Premijer liga 29. kolo, tipovi, analize, prognoze.

premijer liga
Centralni meč 29. runde engleske Premijer lige biće odigran u nedelju na Etihadu, gde će još uvek aktuelni šampion Čelsi, predati krunu, gotovo izvesno novom prvaku, Mančester Sitiju. Pored ovog derbija, pažnju privlače i dueli Liverpul – Njukasl na Enfildu i Brajton – Arsenal, dok će, možda ključne utakmice u borbi za očuvanje premijerligaškog statusa odigrati Svonsi i Vest Hem, odnosno Sautempton i Stouk.
 
Barnli – Everton – gg, 2.05 Mozzartsport
 
Sudar dve ekipe koje se bore za izlazak u evropske kupove, pre svega zahvaljujući odličnom učinku Engleza u Evropi ove sezone i verovatnoći da će ponovo čak pet premijerligaških ekipa u Ligu šampiona naredne. Barnli je dugo bio najprijatnije iznenađenje, ali je u poslednje vreme u jako lošoj formi i nije pobedio na poslednjih 11 utakmica. ”Karamele” su imale dobar period posle promene trenera i dolaska na klupu Sema Alardajsa, ali su ponovo počele da igraju toplo-hladno, pobeđuju kući, a gube na strani. Barnli, uz to, uglavnom igra mečeve sa malo golova, ali pretpostavljamo da će ih u subotnjem matineu biti bar po jedan na obe strane. Razlog, pre svega, leži u komotnoj poziciji u kojoj se nalaze rivali.
 
Lester – Bornmut – 1, 1.85 Mozzartsport
 
Smirila se situacija u Lesteru sa Alžircem Rijadom Marezom i on će, bar do leta, nositi dres ”lisica”. Međutim, ni njegov povratak u tim nije mnogo toga kvalitativnog doneo u igri bivšeg šampiona, pa Lester nema trijumf već četiri kola. Sve golove na poslednjih pet utakmica postigao je Džejmi Vardi, uz jedan autogol, ali mu se mora neko pridružiti da bi Lester napokon zabeležio pobedu. Protiv Bornmuta, koji je dobrim igrama u januaru uplovio u zlatnu sredinu, domaćinu je pobeda imperativ ukoliko želi da ponovo oseti čari igranja fudbala širom starog kontinenta. Nedostajaće Japanac Okazaki, ali i bez njega Lester je favorit protiv ”trešnjica”, koje znaju da naprave ršum u gostima, o čemu može da posvedoči četa Antonija Kontea.
 
Sautempton – Stouk – 0-2 gola, 1,8 Mozzartsport
 
Jako nezgodna utakmica za tipovanje. Tim iz najjužnije engleske luke igra jednu od najlošijih sezona u poslednjoj deceniji, jer verovatno plaća danak silnim pradajama svojih vedeta. ”Sveci” su došli u opasnu zonu, jer su, pazite sad, u poslednjih 15 premijerligaških okršaja pobedili samo Votford i to minimalno. Stouk je još ugoženiji, doduše ima samo bod manje od Sautemptona, ali se nalazi u zoni ispadanja, što priznaćete, nije prijatno osećanje. Očekujemo tvrdu utakmicu, bez mnogo golova, a da će biti borbe, ne sumnjamo, Englezi drugačije ni ne umeju. Poraženi iz ovog duela  imaće mnogo problema u preostalom delu prvenstva.
 
Svonsi – Vest Hem – gg, 1.93 Mozzartsport
 
Slično, kao za meč u Sautemptonu, važi i za okršaj u Velsu. ”Labudovi” su posle očajnog starta sezone uhvatili solidan ritam i na kratko umakli sa začelja. Međutim, još su među tri poslednjeplasirane ekipe, koje se na kraju sele u Čempionšip. Ni ”čekićari” nisu prebrinuli egzistencijalne brige jer nikako da vežu nekoliko dobrih rezultata. Obe ekipe igraju napadački i na gol više, pa verujemo da će ih na ”Libertiju” biti u obe mreže.
 
Totenhem – Hadersfild – 1, 1.2 Mozzartsport
 
Ovde mnogo dileme ne bi trebalo da bude, ali igračima savetujemo oprez, pre svega zbog utakmice koju ”pevci” imaju samo četiri dana kasnije protiv Juventusa u Ligi šampiona, a koja je londonskom timu mnogo važnija. Totenhem je u međuvremenu prošao u četvrtfinale FA Kupa, ali je u toj utakmici odmarao Kejna i Eriksena. Lako može da se dogodi da i protiv ”terijera” Poketino nekog od vedeta ostavi na klupi. Ipak, pobeda je Totenhemu važna zbog plasmana u najkvalitetnie evropsko takmičenje i u narednoj sezoni. Kvota nije velika, ali se može ojačati uz bar tri gola na meču.
 
Votford – Vest Brom – 3+, 2.15 Mozzartsport
 
Birmingem bi lako mogao da ostane i bez trećeg premijerligaša. Vest Brom je prošle nedelje napravio veliki korak nazad u borbi za opstanak, kada je na svom ”Hotornu” poražen od Hadersfilda. Taj neuspeh izazvao je tektonske potrese među navijačima, ali i fudbalerima, pa se govori i o sukobu Krisa Branta sa saigračima, ali i menadžerom Alanom Pardjuom. Gostovanje kod Votforda je možda i poslednja prilika Vest Bromu da uhvati kakav-takav priključak sa ostalim ”davljenicima”, mada sumnjamo da njihova teška situacija mnogo pogađa ”stršnjenove”. Verujemo da će oba tima igrati otvoreno, jer nerešeno ne odgovara nijednom takmacu. Pobedi je bliži domaćin, ali ne treba zanemariti motiv gostiju u borbi za ”goli život”.
 
