Tip dana: Keln – Partizan: Mogu li crno-beli da sruše jarca sa brvna?

U trećem kolu Lige konferencija srpski vicešampion odlazi u prestonicu Severne Rajne Vestfalije na megdan domaćem Kelnu. Tim iz grada na Rajni bio je u slabijem šeširu i niko u Partizanu nije bio zadovoljan kada im je žreb dodelio iskusnu nemačku ekipu. Posle dva odigrana kola Keln je vodeći u grupi sa 4 boda, dok crno-beli i Nica imaju po dva. Utakmica na RajnEnergiju igra se u četvrtak u 21 čas.

Keln: Trijumf nad Dortmundom najbolji rezultat u sezoni

Pre dve sezone Keln se za status Bundeligaša izborio tek u baražu, mada je bio skoro pa otpisan posle prvog meča protiv Hajdenhajma, trećeplasiranog tima Cvajte. Opstanak, koji je teškom mukom izboren, znao je da se ceni u narednoj sezoni koju je Keln odigrao mnogo bolje i završio je na 7. mestu koje je u konačnici donelo izlazak u Evropu, doduše preko kvalifikacija. Igrali su ”Jarčevi” samo jedno kolo kvalifikacija i u njemu bili uspešniji od mađarskog MOL Fehervara, starog Partizanovog znanca, a i u tom dvomeču su izgubili na svom terenu, da bi ubedljivije slavili u Sekešfehervaru.

Našli su se u drugom šeširu Lige konferencija i dobili su za rivale Partizan iz prvog, Nicu iz trećeg i Slovacko iz četvrtog. Žreb je, sigurno, mogao biti i bolji, ali Keln je ipak predstavnik Bundeslige, jednog od najjačih ligaških takmičenja i očekuje se da prođe bilo koju grupu u trećem po redu evropskom kupu. U prva dva kola uzeli su zadovoljavajuća 4 boda. U Nici su vodili, a na kraju je bilo 1:1. Taj meč ostaće upamćen po velikim navijačkim neredima koje su inicirali Kelnovi navijači, a zbog čega je klub kasnije kažnjen da ne može da vodi pristalice na gostovanja. Kazna je više nego blaga, uzimajući u obzir ono što se dešavalo na tribinama stadiona Nice, ali i na ulicama grada na Azurnoj obali. U drugom kolu u Keln je došao češki Slovacko, i tu je bilo povuci-potegni, posle brzih 2:0 Česi su izjednačili, ali je na kraju Keln slavio sa sigurnih 4:2.

Uporedo sa evropskim, Keln putuje i bundesligaškim putevima. Posle osam odigranih kola ponovo su 7. na tabeli, kao na kraju prošle sezone, a najznačajniji rezultat ostvarili su u subotu kada su pobedili komšijsku Borusiju iz Dortmunda na svom terenu i to posle minusa od jednog gola na poluvremenu. Bio je to turbulentan meč, Dortmund je u prvih 45 minuta propustio nekoliko odličnih šansi i samo je jednom pogodio mrežu golmana Marvina Švabea. Zanimljivo je da je ovaj nemački golman zablistao u danskom Brondbiju, u kome je proveo tri sezone, pa je pre dve godine došao u Keln. ”Jarčevi” su na brzinu dali tri gola Dortmundu i preokrenuli u nastavku, a gosti su samo uspeli da ublaže poraz posle autogola Šmica. recimo da su strelci za Keln u ovom meču bili Kajnc, Tigs i Ljubičić.

Keln je pred kraj prelaznog roka ostao bez najboljeg igrača i strelca Entonija Modesta. Francuza je kupio uprav Dortmund da bi zamenio obolelog Sebastijana Alea. Strahovalo se kako će Keln izgledati bez mašine za golove, kako su Modestea nazivali prethodne sezone u kojoj je psotigao čak 20 golova. Inače to je bio njegov treći boravak u Kelnu pošto je prvo prešao u kineski Tjanđin 2017. a se vratio, a onda nakon tri sezonu u gradu na Rajni otišao u komšijski Dortmund. Pravu zamenu Keln nije našao iako su dali čak 14 golova u osam utakmica, a po tri puta su strelci bili Kajc i Ljubičić. U Evropi je Ljubićić dva puta pogodio mrežu Slovackog, dok su po jednom pogađali Adamjan i Dic. Protiv Nice strelac je bio Stefen Tigs. Čini se, ipak, da Keln ima više problema u odbrani nego u napadu, pa je odbrana samo na dve zvanične utakmice uspela da sačuva mrežu, bilo je to u revanšu sa Videotonom i u meču sa Štutgartom u Bundesligi, pa će trener Štefan Baumgart morati da obrati pažnju na taj element igre.

