Tip dana košarka: Zadar – Partizan: ”Valjak” sa Velebita kreće po trofeje!

Za nama je dugo toplo, košarkaško, leto, u kome se najviše govorilo o povratku Željka Obradovića u Partizan. Nakon toga mediji su ispratili i sijaset dolazaka košarkaša u crno-beli tabor, ali je bilo mnogo više špekulacija, koje se na kraju nisu ostvarile. Doveo je Partizan dvojicu iskusnih evroligaških igrača, Pantera i Ledeja, ali su ostali, ma koliko dobri bili, još uvek zalog za budućnost. Prvi zvaničan meč u sezoni, ovi Partizan igra na Jadranu, u Zadru u dvorani ”Krešimir Ćosić”.

Zadar: Prošlogodišnji najbolji hrvatski tim ostao je bez trenera

Zadrani su šampioni Hrvatske posle punih 13 godina. Oni su u dosta uzbudljivom finalu plej-ofa, sa 3:2 u pobedama slavili protiv Splita i okitili se peharom.To je bio i oproštaj Zadrana sa trenerom Veljkom Mršićem, pošto je hrvatski Savez insistirao da se on u potpunosti posveti nacionalnom timu, naročito posle debakla u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju. Na klupu je seo Ivan Perinčić, stručak u najboljim godinama, ali još uvek bez nekog značajnijeg uspeha. Rođeni je Zadranin, ali je do sada uglavnom imao ulogu pomoćnika, između ostalog i Mršiću u prošloj sezoni. Pored trenera, najveći gubitak za Zadar u letnjem prelaznom roku je odlazak snažnog centra Kinana Onuakua. Igrač s NBA iskustvom je, po rečima sportskog direktora Željka Žilaveca preskup za tim sa Jadrana i on je otišao u Izrael. Trebalo je nekako nadoknaditi njegovih više od 12 poena i skoro sedam skokova u proseku, ali su ostala barem ostala dvojica iz udarnog trija, Dominik Mavra, iskusni plejmejker i krili košarkaš Džastin Karter. Stigao je još jedan organizator igre iz Amerike, radi se o malo poznatom Kevonu Herisu, koji se sasvim dobro pokazao u prvim utakmicama u dresu tima sa Višnjika. Uz dvojicu Amerikanaca i Mavru, uglavno Perinčić u startnih pet izvodi i Aleksandra Bursaća, srpskog internacionalca i Domagoja Vukovića na poziciji pet. Mada će, u bitnim utakmicama, prvi centrar biti sjajni Uroš Luković, nekadašnji igrač Partizana, koji je do ove sezone igrao odlično u dresu barskog Mornara. Problem sa ovim momkom je loša fizička sprema, ali je njegov doprinos igri, kada je na parketu, prosto nemerljiv. U prva dva meča u hrvatskoj ligi Luković nije imao neku minutažu, pa je očigledno da još nije spreman za najvee napore. Tu su bosanski internaconalac Dario Dreznjak i već poznati Antonio Jordano. Zadar će teško do plej-ofa, ali opstanak nikako ne bi smeo da bude ugrožen.

Partizan: Obradović čeka centra i završava ”grube” radove

Možda je nekoga razočaralo to što je Partizan gubio utakmice u pripremnom periodu. Stvorio se utisak da je dolazak Željka Obradovića, od tima koji je prošlu sezonu završio u sredini tabele ABA lige, stvorio nepobediv sastav. Na to su znatno uticali mediji koji su iz dana u dan najavljivali novu ”bombu” u Partizanu. Na kraju, u većini slučajeva od toga nije bilo ništa, a pomenimo samo da se govorilo da je završeno sa Pengosom, Veselim, Slukasom, Judom, Vestermanom, Dilejnijem, Lesorom. Jeste Partizan doveo dve prave ”bombe”, i to na samom početku. Iz milanskog Armanija došli su Kevin Panter i Zek Ledej, i njih dvojica biće glavni aduti u povratku crno-belih u Evroligu, što je proklamovani cilj kluba. Došlo je još košarkaša, mladi izraelaki plejmejker Jam Madar je jedan od najtalentovanijih košarkaša koji se pojavio prethodnih sezona. Tu je momak iz Koteža, koji je preko San Franciska stigao do Partizana, Alen Smailagić, te još jedan košarkaš sa NBA iskustvom, Letonav Rodions Kuruc. Preko bare se u ekipu crno-belih vratio nekadašnji omaladinac Balša Koprivica, sin bivšeg asa Slaviše, a doveden je i srpski reprezentativac Aleksa Avramović Videćemo koliko može američki plej Dalas Mur, a u poslednji čas potpisan je ugovor sa mladim slovenačkim košarkašem Gregorom Glasom. Naravno, da bi se oslobodio prostor za dolaske, moralo je biti i mnogo odlazaka. Od prošlogodišnjeg sastava ostali su samo Trifunović, Dangubić i novi kapiten Rade Zagorac. Sa pozajmice se vratio centar Miletić a, po rečima Zorana Savića, Partizan traži još jednog košarkaša na poziciji pet. Rezultati su u pripremnom periodu bili šareni. Pobeđen je prvak Evrope Anadolu Efes na oproštaju Novice Veličkovića od aktivnog igranja košarke, ali su doživeljena i dva ubedljiva poraza, od Fenerbahčea i nemačkog Ulma, na turnirima u Turskoj i Grčkoj. Niko nije ni očekivao da Partizan odmah uhvati zalet, mnogo je novih igrača koje tek treba ukomponovati, pa ovaj start sezone, kada crno-bele očekuju dva gostovanja na moru, može biti opasan.

Naš predlog:

Ovo je poslednji meč prvog kola, od ove sezone Admiral bet ABA lige. Svi favoriti zabeležili su pobede, neki vrlo ubedljive, kao Crvena zvezda i Cedevita Olimpija, pa se isto očekuje i od Partizana. Regionalno takmičenje nikad nije bilo jače, pa bi svaki neplanirani kiks mogao da bude koban. Kladionice ne veruju Zadru, i pored toga što znamo kakva atmosfera može biti u dvorani ”Krešimir Ćosić”, bivšim ”Jazinama”. U kladionici Meridianbet za pobedu domaćina dobija se koeficijent 6.00, dok je trijumf Partizana sao 1.12. Treba reći da gosti stižu bez Kuruca, koji je pozitivan na virus, ali sa oporavljenim Smailagićem. Granica za ukupan broj poena je postavljena je na 154,5. Oba tima imaju košarkaše sa dosta poena u rukuma, pa je na predlog dvojka uz više koševa ukupno. Za 2,+ poena u kladionici Meridianbet kvota je 1.94. Drugi predlog je više koešva na goste, granica je na 83,5, a za (+) dobija se kvota 1.85 u Meridianbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.