Liverpul – Njukasl – 1,3+, 1.55 Mozzartsport
 
Gol mašina sa Enfilda, predvođena fenomenalnim Egipćaninom Mohamedom Salahom, ne namerava da stane i trpa lopte u mreže rivala u svim takmičenjima. Za titule, Jirgenu Klopu nedostaje čvrsta odbrana, koju su pokušali zimus da betoniraju dovođenjem Virdžila Van Dajka u preskupom transferu, ali su efekti, bar za sada, minimalni. No, prvi cilj, plasman u Ligu šampiona, nije daleko i preostali deo sezone proći će u nastojanju da se to ostvari. ”Redsi” su sa obe noge već u četvrtfinalu elitnog evropskog takmičenja i ove godine i verujemo da navijači s nestrpljenjem očekuju žreb i sanjaju ponavljanje Istanbula 2005. godine. A na tu godinu i neverovatno finale protiv Milana, veže ih čovek koji dolazi u subotu na Enfild, predvodeći ekipu Njukasla. Naravno, reč je o Rafi Benitezu, Špancu koji je Liverpulu doneo titulu prvaka Evrope, pa će on sigurno dobiti aplauz iz ”crvenog kopa”. Njegove ”svrake” igraju dobro u poslednje vreme i nemaju poraz već četiri utakmice. Opstanak još nije obezbeđen, ali ne verujemo da je Enfild pravo mesto za bodove spasa. Ipak, ne treba smetnuti s uma da Njukasl ume da daje golove i jačim odbranama od LIverpulove. Jedinica je prvi tip, ali bi i golova trebalo da bude bar tri.
 
Brajton – Arsenal – 3+, 1.75  Mozzartsport
 
Arsenalu i Arsenu nikako ne ide. Očekivali su navijači ”tobdžija” utešni trofej u Liga kupu, ali ih je Gvardiola sa njegovim ”građanima” spustio na zemlju. Pre toga je izgubljen derbi severnog Londona od Totenhema, pa je četvrto mesto, koje obezbeđuje Ligu šampiona, sve dalje. Na sve muke nadovezao se šokantan, srećom ne i eliminišući, poraz od švedskog Estersunda na Emirejtsu, pa je samopouzdanje crveno-belih iz Londona na najnižoj mogućoj tački. Liga Evrope, po svemu sudeći, ostaje najbolja šansa da se ”tobdžije” domognu evropske elite, pa će im misli biti više okrenute duelu sa Milanom, koji je na programu na međunarodni ”Dan žena”. Brajton je u dobroj formi i četiri utakmice ne zna za neuspeh. Želeće novajlija i skalp velikog Arsenala, pa treba očekivati dosta golova, jer tim Arsena Vengera ne ume da igra defanzivan fudbal.
 
Mančester Siti – Čelsi – T1 2+, 1.67 Mozzartsport
 
Evo i derbija. Stari šampion gostuje novom, to je već gotovo izvesno. Siti je prigrabio prvi trofej, istina, onaj najnevažniji, od tri, kojima se nadaju. Liga kup nije loš za podizanje samopouzdanja, ali je jasno da je ”građanima” u mislima ”ušati” pehar Lige šampiona. Bazel je ”odrađen” u jednoj utakmici i sad se očekuje nova mušterija u četvrtfinalu. U Premijerligi, u preostalih deset utakmica, trofej ne može izmaći, ali je poznata Gvardiolina glad za pobedama, pa je Siti favorit i protiv Čelsija, kome su bodovi iz ovog meča mnogo važniji. Tim Antonija Kontea ima paklen raspored pred sobom, pa će Italijan morati da pobeđuje ukoliko želi da zadrži posao u kompaniji ruskog oligarha Romana Abramoviča. Mada, mnogi tvrde da temperamentni trener ima garantovan posao u reprezentaciji Italije, ukoliko se rastane sa ”plavcima”, a rastanak je uvek manje bolan uz veliko obeštećenje. Retki su timovi kojima Siti nije dao bar dva gola, pa sumnjamo da će i Čelsi biti u tom odabranom društvu posle ove utakmice.
 
Kristal Palas – Mančester Junajted – T2 2+, 1.87 Mozzartsport
 
”Orlovima” kad ne ide, ne ide, a kad ide onda pljušti. Na početku sezone oborili su sve negativne rekorde u Premijerligi. Na pet prvih utakmica nisu postigli gol, pa su u šestoj pobedili šampiona. Ipak, kraj 2017. godine bio je uspešan za Kristal Palas i oni su, od već viđenog putnika u Čempionšip, dogurali do sredine tabele. Sada su ponovo u minus fazi, pa su u poslednjih pet kola osvojili samo dva boda. Ne verujemo da je tim Žozea Murinja prava adresa za traženje beskamatnog kredita u bodovima, pogotovo jer ”crveni đavoli”, kad već ne mogu da budu prvi, žele da budu odmah iza prvog, makar to bio i njihov gradski rival. Junajted dolazi u London na krilima pobede nad Čelsijem i verujemo u nastavak golgeterske serije Romelu Lukakua, kome se mogu pridružiti i Marsijal, Lindgard, Rašford, dok bi i  Aleksis Sančez mogao konačno da počne da radi ono zbog čega je doveden, da postiže golove. Navijače tima iz Mančestera brine to što na poslednje četiri utakmice u gostima, uključujući i Sevilju, Junajted na tri nije dao gol. Zato verujemo da je vreme da strelci govore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.