Partizan: Za koliko je Keln udaljen od Sremske MItrovice, za toliko Partizan mora da bude bolji u Nemačkoj

Baš čudna sedmica je iza Partizana. Dok je trajala reprezentativna pauza crno-beli su iskoristili termin da odigraju unapred utakmicu prvog kola domaćeg Kupa. Smatralo se da će i bez reprezentativaca uspeti da lako preskoče Radnički u Sremskoj Mitrovici, ali se to pokazalo kao loša procena i put u najmasovnijem takmičenju završili su već na prvom stepeniku. Ispadanje od drugoligaša jedan je od najsramotnijih poraza Partizana u istoriji, mada je doživeljen posle penala, a domaćin je izjednačio u sudijskoj nadoknadi. Neverovatan je podatak da je Partizan promašio sva četiri penala. Posel blamaže u Kupu, u kom su igrali u finalu u prethodnih šest godina, Partizan je ugostio Vojvodinu u prvenstvu i pobedio, mnogo lakše nego što se očekivalo, sa 4:1.

Pred trenerom Gordanom Petrićem i igračima je jedna od najvažnijih utakmica u sezoni. Uspeh u Kelnu mogao bi da znači evropsko proleće, na koje se navijači sve više navijavaju u poslednje vreme. To da je Partizan bio bez sreće na žrebu svima je jasno. Crno-beli su bili u najjačem šeširu, a iz sledeća dva dobili su ekipe iz ”Liga petice”, Keln i Nicu. Čak ni češki Slovačko iz poslednjeg šešira nije dobar žreb, znajući koji su sve klubovi bili u njemu. Šta je t je, na sreću se ne može uticati, nju ili imate ili nemate, a Partizan je nije imao. U prva dva kola crno-beli su odigrali dva više nego zanimljiva meča. U Češkoj su gubili sa 2:0, uz igrača manje, a onda u nastavku očas posla stigli do vođstva od 3:2. Nisu uspeli da izdrže brojčano slabiji i na kraju je bilo 3:3. Minus su jurili i protiv Nice u Humskoj. Francuski tim je poveo već na startu, a bod je doneo sjajni Fuseni Dijabate u drugom delu, mada je Partizan mogao i do celog plena posle stoprocentne šanse Rikarda. U prve dve utakmice posebno se istakao pominjani Dijabate koji je postigao tri gola, dva u Češkoj i jedan protiv Nice.

Kao i Kelnu, i Partizanu je odbrana problem. Previše su golova crno-beli primili, posebno u Evropi. U kvalifikacijama im je kiparski AEK dao 4 gola na dva meča, a isto tliko i slabašni malteški Hamrun u plej-ofu za Ligu konferencija. I u prve dve utakmice grupne faze primili su četiri gola. To jeste malo čudno pošto je odbrana skoro u istom sastavu kao i prethodne sezone, došao je samo Marković, a otišao Miljković, a kod Stanojevića je poslednja linija izgledala mnogo bolje. Izgleda da je stvar, pre svega, u odlasku Saše Zdjelara, čoveka koji je bio bedem na sredini terena, pa uža odbrana nije bila na takvom udaru kao sada. Statistika kaže da je Partizan i prošle sezone primao golove u Evropi, mnogo više nego u Super ligi, ali im je u duelu sa Spartom u Pragu mrežu ostala netaknuta, ako i u mečevima protiv Apolona i Flore na startu grupne faze.

Očekuje se da u kelnu na teren istrči gotovo identična postava kao u meču sa Vojvodinom, a da umesto Belića zaigra Traore. Pokazalo se da Natho mora biti u igri kao centralni vezista, po bokovima Menig i Dijabate, a u sredini napada Rikardo. Dvojica zadnjih veznih biće Traore i, najverovatnije, Fejsa, a obrana ostaje ista, mada bi Filipovića mogao da zameni Živković. Upitni nisu Urošević, Vujačić i Marković, kao ni golman Popović.

Naš predlog:

Kladionice su složne u oceni da je Keln veliki favorit u ovom meču, prvom protiv Partizana u samo osam dana. Kvota za jedinicu u kladionici Mozzartbet je 1.43, za remi se dobija 4.70, a za dvojku 8.50.

Partizan je ofanzivno izuzetno potentan, Dijabate i Rikardo su, uz Natha, najveća opsanost, pa očekujemo da crno-beli barem jednom pogode mrežu rivala. Problem je na drugoj strani, odbrana će teško odolet naletima domaćih koji su tri gola dali jednom Dortmundu, pa je naš prvi predlog igra gol-gol za koju se u kladionici Mozzartbet dobija kvota 1.65.

Biće ovo efikasan meč, ubeđeni smo u to, pa pokušajte i sa 3+ za koji je kvota 1.55. Za ljubitelje jačih kvota, naš predlog je dupla šansa na domaćina uz bar 4 gola ukupno. Za kombinaciju 1x,4+ koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 2.80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.