Mundijal u Rusiji: Grupa B, Iran: Svaki bod velik kao Persija

iran reprezentacija

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Iran: U Francuskoj ostvarena najveća pobeda u istoriji

U Aziji Iranci, već duže vreme, važe za jednu od najkvalitetnijih reprezentacija. Što se Mundijala tiče, ovo će im biti peti nastup, a prvi put su se pojavili u Argentini 1978. Kada pitate svakog Iranca koja mu je pobeda njihove selekcije najdraža u istoriji, svalo će pomenuti trijumf nad  Sjedinjeim Američkim Državama u Francuskoj 1998. godine. Dve zemlje ni tada, kao ni sad, nisu imale najbolje diplomatske odnose, pa je utakmica na Mundijalu bila više od igre, nešto u rangu duela dve Nemačke 1974. godine. Tada su u istoj grupi bili još Nemačka i bivša Jugoslavija, koje su prošle dalje, ali je Irancima, i pored brzog povratka kući, prvenstvo u Francuskoj ostalo u lepoj uspomeni.

U Rusiji će prvi put na teren 15. juna u meču sa Marokom u Sankt Peterburgu. Naredni protivnik je Španija 20.6. u Kazanju, da bi grupnu fazu, a po svemu sudeći, najverovatnije i nastup, završili protiv evropskog prvaka Portugala u Saransku 25. juna.

Iranci nisu imali problema u kvalifikacijama. U prvoj, preliminarnoj grupi, trjumfovali su sa šest pobeda i dva remija, u konkurenciji nešto slabijih reprezentacija. Međutim, ubeedljivi su bili i u finalnoj grupi, zauzeli su prvo mesto sa sedam bodova više od drugoplasirane Južne Koreje. Iz te grupe u braž se plasirala Sirija, ali je poražena. Na tih deset mečeva upisali su 6 poebeda i četiri nerešena rezultata, pa su tako kompletne kvalifikacije završili bez poraza.

Najpoznatiji fudbaler Irana u ovoj generaciji je Sardar Azmun, poznat po nadimku iranski Mesi, koji kao profesionalac igra u Rubinu, pa će Iranci imati veliku podršku domaćeg stanovništva u duelu sa Španijom, koji se igra baš u tom gradu. Poznato ime je i Alireza Jahanbakš, fudbaler holandskog AZ Alkmara i najbolji strelac prvenstva ove zemlje. U Olimpijakosu su napadač Ansarifard i vezista Hajsafi. Svi su čuli i za Aškana Dedžagaha, koji je karijeru gradio u Bundesligi, a sada je u Notingem Forestu. Sa klupe ih predvodi selektor Karlos Keiroš još od 2011. godine.

Kladionice su složne u proceni da će Iranci brzo kući. Jedino protiv Maroka daju im šansu, pa je kvota na pobedu Irana u prvoj utakmici u kladionici Unibet 3.35. Već protiv Španije su apsolutni autsajderi, pa ako se desi čudo i u Kazanju pobede “furiju”, to će Unibet nagraditi kvotom 18.00. Kada se susretnu sa Ronaldom i kompanijom, tada je kvota na potomke Persije tačno 9.00. O osvajanju Mundijala ne treba trošiti reči, ali ajde da kažemo da je koeficijent 500.00. Ako budu pobednici grupe u Unibetu računaju da to zavređuje kvotu 40.00.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.