Rolan Garos: U Bulonjskoj šumi mnogi su se izgubili, put zna samo jedan…

U nedelju nas očekuje start drugog Grend Slem turnira u sezoni, otvorenog prvenstva Francuske, poznatijeg kao Rolan Garos. Turnir, za one koji to ne znaju, nosi ime poginulog francuskog pilota iz Prvog svetskog rata, a održava se nedaleko od poznate Bulonjske šume u Parizu.

Nezaustavljivi Nadal juri 11. titulu

Govoriti o favoritima za osvajanje Rolan Garosa kada Rafael Nadal nije povređen, pomalo je uzaludan posao. Španac je i dalje, 13 godina nakon prvog učešća i prvog trofeja, kandidat broj jedan da podigne pehar Kupa musketara. “Bik sa Majorke” je osvojio Rolan Garos 10 puta i tako postao jedini tenisr u istoriji koji je neki Grend Slem osvajao dvocifren broj puta. Na pariskoj šljaci njega je pobedio Robin Soderling u polufinalu 2009. godine i tako je Šveđanin posredno omogućio Rodžeru Federeru da dođe do svog jedinog trofeja na ovom turniru, i Novak Đoković 2015. godine, ali taj njegov trijumf nije nagrađen titulom pošto ga je u finalu dobio Sten Vavrinka. Ipak, naš as je trud naplatio godinu kasnije, a Španac je tada zbog povrede preskočio nastup. Prošle sezone je Nadal u finalu bio ubedljiv protiv Vavrinke, a svemu je prethodio neverovatan niz na turnirima na šljaci, kada je redom osvajao Monte Karlo, Barselonu, Madrid i Rim. Taj niz bez poraza na najsporijoj podlozi nastavio je ove sezone 11. peharom u Monte Karlu, ali ga je u madridskom polufinalu zaustavio Dominik Tim, bio je to jedini poraz Nadala na šljaci posle dve godine, ali je Španac oborio rekord Džona Mekenroa u broju uzastopnih osvojenih setova na istoj podlozi. Pre nekoliko dana još jednom je bio najbolji u Rimu, pa sada pun samopouzdanja juriša na svoj 11. trofej u Parizu.
Registruj se na 10Bet

Aleksandar Zverev, Dominik Tim… sme li još neko da “kralju šljake” baci rukavicu u lice?

Dominik Tim je pokazao da Nadal ima slabe strane, ili bar slab dan, kada igra na šljaci. Igra mladog Austrijanca u Madridu bila je prototip kako se treba suprotstaviti “kralju šljake”. Ipak, mnog je teže dobiti Španca u tri dobijena seta nego u dva. To moraju svi da imaju na umu. Koliko se svetski broj 1 može brzo oporaviti svedoči situacija iz finala Rima, od pre nekoliko dana, kada je gubio od Aleksandra Zvereva u trećem setu sa 3:1, a onda je posle prekida zbog kiše, dobio narednih pet gemova i osvojio još jednu Masters titulu u čemu je rekorder. Pored mladih “germana”, mada je Nemac ustvari Rus po poreklu, pitanje je ko još može na crtu Nadalu, a da ima realne šanse na uspeh. Iz prvih deset možda još samo Grigor Dimitrov i David Gofan, kojima igra na šljaci nije strana. Dobri serveri, poput Čilića, Iznera, Andersona i del Potra, teško da mogu da računaju na uspeh. Ima tu tenisera koji nisu u samom svetskom vrhu, a treba obratiti pažnju na njih. To su Španci Kareno- Busta i Bautista – Agut, Italijan Fabio Fonjini, ali i supertalentovani Kanađanin Denis Šaapovalov i Grk Stefanos Cicipas. O njihovim uspesima ćemo tek govoriti narednih sezona.
Registruj se na 10Bet

Povratak Novaka Đokovića ili još jedno razočaranje

Od trenutka kada je pružio ruku Tomašu Berdihu na Vimbldonu, predajući mu meč četvrtfinala, za najboljeg srpskog sportistu svih vremena, počeo je hod po mukama. Povreda ga je odvojila sa terena više od pola godine, povratak je bio neubeljiv, ali i bolan, pa je usledila operacija lakta desne ruke i novi oporavak. Najnoviji početak bio je nešto bolji, da bi tek izdanje iz Rima vratilo veru navijačima da će Novak opet biti onaj stari. Baš je meč protiv Nadala, iako izgubljen, nagovestio mogućnosti srpskog tenisera. Na momente, bio je to ponovo onaj stari Đoković u svom sjaju raskošnog talenta. Upravo ta dva sata “kvalitetnog programa” na terenima Foro Italika, podgrejala su nadu da će Novak ponovo osvajati najveće turnire. Teško će to učiniti na ovom Garosu. Ni žreb ga nije mazio, ali je Đoković trenutno tek 22. igrač sveta, pa mnogo bolje nije ni mogao da očekuje. Počeće protiv kvalifikanta, zatim ga čeka stari lisac David Ferer, bivši finalista, a onda još jedan neugodan Španac, Roberto Bautista- Agut. Ako sve njih prebrodi, sledi mu, naverovatnije Grigor Dimitrov, pa Gofan, Kirjos, Kareno- Busta ili Monfis. Za dalje je sve neizvesno, ali bi jedno četvrtfinale bilo lep nagoveštaj povratka.

Nema Federera, Mareja, Raonića, Conge…

Kao i svake sezone turnir se suočava sa izostancima odličnih tenisera. Kao i prošle sezone, Rodđer Federer će prekočiti turnir u Bulonjskoj šumi, jer ne želi da troši snagu kad, po njegovom mišljenju, ne može do trofeja. To je izazvalo bes organizatora, pa je direktor turnira, bivši teniser Gi Forže poručio Švajcarcu da će to biti prvi put da svetski broj 1 ne dođe u Pariz, a da nije povređen. Sve je to tačno, osim da je Federe boj 1, jer je u međuvremenu skliznuo na drugu poziciju. Još jedan bivši najbolji na svetu neće videti Pariz. Britanac Endi marej se oporavlja od povrede i opreacije, pa, kako sada stoje stvari, neće igrati ni na, njemu mnogo dražem, Vimbldonu. Povreda je omela i Miloša Raonića, kao i domaću uzdanicu Žo Vilfrida Congu…
Registruj se na 10Bet

Kvote na favorite za osvajanje turnira:

Ako ste ziheraš, naravno da ćete uložiti novac na Rafaela Nadala. Kvota na to da će Španac podići pehar po 11. put u kladionici 10Bet je 1.42. Drugi favorit turnira je Nemac Aleksandar Zverev sa kvotom 7.75, a ako smatrate da će Dominik Tim osvojiti Rolan Garos, 10Bet vam nudi kvotu 8.75. Novak Đoković se i dalje visoko kotira. I pored toga što je tek 22. na ATP listi, on je četvrti favorit sa kvotom 10.75. Svi ostali se kotiraju znatno slabije i kvote na njihov trijumf na Otvorenom prvenstvu Francuske su veće od 33.00.
Registruj se na 10Bet

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.