Mundijal u Rusiji: Grupa A, Saudijska Arabija: “Šeici” bez bele zastave

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severu ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Saudijska Arabija: San o plasmanu u drugi krug

Mada ne spadaju u ekipe od kojih se očekuju veliki rezultati, “sokolovi”, kako glasi nadimak selekcije Saudijske Arabije, dolaze u Rusiju sa dosta mundijalskog iskustva. Na pet, od poslednjih šest Svetskih prvenstava, uspevali su da izbore učešće, ali su samo jednom, još 1994. u SAD uspeli da se domognu drugog kruga. Tada su savladali Maroko i Belgiju, ali su onda u nokaut fazi naleteli na Švedsku i tu završili takmičenje.

Smešteni su u grupu A, u kojoj su domaćin Rusija, Urugvaj i Egipat. Čini se da mogu biti prezadovoljni žrebom, s obzirom da su se nalazili u najslabijem šeširu. Imaće tu čast da otvore Mundijal utakmicom protiv domaćina na “Lužnjikiju” 14. juna, da bi u drugom kolu igrali protiv Urugvaja u Rostovu 20. istog meseca. Najviše šansi daje im se u duelu sa “faraonima” iz Egipta, u poslednjoj utakmici u grupi, koja je na programu 25.6. u Volgogradu.

Igrače koji čine selekciju Saudijske Arabije malo ko poznaje, pa je mnogo zanimljivija priča o selektoru. Tačnije, o selektorima. Poput Srbije, i oni su smenili selektora koji ih je uspešno proveo kroz kvalifikacije. Holanđanin Bert van Marvajk je tražio više novca, a “popio” je otkaz. Njega je zamenio Argentinac Edgarda Bauza, ali se ni on nije dugo zadržao, pa su se Saudijci i njemu “zahvalili” nakon poraza od Portugala i Bugarske u prijateljskim mečevima. U Rusiji će ih predvoditi drugi Argentinac, Huan Antonio Pici, koji je kao fudbaler nastupao za Španiju. “Sokolovi” su u kvalifikacijama u azijskoj zoni igrali dobro i u finalnoj grupi zauzeli drugo mesto iza Japana, a ispred Australije, a sve tri selekcije plasirale su se na Mundijal. Iz grupe su otpali Emirati, Irak i Tajlanad.

Kladionice im ne daju neke velike šanse, pa su tek četvrti favoriti grupe, a kladionica 1xbet im za pobedu u grupi spremila koeficijent od čak 41.00. Za trijumf nad Rusijom, na otvaranju, kvota je 11.00, a ako načine iznenađenje i pobede Urugvaj, možete u 1xbet računati na kvotu 13.50. Jedino ako računate da će pobediti Egipat, kvota je “normalnija” i iznosi 4.90. O koeficijentu za osvajanje Svetskog prvenstva ne treba trošiti reči, jer bi svaka kladionica dozvolila da samo predložite kvotu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.