Najava i analiza: La Liga, 1. kolo: Počinje nova sezona u Španiji! Real izgleda moćno, Barsa je i dalje ranjiva, Atletiko se ozbiljno pojačao i istakao kandidaturu za trofeje!

Ovog četvrtka su pred nama dvije utakmice prvog kola La Lige, čime će zvanično biti otvorena nova sezona elitnog ranga Španije! Krunu će braniti kraljevski klub Real Madrid, koji se dodatno pojačao ovog ljeta i sa Kilijanom Embapeom u sastavu sada izgledaju još moćnije i dominantnije, te je pravo pitanje hoće li iko moći da ih skine sa trona u budućnosti. Barselona je postavila Hansija Flika kao novog trenera i sa njim će sigurno pokušati da već prve sezone vrate šampionski pehar u svoje vitrine. Atletiko Madrid je doveo ozbiljna pojačanja u svim redovima tima i za očekivati je sa izabranici Čola Simeonea vodi ozbiljnu bitku za šampionski trofej ove sezone. Kada je riječ o ostalim ekipama, dosta se očekuje od Sevilje koja je bila katastrofalna prošle sezone, tu su uvijek takođe i klubovi iz Baskije – Bilbao i Sosijedad – dok će zanimljivo biti vidjeti kako će Đirona izgledati ove sezone pošto im je tim dosta okrnjen. Napominjemo da su kvote bile aktuelne u momentu pisanja analize.

Atletik Bilbao – Hetafe – 1 @ 1.55 u MozzartBet

Prethodna sezona za tim iz Baskije je bila istorijska, osvojen je trofej kupa i to je bio prvi trofej nakon 20 sušnih godina. Dugo vremena su se borili za plasman u Ligu šampiona, jedno vrijeme im je taj plasman bio zagarantovan i sa 5. mjestom na tabeli, međutim krajnji rasplet ih je na kraju poslao i Ligu Evrope gdje će biti jedan od glavnih favorita za trofej. U novu sezonu ulaze bez značajnijih promjena u timu, a braća Vilijams će i pored velikog interesovanja sezonu započeti u Bilbau. Hetafe je sa druge strane sezonu okončao na 12. mjestu na tabeli sa 43 osvojena boda, čime je ostvaren primaran cilj kluba. U novoj sezoni cilj je manje-više isti i tim iz predgrađa Madrida. Baski su svakako favoriti na domaćem terenu, a mi predlažemo jedinicu po kvoti 1.55 u MozzartBet kladionici.

Betis – Đirona – 3+ @ 1.65 @ u SuperBet

Andaluzijski tim je prethodnu sezonu okončao na 7. mjestu na tabeli i izvjesno je da će i naredne sezone igrati u Evropi. Ove sezone su eliminisani u šesnaestini finala Lige konferencije protiv Dinama iz Zagreba. Loši rezultati u poslednja 3 kola prethodne sezone su ih koštala direktnog plasmana u grupnu fazu Lige Evrope, a u novoj sezoni će svakako imati dosta problema zbog igranja na dva fronta. Đirona je ostala bez okosnice tima, ali se i uprkos tome od njih dosta očekuje u ovoj sezoni, a igranje Lige šampiona će biti dodatan motiv za ovaj maleni klub da pokaže šta sve može. Istorijsko treće mjesto prethodne sezone je svima pokazalo da je moguće ostvariti dobre rezultate uz atraktivan fudbal. Đirona je sa 85 postignutih golova bila druga najefikasnija ekipa u La Ligi sa svega 2 gola manje u odnosu na Real Madrid. Ovde predviđamo jedan efikasan meč, pa shodno tome predlažemo igru 3+ po kvoti 1.65 u SuperBet kladionici.

Selta Vigo – Alaveš – 1X&0-3 @ 1.70 u MaxBet

Jednoga dana žaliće Vigo što ga više nema! Istinska legenda jednog kluba i jednog grada je Jago Aspas, čovjek bez čijih golova, što postignutih, što namještenih Selta jednostavno ne umije. Posle turbulentne prethodne sezone u koju su ušli sa velikim ambicijama koja je na kraju završena sa grčevitom borbom za opstanak, očekuje se da ove godine uđu veoma oprezno i hrabro od samog starta. Alaveš je prethodnu sezonu okončao na visokom 10. mjestu na tabeli, iako se od njih to nikako nije očekivalo. Njihov bilans je na kraju glasio: 12 pobjeda, 10 remija i 16 poraza, čime su nadmašili i sopstvena očekivanja. Ovde vidimo siguran makar bod za domaćina i jednu dosta zatvorenu utakmicu na kojoj neće biti viđen veliki broj golova. Naš prijedlog je igra 1X&0-3 po kvoti 1.70 u MaxBet kladionici.

