Mundijal u Rusiji: Grupa A, Egipat: Molitva za Salaha

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severu ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Egipat: “Faraone” u očaj bacio start Serhija Ramosa

Pravu euforiju, koja je zavladala u zemlji piramida nakon trećeg plasmana na Svetsko prvenstvo u fudbalu, zamenio je očaj posle povrede najboljeg igrača i pravog božanstva, Mohameda Salaha, u finalu Lige šampiona. Kada bi pitali bilo kog Egipćanina, svaki bi vam rekao da je najviše na svetu mrzi fudbalera Reala, Serhija Ramosa, igrača koji je izazvao povredu ramena kod Salaha. No, ko zna, medicina danas čini čuda i možda će “princ Egipta” povesti svoj nacionalni tim, bar na nekoj od utakmica u grupi A. Egipat je igrao na Mundijalu daleke 1934. godine, pa ponovo tek 1990. u Italiji, ali oba puta bez značajnijeg uspeha. Nadu da će sada biti drugačije, ugasila je već više puta pomenuta povreda fudbalera Liverpula.

Egipat će startovati na Mundijalu utakmicom protiv Urugvaja 15. juna u dalekom Ekatarinburgu. Četiri dana kasnije, 19.6. očekuje ih duel sa domaćinom Rusijom u Sankt Peterburgu, a takmičenje u grupi završavaju okršajem sa Saudijskom Arabijom u Volgogradu, 25. juna.

Do plasmana u Rusiju stigli su kao pobednici grupe E afičkih kvalifikacija. Iza sebe su ostavili Ugandu, Ganu i Kongo, dok su prethodno bili uspešniji u dvomeču protiv selekcije Čada.

Priča o kvalitetima igračkog kadra počinje, i završava se, sa Mohamedom Salahom. Ipak, moramo pomenuti još nekolicinu fudbalera, pre svega premijerligaških. Mohamed Elneni igra u Arsenalu, Ramadan Sobhi u Stouku, Ahmed Hegazi u Vest Bromu, a Ahmed Elmohamadi u Aston Vili. Pravi raritet je poziv za vremešnog golmana Esama el Hadarija, koji ima punih 45 godina. selektor Egipta je poznati trener Ektor Kuper, poznati Argentinac, koji je najavio napuštanje kormila reprezentacije posle Svetskog prvenstva u Rusiji.

Osim u duelu sa Saudijskom Arabijom, Egipat je autsajder u ostalim mečevima. Ako smatrate da će “faraoni” slaviti protiv Urugvaja, kladionica Unibet daje kvotu 7.70, koja će možda i rasti, kad se sazna sudbina Salaha. Za trijumf nad Rusijom, u Unibetu možete računati na koeficijent 4.60, a najrealnija je njihova pobeda nad selekcijom Saudijske Arabija i ona se procenjue sa 1.75. Da će Egipat osvojiti prvo mesto u Grupi A, Unibet nudi kvotu 7.00, a za osvajanje šampionata čak 150.00.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.