu revanširao u polufinalu Dejvis kupa, u kome je trijumfovao sa Italijom. Novu sezonu započeo je osvajanjem Australijen opena, u finalu je pobedio Danila Medveda i pored činjenice da je imao dva seta minusa. A nije zanemarljivo reći ni to da je prethodno, u polufinalu, pobedio Novaka Đokovića, apsolutnog gospodara australijskog grend slema.

Nastavak sezone bio je takođe odličan. Nova titula je stigla u holandskom Roterdamu, na turniru iz Serije 500, a onda je osvojen i masters u Majamiju, tek drugi iz te serije u karijeri. Nije to bilo sve što se pehara tiče, pre US opena Siner je slavio na travi u Haleu, kao i na mastersu u Sinsinatiju, poslednjoj proveri pre Njujork. Posle US opena nije igrao do Pekinga a tamo je izgubio u finalu od Karlosa Alakaraza, u jednom od boljih mečeva ove sezone. Priliku da stigne do već sedmog trofeja u sezoni ima u finalu Šangaja ali će na drugoj starni mreže imati tenisera koji ne gubi na kineskom tlu, Novaka Đokovića.

Do finala je Siner izgubio samo jedan set. U drugom kolu je pobedio Japanca Taro Danijela sa 2:0, onda je slavio protiv Argentinca Ečeverija sa 2:1, posle preokreta a taj jedini set izgubio je u taj brejku. I Šeltona i Medvedeva je dobio u dva seta, s tim da je to protiv Rusa uradio baš dominantno, dozvolivši mu samo 5 gemova. U poslufinalu mu je rival bio Čeh Tomas Mahač, igrač koji je prethodno izbacio Alkaraza i sprečio novi okršaj dvojice tenisera koji će vladati ”belim sportom” u narednim godinama. Mahača je dobio u dva seta, koja je prelomio na samom kraju.

Novak Đoković: ”Kineskom caru” čuvan presto

Punih pet godina Novak Đoković nije dolazio u Kinu. Poslednji put je ovde igrao još pre izbijanja pandemije koronavirusa, a svakako su mu turniri u Peking u Šangaju jedni od omiljenih. Kako i ne bi bili kada ovde gotovo da i ne gubi. U Šangaju je osvojio četiri puta, toliko puta je i bio u finalu do sada, a imaće priliku da i peti put podigne pehar, što bi mu bio jubilarni 100. u više nego bogatoj karijeri.

Ovde je prvi put slavio 2012. godine pobedivši u finalu Endija Mareja. Godinu kasnije ”žrtva” mu je bio, još jedan sadašnji penzioner, Huan Martin del Potro. Za treći svoj pehar u Šangaju igrao je protiv Vilfrida Cinge i naravno slavio, a 2018. je osvojio poslednju titulu ovede pobedivši Bornu Ćorića u finalu. Recimo još da turnir nije igra tri godine uzastopno a prošle sezone slavio je Hubert Hurkač.

Sezona nije onakva za Đokovića na kakve smo navikli u prethodnih skoro dvadeset godina. Jedini trofej koji je osvojio bio je na Olimpijskim igrama u parizu, ali je to bio i Novakov prioritet, slobodno možemo reći, do kraja karijere. Kada je to ua+radio sada može mnogo rasterećenije da igra sve dok mu to telo dozvoljava, ili dok to bude želeo. Sve je već osvojio, oborio gotovo sve rekorde koji postoje u tenisu, a možda samo još da pređe tu granicu od 100 osvojenih turnira. Pošto jmu je ovo tek drugo finale u 2024. godini, osim Olimpijskih igara, možda bi najbolje bilo da ovde u Šangaju sruši i tu barijeru.

U 2024. godini se fokusirao na grend slemove iako ih već ima 24, ali nije uspeo da osvoji nijedan. Na Australijen openu ga je zaustavio Siner u polufinalu, na Rolan Garosu je doživeo povredu i morao da preda Kasperu Rudu polufinale, odnosno da ni ne izađe na njega. Morao je na operaciju kolena, doduše ne tako zahtevnu, ali se govorilo da od Vimbldona nema ništa a da je i nastup u Parizu na Olimpijskim igrama pod velikim znakom pitanja. Na kraju je zaigrao i na Vimbldonu, stigao i do finala, koje je izgubio od Alkaraza, a znamo kako se okočao olimpiskji turnir, velikom pobedom nad Špancem u finalu i sa zlatom oko vrata. Na US openu nije bio dovoljno spreman, to se odmah videlo i nije iznenadio njegov poraz od Alekseja Popirina.

Do finala u Šangaju Đoković je eliminisao Mikelsena u drugom kolu a onda i Kobolija u trećem. Protiv Amerikanca je igrao dva taj brejka a Italijana je dobio više nego ubedljivo. Mnogo problema nije imao ni protiv Rusa Romana Safiulina, dok je u četvrtfinalu morao da juri prednost mladog Čeha Menšika, koji je dobio prvi set u taj brejku. To je i jedini seto koji je do sada Đoković izgubio pošto je u polufinalu pobedio Tejlora Frica sa 2:0, po setovima 6:4, 7:6, što je bila njegova deseta pobeda u isto toliko okršaja sa američkim teniserom. Ujedno je Novak ušao među najboljih 8 kada je ATP trka u pitanju i postoji velika verovatnoća da ćemo ga gledati u Torinu na kraju sezone na Završnom mastersu.

Naš predlog:

Ovo je osmi međusobni duel Janika Sinera i Novaka Đokovića, ne računajući jednu egzibiciju koja je igrana pre skoro četiri godine. Na početku njihovog rivalstva Đoković je bio mnogo uspešniji i dobio prva tri duela, jedan u Monte Karlu i dva na Vimbldonu. Prvu pobedu Siner je upisao u grupnoj fazi prošlogodišnjeg Završnog mastersa ali se Đoković revanširao u finalu istog takmičenja, par dana kasnije. Slede pobede Sinera u Dejvis kupu i na Australijen openu, tako da se nisu sastajali punih 9 meseci.

Jasno je da je po kladionicama favorit Italijan. U MaxBet-u se njegov trijumf procenju koeficijentom 1.48 dok je pobeda Đokovića procenjena sa 2.60.

Neće ovo biti kratak meč pa je naš prvi predlog igra na veći broj gemova od predloženog. Granica je na 22,5 a za (+) kvota je 1.73 u kladionici MaxBet.

Probajte i s igrom broj gemova u prvom setu, granica je na 9,5 a za (+) koeficijent u kladionici MaxBet je 1.60. Na kraju, ko voli jače kvote predlog je tačan broj setona. Za S3 koeficijent u kladionici MaxBet je 2.25.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.