Derbi dana: Novak Đoković – Žo Vilfrid Conga: Na istom mestu, 11 godina kasnije

Bez dileme, najzanimljivji duel dana na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu, odigraće Novak Đoković i Francuz Žo Vilfrid Conga. Ovu dvojicu tenisera veže mnogo toga, ali je uvek prva asocijacija finalni meč u Melburnu 2008. godine, koji je dobio Srbin, posle koga se vinuo u teniske visine, dok Conga nije uspeo više da stigne ni do finala Grend Slema. 

Novak Đoković: Conga u drugom kolu je surov žreb, ali do titule se moraju pobeđivati i najbolji

Dva prethodna nastupa u Melburnu, najbolji srpski sportistva svih vremena, želi da što pre zaboravi. Jeste Australijen Open njegov omiljeni turnir, prvi od čeetiri najznačajnija koji je osvojio, a i takmičenje na kome je šest puta podizao pehar. Ukoliko stigne do sedmog, postaće apsolutni rekorder, jer će iza sebe ostaviti Roja Emersona i Rodžera Federera, koji su, takođe, po šest puta trijumfovali ovde. Švajcarac je, zahvaljujući problemima srpskog tenisera, ali i povredama još nekolicine iz svetskog vrha, pobedio u prethodna dva izdanja, stigao do 20 Grend Slem titula, čime je zadao težak zadatak svim ostalim teniserima, ne samo u ovoj eri. Ako neko može da sustigne ovaj Federerov rekord, to je Novak Đoković. Istina, zaostatak od 6 Grend Slem titula je veliki, i svako ko iole prati tenis, zna šta sve treba da se poklopi da bi se stiglo do pehara na AO, RG, Vimbldonu ili US Openu. Đoković jeste mlađi od Švajcarca 6 godina, ali je i on već prevalio tridesetu, i ne može se očekivati da igra u vrhunskoj formi još više od 3 ili 4 godine. Dakle, moraće da osvaja Grend Slemove sada kad je najjači, ako želi da stigne i prestigne Federera, a čuli smo da je to plan. U prvom kolu Đoković nije imao teškog rivala. Amerikanac Kruger nije bio nepoznat samo našim pratiocima tenisa, već i samom Novaku, pošto s njim nije nikad igrao. Nije bilo mnogo problema, ali nismo gledali ni neku blistavu partiju svetskog Broja 1. Nije ni bilo potrebe, znajući kakav ga put očekuje u nastavku takmičenja. Nije se mnogo zadržao na terenu, što je u vremenskim uslovima koji vladaju u Australiji, odličan podatak. Bez obzira što ga svi već vide u finalu, a mnogi i sa peharom, Novak mora da ide meč po meč, ne sme da razmišlja o završnici, pogotovo jer ga već u drugom kolu očekuje Conga, igrač koji je bio na drugoj strani mreže kod osvajanja prve titule na Grend Slemovima.

Žo Vilfrid Conga: “Mohamed Ali” se vratio, ko ga potceni, gorko će se kajati

Sa ogromnim problemima se susretao Francuz prošle sezone. Povreda ga je odvojila od terena tačno sedam meseci. Na startu je odigrao Australijen Open, gde je poražen u trećem kolu od Nika Kirjosa, zatim je odigrao tri meča u Monpeljeu u februaru, a onda je pauzirao do sredine septembra i turnira u Mecu. Povratak je bio težak, na četiri naredna turnira odigrao je samo pet mečeva. Jedinu pobedu zabeležio je u Antverpenu, a gubio je na startu Meca, Beča i Pariza. Zbog svega toga ispao je iz prvi 200, ali se zahvaljujući nastupu u Brizbejnu, na startu nove sezone, i plasmanu u polufinale, vratio na 177. mesto. Naravno da mu po kvalitetu pripada mesto među 10, 15 najboljih, uostalom, radi se o bivšem Top 10 teniseru i grend slem finalisti, doduše, samo jednom je igrao u finalu. I upravo to finale u Melburnu 2008. godine, umnogome je odredilo dalju karijeru teniskog “Muhameda Alija”, kako iz milošte zovu Congu, zbog neverovatne sličnosti sa legendarnim bokserom iz njegovih mlađih dana. Te, sada već daleke 2008. godine, u finalu su se sastali Conga i Đoković, obojici je to bilo prvo finale Grend Slema, i obojici je predviđano još mnogo završnih predstava. Predskazanje se pokazalo kao tačno u 50%, tačnije, za Đokovića je bilo istinito, jer je Srbin posle te, stigao do još 13 titula, ali Conga više nije prišao bliže od polufinala. Da li bi sve bilo drugačije da je taj meč dobio Francuz, teško je reći, i na to pitanje odgovor nećemo nikad dobiti. Ono što je poznato e to da je Đoković u još nekoliko navrata pobeđivao Congu na važnim mečevima, pa Francuzi pišu da je Srbin uništio karijeru korpulentnom teniseru, inače velikom ljubimcu francuske publike. Conga je željan “osvete”, ali smo sigurni da nije srećan što mu je žreb podario Đokovića već u drugom kolu. Nemamo dilemu da će se Francuz vratiti u svetski vrh, ali to se neće desiti posle ovog takmičenja.

Naš predlog:

Tradicija je, kao i protiv ostalih igrača, na starni našeg tenisera. Posle tog meča 2008. godine, sastali su se još 23 puta. Đoković je dobio ukupno 17, ali je znao da slavi i Conga, učinio je to 7 puta, poslednji put u Torontu 2004. Kladionice ne daju velike šanse Francuzu. U Bet365 pobeda Đokovića je 1.08, a trijumf Conge 8.00. Ubeđeni smo u pobedu Đokovića, ali verujemo i u motiv Conge, pa predlažemo igru više od 3,5 setova, jer očekujemo da Francuz otkine set Novaku, makar i preko taj brejka. Kvota za taj predlog u kladionici Bet365 iznosi 2.37.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.