Salcburg – Olimpik Marsej: Nežna Mocartova sonata ili borbena Marseljeza

Salcburg - Marsej

Hoće li se austrijski fudbal upisati u istoriju, tako što će jedan klub iz zemlje podno Alpa osvojiti evropski trofej, saznaćemo posle revanša u Salburgu i, eventualnog finala istoimenog kluba, koje se igra u Lionu. Mnogo bliži Lionu, ne samo geografski i genetski, trenutno su fudbaleri Olimpika iz Marseja, koji donose u grad Mocartovog rođenja, dva gola prednosti sa svog Velodroma.

Salcburg: Ako Red Bul stvarno daje krila, Austrijancima su potrebna bar dva para.

Šampion Austrije pravi je hit ovogodišnjeg izdanja Lige Evrope. U prethodne tri eliminacione runde izbacili su redom Sosijedad, Dortmund i Lacio, dakle sve timove koji su važili za favorite u duelu s njima. Ekipa Marka Rozea posebno se istakla u revanšu sa Italijanima i sustigla prednost Lacijala od 4:2 iz prvog meča. Baš to izdanje Salcburga daje nadu domaćim navijačima da ni prednost Marseja nije nedostižna. Salcburg je na početku evropske sezone bio pomalo potcenjen od strane svog sponzora, čuvene kompanije energetskih napitaka „Red bul“. Pošto su direktan plasman u Ligu šampiona obezbedili fudbaleri Lajpciga, još jedan klub iz ergele „Red bula“, a UEFA  je bila skeptična po pitanju učešća dve ekipe istog sponzora u jednom takmičenju, postojala je verovatnoća da Salcburg bude „žrtvovan“, ukoliko izbori nastup u LŠ kroz kvalifikacije. Oni to nisu uspeli, jer ih je izbacila hrvatska Rijeka, pa su se prekvalifikovali za Ligu Evrope, gde su se, gle čuda, na proleće obreli zajedno sa nemačkim „kolegama“ i otišli dalje od njih, pošto je upravo Marsej okončao Lajpcigov evropski put.

Olimpik Marsej: Sećanje na pehar LŠ iz 2003. ne bledi, hoće li ovaj tim zaseniti ekipu kontrovernog Bernara Tapija?

Najveći uspeh Olimpika, ali i francuskog klupskog fudbala, dogodio se 1993. godine, kada je tadašnji francuski šampion, Olimpik osvojio pehar Lige šampiona protiv Milana na Olimpijskom stadionu u Minhenu, pošto je dve godine ranije poražen od Crvene zvezde u Bariju. Strelac tog istorijskog pogotka bio je Bazil Boli, glavom posle kornera. Taj trofej bio je labudova pesma moćnog tima. Vlasnik kluba, kontroverzni biznismen Bernar Tapi, nakon toga je uhapšen zbog skandala oko nameštanja utakmica, pa je Olimpik prebačen u Ligu 2, a bilo mu je zabranjeno učešće u evropskim kupovima. Ta lepa, ali i ružna prošlos Marseja, mogla bi da bude potisnuta u zaborav, ukoliko kapiten Dimitri Paje podigne pehar pobednika Lige Evrope na stadionu „Olimpijski park“ u Lionu, nekadašnjem Žerlanu. Francuzi su u prošlom kolu izbacili jedan „Red bul“ tim, nemački Lajpcig, ubedljivom pobedom na Velodromu od 5:2, mada su izgubili u Nemačkoj 0:1. Pre toga su bili uspešniji od Baskijskog Atletika i portufgalske Brage, pa se čini da su imali lakši put do polufinala od Salcburga. U nedelju Marsej nije pobedio na gostovanju Anže, ali se videlo da trener Rudi Garsija taktizira sa sastavom, čuvajući vedete za ovaj meč. Paje je ostao na klupi do finiša, kao i Mitroglu, a malo više od poluvremena odigrali su Žermen i Toven.

Naš predlog:

Ovo je već četvrti međusobni okršaj ove dve ekipe u istoj sezoni, pošto su se nalazile u istoj grupi Lige Evrope. U grupnoj fazi je Salcburg slavio na svojoj Red bul areni 1:0, a na Velodromu je bilo bez golova. Gledajući i prvi meč polufinala, koji je Marsej dobio sa 2:0, čini se da golovi ne bi trebalo da budu opcija. Ipak, prednost koju Francuzi donose, ne daje domaćinu mogućnost za taktiziranje, već mora da krene svim silama ka golu Pelea. S druge strane, Olimpik ima dobar i efikasan napad i sumnjamo da će mreža Salcburga ostati netaknuta. Naš prvi izbor je igra gol-gol, ali hrabriji mogu da pokušaju i sa GG3+, takođe veoma izvestan epilog.

U svim kladionicama domaćin je favorit za pobedu, ali se nama ne čini da je to toliko izgledan ishod. Kvota za igru oba tima daju gol u kladionici 10Bet je 1.64, dok je nešto „jača“ za GG3+ i iznosi taćno 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.