Las Palmas – Sevilja – 2 @ 2.55 u King

Prethodnu sezonu ekipa sa Kanara okončala je na 16. mjestu na tabeli sa 40 osvojenih bodova i nevjerovatnim nizom bez pobjede u šampionatu. Na kraju su imali bilans od 10 pobjeda, 10 remija i 18 poraza, te su sa 33 postignuta gola bili treća najneefikasnija ekipa u čitavoj La Ligi. Ono što je godinama unazad karakterisalo ovu ekipu jeste domaći teren. Naime ova ekipa uvijek većinu svojih bodova sakupi na svom stadionu, pošto svima koji dolaze na Kanare put očigledno ne prija baš previše. Tako je bilo i prethodne sezone pošto su više od pola svojih bodova osvojili na Kanarima. Trude se u Sevilji što prije da zaborave prošlu sezonu, pa vjeruju da će im u tome pomoći Garsija Pimienta. Doskorašnji trener upravo Las Palmasa angažovan je umjesto Kikea Sančes Floresa na godinu dana, uz mogućnost produžetka sezone. Mišljenja smo da su Andalužani kvalitetniji tim i da će bivši trener Las Palmasa, koji je sada na klupi Sevilje, znati da iskoristi mane svog nekadašnjeg tima. Naš prijedlog je čista dvojka po kvoti 2.55 u King kladionici.

Osasuna – Leganjes – GG @ 1.95 u SuperBet

Posle punih šest godina Osasuna je promjenila trenera. Hagobi Arasateu je 30. juna i zvanično istekao ugovor sa španskim prvoligašem, a već je bilo poznato da će da ga zamjeni Visente Moreno. Arasate je Osasunu preuzeo u Segundi i već je prve sezone uveo u elitu. Posle dva 10, jednog 11. i jednog 7. mjesta prethodne sezone tim iz Pamplone je okončao Primeru na 11. poziciji, posle čega je došlo do rastanka dvije strane. Uprava Osasune je procijenila da je došlo do zasićenja i da je vrijeme za promjenu stručnog štaba. Izbor je pao na 49-godišnjeg Morena, kojem će ovo da bude sedmi klub u karijeri. Leganjes je uspio da se vrati u Primeru pošto je prethodne sezone bio na drugoj poziciji u Segundi. U ovoj ekipi igra i Darko Brašanac a sigurno je da su povratnici u elitu jedan od glavnih favorita za ekspresni povratak rang niže. Ipak mišljenja smo da će na meču obje ekipe postići makar po gol, pa predlažemo igru GG po kvoti 1.95 u SuperBet kladionici.

Valensija – Barselona – 2 @ 1.74 u PrimoBet

Napokon se oglasila i Barselona. Dovela je „normalnog“ igrača. Ranije su joj novajlije bile Rafinja, Žoao Feliks, Usman Dembele, Vitor Roke… Niko nije uspio da se pretvori u pojačanje, ali bi Dani Olmo morao. Reprezentativac Španije ima sve što je neohodno da igra bitnu ulogu u dresu katalonskog giganta i valjda će to pokazati. Kao neka vrsta odgovora konkurentima, jer je Real odavno angažovao Kilijana Embapea, a Atletiko Aleksandera Serlota posle sezone u kojoj je Norvežanin postigao 24 gola za Viljareal. Sigurno je da će sa Hansi Flikom na klupi odmah ciljati na povratak titule u svoje vitrine. Slijepi miševi prethodnih sezona nikako ozbiljnije da uđu u trku sa klubovima iz gornjeg dijela tabele. Zavladala je kriza i u redovima ovog slavnog kluba i teško je očekivati i ove sezone od njih nešto više. Prethodnu sezonu su okončali na 9. mjestu na tabeli sa 49 osvojenih bodova, te ih i naredne sezone nećemo gledati u Evropi. 1.74 u PrimoBet kladionici.

Real Sosijedad – Rajo Valjekano – 1 @ 1.58 u MozzartBet

Ostao je Sosijedad bez važnog igrača u odbrani ovog ljeta, a transfer Robina le Normana je drugi najveći u klupskoj istoriji Real Sosijedada. Za veću svotu otišao je samo Aleksander Isak. Njukasl ga je prije dva ljeta platio 70.000.000 evra. Prethodnu sezonu su Baski okončali na visokom 6. mjestu čime su obezbijedili direktan plasman u Ligu Evrope. Sigurno je da će i ove sezone biti konkurentni u gornjem dijelu tabele, a šuška se dosta o potencijalnim odlascima njihovih provjernih igrača. Rajo Valjekano je pretprošle sezone bio najveće iznenađenje u La Ligi pošto su dugo vremena bili među TOP 4 ekipe i to na čelu sa sjajnim Radamelom Falkaom. Međutim prethodna sezona je pokazala pravo stanje stvari i ovaj klub je sezonu okončao na 17. mjestu na tabeli (prvom iznad crte), sa svega 5 bodova više od Kadiza koji je ispao. Cilj i za novu sezonu je svakako opstanak u eliti, a mišljenja smo da će domaćin uspiješnije započeti novu sezonu pa predlažemo jedinicu po kvoti 1.58 u MozzartBet kladionici.

