Tip dana košarka: Srbija – Australija: A sada ono pravo – savladati prvu prepreku na putu ka medalji!

Srbija će kao prvu prepreku na putu ka medalji na Olimpijskim igrama imati veoma dobru selekciju Australije. Biće ovo drugo četvrtfinale na današnjem programu, a pobjednik ovog meča će u polufinalu čekati boljeg iz duela SAD – Brazil. Treba napomenuti da je Australija nedavno savladala Srbiju u sklopu priprema za Olimpijske igre. Utakmica je na programu od 14 časova i 30 minuta.

Srbija: Na Amere već u polufinalu, ali prvo treba savladati žilave “Kengure”!

Pobjedom nad Južnim Sudanom rezultatom 96:85 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18) aktuelni vicešampion svijeta zakazao je duel sa Australijom na početku nokaut faze i istovremeno poveo Grčku u narednu fazu takmičenja.
Bila je Srbija jako nervozna veći dio utakmice, ali je i pored toga slavila u svakoj od četiri dionice, nisu dozvolili da ih Južni Sudan potpuno uvuče i slomi u vrtlogu pomješanih emocija sa kojima su se borili cijelo veče. Možda je Orlovima baš ovakva utakmica bila potrebna, da posle ubjedljivog izdanja protiv Portorika shvate da im više ništa do kraja turnira neće biti jednostavno i lako. Pogotovo ne pred četvrtfinalni okršaj sa Australijom koji je ključan kako bi ušli u bitku za medalje!
Prošle godine, na Mundobasketu u Manili meč protiv Južnog Sudana zapamtili su po nesreći koja je zadesila Borišu Simanića. Sada u poslednjem kolu grupne faze, pamtiće se trijumf nad istim protivnikom po rekordu Bogdana Bogdanovića! Kapiten Srbije zvanično je postao najbolji strijelac u istoriji reprezentacije. Pretekao je Miloša Teodosića na vrhu i sada ima 1.059 poena, dva više od nekadašnjeg kapitena Srbije.
Još jedno odlično veče imao je Nikola Jokić sa 22 poena i 13 skokova, uz četiri asistencije. Nije ga bilo u ulozi kreatora, ali je na neopisivi talenat i individualnu klasu dovodio košarkaše Južnog Sudana do ludila jer mu jednostavno nisu mogli ništa, čak ni kada su ga udarali iz sve snage, a sudije često gledale u drugu stranu.
Sistem takmmičenja je takav da se posle grupne faze pravio žrijeb. Amerikanci i Njemci su bili u prvom šeširu, Srbija je bila u drugom. Izbjegli su Orlovi Amere u četvrtfinalu, ali ako pobjede i ako budu željeli u finale moraće da pobjede Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kevina Durenta i ostatak družine koji dominiraju za sada na Olimpijskim igrama.

Australija: Tim sastavljen od NBA igrača!

Na štošta će košarkaši Srbije morati da obrate pažnju u četvrtfinalnom olimpijskom duelu sa Australijom, ali ponajviše na kapitena Bumersa, Petija Milsa. Iskusni organizator igre je neko ko po tradiciji protiv Srbije prikazuje vrhunske partije koje su nerijetko i iznad realnog kvaliteta koji posjeduje.
Nesumnjivo je da je aktuelni član Majami Hita A klasa igrača, ali isto tako je nepobitna činjenica da kada obuče državni dres, njegove performanse skoče za nekoliko postotaka. Pogotovo je to slučaj kada naspram sebe ima Orlove u šta smo se često uvjerili u prošlosti.
Poslednji put nedavno, prije nešto manje od mjesec dana u kontrolnom meču u Abu Dabiju kada je u pobjedi nad Srbijom rezultatom 84:73 ubacio nevjerovatnih 28 poena uz dva skoka i pet asistencija čime je predstavljao ključni faktor u trijumfu. Samo jednom od mnogih.
Upravo taj poraz Pešićevim momcima može da služi kao pokazatelj na koji način trebaju pristupiti narednom okršaju, koje greške je neophodno ispraviti, ali ono najvažnije, kakvu odbranu postaviti na Milsu i ne dozvoliti mu da se ponovo šuterski razmaše. S obzirom da je branjenje linije za tri poena nešto što Srbiji na cijelokupnom turniru, ali i pripremnom periodu, predstavlja najveći problem, jasno je da će biti pakleno teško nautralisati ili barem usporiti 35-godišnjeg šutera iz Kanbere.
Nezaustavljiv za Orlove bio je na prošlim Olimpijskim igrama na kojima su nastupali. U Riju 2016. godine ove dvije selekcije su se čak dva puta srele, i oba puta je Mils bio najefikasniji igrač u taboru svog tima. U grupnoj fazi su Australijanci zviznuli propisnu “dandaru” pobjedivši Orlove sa 95:80 uz čak 26 poena sjajnog Petija. Ipak, osveta je stigla u nokaut fazi, u polufinalu kada su se Orlovi revanširali više nego ubjedljivo (87:61). Jeste da je Mils sa 13 postignutih poena opet bio poenterski najbolji, ali su momci Aleksandra Đorđevića uspijeli da ga, kao i šest godina ranije Dudini puleni, ipak svedu na prihvatljive brojke i postotke šuta.
Na to treba da se ugleda i sadašnja generacija.
Na Orlovima je da ga zaustave u tom pohodu i tako se ujedno za jedan korak približe svom cilju.

Naš prijedlog:

Srbija kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 1.40 u MaxBet kladionici. Kvota na trijumf Australije u istoj kladionici iznosi 3.65.

Iako je Australija u pripremnoj utakmici protiv Srbije pokazala da može da se nosi sa Orlovima, mišljenja smo da su izabranici Svetislava Pešića dosta kompaktniji i kvalitetniji u ovoj momentu i da će shodno tome trijumfovati u ovoj utakmici i plasirati se u polufinale. Kvota na trijumf Srbije kao što smo naglasili 1.40 u MaxBet kladionici. Takođe mišljenja smo da će razlika na kraju susreta biti veća od 5 poena u korist Orlova, a kvota na igru H1 (5.5) iznosi 1.75. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 1&UP- (granica 176.5) po kvoti 2.65 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.