Mundijal u Rusiji: Grupa C, Danska: Prvo nokaut faza, a onda je sve moguće

danska reprezentacija

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Danska: Od Eriksena sve zavisi

Po peti put će Danci igrati sa svetskom elitom na Mundijalu. Što se Svetskih prvenstava tiče, najuspešnije je bilo ono u FFrancuskoj 1998. godine kada su bili među osam najboljih. Ipak, danski fudbal proslavio se 1992. godine na Evropskom prvenstvu u Švedskoj na kome su trijumfovali, mada nisu izborili ni učešće. Eliminacija tadašnje Jugoslavije zbog sankcija, pogurala je Dance na prvenstvo, koje su osvojili pobedom nad Nemcima u finalu.

Mnogo toga na ovom Mundijalu zavisiće od prvog meča i rezultata duela protiv Perua. Ta utakmica igra se u Saransku, 16. juna. Sledeći protivnik je Australija 21.6. u Samari, a svi u Danskoj nadaju se pobedi. Meč sa Francuzima biće za uživanje, ali su tu Danci autsajder. Sa “trikolorima” igraju u MOskvi na “Lužnjikiju” 26.6.

Kvalifikacije su bile dosta turbulentne i nisu dobro počele za Dansku. Kada su u Kopenhagenu izgubili od Crne Gore, gotovo su se pomirili s tim da će propustiti još jedno veliko takmičenje. Međutim, kako je takmičenje u grupi E odmicalo, igrali su sve bolje, pa su uspeli da deklasiraju Poljsku, pobednika grupe, na svom terenu, ali i da pobede u Podgorici i dođu do drugog mesta i baraža. Čini se da su imali sreće u žrebu za baraž, jer su dobili Republiku Irsku. U Kopenhagenu je bilo 0:0, pa je izgledalo da će “mast otići u propast”, ali su Eriksen i drugovi u revanšu u Dablinu odigrali jednu od najboljih utakmica u istoriji danskog fudbala i pobedili sa čak 5:1.

Naravo da je vezista Totenhema, Kristijan Eriksen, zvezda broj jedan sadašnje generacije. No, ne treba zaboraviti ni Jorgensena, zatim opasnog Kornelijusa, Dilejnija. Tu su i Pione Sisto, Simon Kjaer i, već legendarni, Niklas Bentner. Selektor Danske je Age hareide, ne tako poznato ime, ali veliki radnik i sjajan stručnjak.

Kladionice smatraju da Danska treba, uz Francusku, da prođe u drugi krug. Kvota u 10Bet na pobedu u prvoj utakmici protiv Perua iznosi 2.15. I protiv Australije Danska je po kladionici 10Bet favorit, pa se trijumf vrednuje sa 1.71. Tek u sudaru sa Francuzima, selekcija Danske je autsajder, pa je kvota u 10Bet na njihovu pobedu čak 5.75. Ko misli da mogu biti prvi u grupi, čeka ga koeficijent 5.50, a za hrabre, trijumf na Mundijalu, na uložen dinar, 10Bet daje sto puta više, kvota je 101.00.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.