Derbi dana (nedelja 11.mart) analiza, predlog – Dortmund – Ajntraht (F)

Borussia-Dortmund-vs-Eintracht-Frankfurt-Bundesliga-najava

Miris Lige šampiona, odavno već prisutan u Dortmundu, počeo je da se širi ka jugu, prema bankarskom centru Evrope Frankfurtu na Majni. Nemačka će od naredne sezone imati četiri predstavnika u elitnom fudbalskom takmičenju i to je činjenica koju bi ove dve ekipe morale da iskoriste. Sve bi bilo lakše da isti san ne sanjaju i Šalke, Lajpcig i Leverkuzen, pa čak i Hofenhajm i Menhengladbah, Bajernu je to već odavno java. Pobedniku nedeljnog duela na Signal Iduna parku, ostvarenje sna biće mnog bliže, mada je do kraja prvenstva ostalo dugih osam rundi i isto toliko mina na putu.

Dortmund

Žestok udarac pretrpela je Borusija u četvrtak kada je poražena na svom terenu od austrijskog šampiona Salcburga u prvoj utakmici osmine finala Lige Evrope. Trijumf austrijskih ‘’bikova’’ u Dortmundu samo je dodatno unespokojio najvernije navijače u Nemačkoj, neki bi rekli i u Evropi, posle mnogo posrtanja u prvenstvu, Kupu Nemačke, Ligi šampiona, ali i prelaznom roku, ali i smene trenera. Nije Dortmund bez šanse u revanšu, u gradu gde je veliki Mocart ugledao svetlo dana po prvi put, naprotiv, ‘’milioneri’’ imaju jači tim od Austrijanaca, to je sigurno, ali samopouzdanje koje su dobro okrnjili prethodno navedenim neuspesima, može se povratiti samo serijom pobeda. Prva bi morala da bude nad frankfurtskim ‘’orlovima’’, što bi donelo nešto mirniji nastavak u Bundesligi, bar kad je jedno od preostalih slobodnih mesta za Ligu šampiona, u pitanju. Jarmolenko je i dalje van stroja, a probleme već duže imaju i Rode, Kagava i mladi Sančo. Trenera Petera Štegera raduje odlična forma Marka Rojsa koji je bio strelac na tri poslednje prvenstvene utakmice. Nažalost po Dortmund, jedini strelac.

Ajntraht

Ovo je sezona velikog povratka ekipe iz Frankfurta u vrh nemačkog fudbala. U poslednjoj deceniji svašta su preživeli navijači ‘’orlova’’, i ispadanje u Cvajtu, a nešto skorije, i svu dramatiku baraža, koja je okončana srećnim krajem. Pored ovakvog Bajerna, sanjati o ‘’salatari’’, uzaludan je posao. Zato je plasman u Ligu šampiona cilj koji je ostvarljiv, još kako. Ajntraht je prošle sezone igrao u finalu nemačkog Kupa, što je bio nagoveštaj povratka na nekadašnje staze uspeha. I ove sezone su u završnici najmasovnijeg takmičenja, ali im je uspeh u Bundesligi ipak prioritet. Pre 26. kola i gostovanja u Dortmundu nalaze se na četvrtom mestu, sa istim brojem bodova kao i njihov nedeljni takmac, pa verujemo da bi seiI osvajanje jednog boda uklopio u planove odličnog hrvatskog trenera Nika Kovača. Srpski reprezentativac Mijat Gaćinović u poslednje vreme sve češće utakmice počinje sa klupe za rezerve, ali je i dalje jedan od ljubimaca domaćih navijača,što je potpuno jasno jer se njegov gol u Frankfurtu i asistencija u Nirbergu, ostavili Ajntraht u ligi, kada su kroz pakao baraža morali da potvrde status. Drugi Srbin u timu, iz grada na reci Majni, je Luka Jović. On sve češće dobija poverenje trenera Kovača i uzvraća dobrim igrama i važnim golovima. Dobra vest za Ajntraht je oporavak kapitena Aleksa Majera, koji je dugo pauzirao zbog operacije, gotovo deset meseci, pa ne verujemo da će u ovakvom meču zaigrati prvi put. Bez obzira i samo njegovo prisustvo na klupi od velikog je značaja. Ostali prvotimci su spremni da, posle šest uzastopnih poraza u Dortmundu, donesu u Frankfurt makar bod, jer Ajntraht već u narednom kolu igra novi derbi sa jednom ekipom iz Rura, ovaj put sa Šalkeom.

Predlog tip Dortmund – Ajntraht (F)

Dortmund nije izgubio utakmicu u Bundesligi u 2018.godini. Međutim, Signal Iduna park su neporaženi napuštali Volfsburg, Frajburg i Augzburg, ekipe slabije od Ajntrahta. Poraz od Lajpciga ih je sigurno uzdrmao, ali navijači im neće okrenuti leđa i ponovo će imati snažnu podršku od ‘’žutog zida’’ na severnoj tribini stadiona. Ajntraht, pak, retko remizira, u poslednjih osam utakmica zabeležio je šest pobeda uz dva poraza, u Štutgartu i Augzburgu. Za razliku od prvog dela sezone, kada su bolje igrali na strani, sada ‘’orlovi’’ sigurnije partije pružaju na svojoj Komercbank areni, nekada popularnom Valdstadionu. Pobednika je teško predvideti, mada su veće šanse na strani domaćina, što i potvrđuju kvote svih kladionica. Nama kao najizgledniji tp izgleda igra na golove i to da ih bude na obe strane, bar po jedan, a za hrabrije, preporučujemo igru gg3+.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.