Maljorka – Real Madrid – 2 @ 1.55 u MaxBet

Istorija je počela, Kilijan Embape je na najljepši način započeo svoje poglavlje u madridskom Realu. Prva utakmica – prvenac u dresu Kraljevskog kluba. Francuz koji je zatresao tlo odlukom da pređe u najuspiješniji klub na svijetu nije oduševio na svojoj prvoj utakmici, ali je uspio da postigne gol za 2:0 kojom je praktično obezbijedio trijumf Kraljevićima u meču finala Superkupa Evrope protiv Atalante na Nacionalnom stadionu u Varšavi. Madriđani su potvrdili da su aktuelni fudbalski vladari i šestim trofejem u Superkupu postali rekorderi po još jednom u nizu segmenata, načinivši iskorak u odnosu na Barselonu i Milan. Maljorka je prethodne sezone dogurala do finala Kupa Kralja gdje je poražena od Atletik Bilbaa, a takmičenje na dva fronta je umalo koštalo ovu ekipu opstanka. Naime sezonu su zavšrili na 15. mjestu na tabeli sa 7 bodova više od Kadiza koji je ispao iz lige. U poslednjih par kola su podigli formu i uspijeli da obezbijede opstanak u eliti iza ovu sezonu. U ovom meču smatramo da domaći tim nema šta da traži, pa predlažemo čistu dvojku po kvoti 1.55 u MaxBet kladionici.

Valjadolid – Espanjol – X @ 3.15 u King

Ronaldo Nazario, nekada jedan od najboljih fudbalera svijeta, nije uspio da se pokaže i kao vrhunski biznismen. Posle svega tri godine prodao je brazilskog prvoligaša Kruzeiro, a potvrdio je da je riješen da ubrzo raskrsti i sa novim članom španske Primere Valjadolidom. Ljubičasto-bijeli su minule sezone zauzeli drugo mjesto u španskoj Segundi, tako da su obezbijedili direktan plasman u elitni rang. Opet će Barselona da ima derbi u Primeri. Posle godinu dana Espanjol se vratio u najbolje društvo španskog fudbala. U finalu plej-ofa Segunde, plavo-bijeli su bili bolji od Ovijeda. Doduše, Espanjol je težim putem opet dio Primere. Nije uspio da izbori jedno od prva dva mjesta za direktnu promociju u ligaškom dijelu sezone. Katalonska ekipa je samo dvaput izgubila na domaćem terenu ove godine, protiv Hetafea u Kupu kralja početkom januara, dok je jednom poražena pred svojim navijačima u ligi i to sa 1:0 od Leganjesa 20. oktobra. Espanjol je završio osnovni dio Segunde na četvrtom mjestu na tabeli, sa samo tri boda zaostatka za drugoplasiranim Valjadolidom. Mišljenja smo da nijedna ni druga ekipa neće puno rizikovati u prvom kolu, pa vam hrabro preporučujemo igru X po kvoti 3.15 u King kladionici.

Viljareal – Atletiko Madrid – GG @ 1.80 u PrimoBet

Veliki se planovi koju na Metropolitanu, planovi o osvajanju titule što se čeka tri godine! Stoga je jasno da nije tema Real, već Atletiko Madrid koji svakim narednim potezom na fudbalskoj pijaci pokazuje jasnu namjeru da u dolazećoj sezoni porazi Kraljevski klub, ostavi iza sebe i Barselonu, te postane vladar Španije. Zato Jorgandžije ovog ljeta pojačavaju sve linije tima, a Simeoneova bomba za napad na titulu biće Hulijan Alvares. Žuta podmornica je sa druge strane prethodnu sezonu okončala na poziciji broj 8 sa 53 osvojena boda i tako su ostali bez Evrope za narednu sezonu. Prvi dio sezone za Viljareal je bio katastrofalan i dosta dugo vremena su se nalazili u donjem dijelu tabele. Međutim drugi dio sezone je donio dosta boljošljanja u igri ove ekipe i treba očekivati da u novoj sezoni krenu u napad na bodove od samog starta. Mišljenja smo da će na meču ove dvije kvalitetne ekipe biti viđen makar po jedan gol sa obje strane, pa predlažemo igru GG po kvoti 1.80 u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.