Mundijal u Rusiji: Grupa C, Peru: Potomci Inka sanjaju nokaut fazu

peru reprezentacija

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Peru: Poslednji ples sjajnih golgetera

Selekcija Perua nije igrala na Svetskim prvenstvima još od Španije 1982. godine. Njima će nastup u Rusiji biti peti u istoriji, a sa najviše emocija sećaju se Meksika 1970. i plasmana u četvrtfinale. Propustili su čak osam Mundijala u nizu, pa se u ovoj Južnoameričkoj zemlji sa velikim nestrpljenje očekuje takmičenje u Rusiji.

Možda odlučujuća utakmica za plasman u nokaut fazu biće već njihova prva na Mundijalu. Tada se sastaju sa Danskom, 16. juna u Saransku, a po svima, te dve ekipe pitaće se oko drugog mesta. Naredni protivnik Perua je Francuska. Taj meč se igra u Ekaterinburgu 21. 6. Na kraju grupne faze očekuje ih meč sa Australijom, za koji se nadaju da im overi put u nastavak takmičenja. Ta utakmica igra se u Sočiju 26.juna.

Peru je do plasmana došao teškom mukom, kao poslednja, 32. ekipa. U kvalifikacijama u Južnoj Americi osvojili su peto mesto i tako ugrabili plasman u baraž, zahvaljujući boljoj gol razlici u odnosu na Čile i to samo za dva gola. Istina, i njima je Kolumbija pobegla za bod, a Argentina za dva. Upravo sa “gaučosima” odigrali su možda najbolje utakmice u kvalifikacijama, a obe su završene bez pobednika 0:0 i 2:2. peru je pobedio 7 puta, pet puta je igrao nerešeno, a poražen je na 6 utakmica.

Javnost u Peruu uzbudila je vest da je njihov najbolji fudbaler Paolo Gerero bio pozitivan na kokain posle kvalifikacione utakmice sa Argentinom i da je suspendovan. trebalo je da propusti i Mundijal, ali je pre nekoliko dana objavljeno da će ipak moći da predvodi Peruance. Čak su i kapiteni rivala, selekcija Francuske, Danske i Australije tražili od FIFA da dozvoli Gereru nastup na Mundijalu. Zbilja lep gest. Pored Gerera, najopznatije ime je i Džeferson Farfan, ali je i on, poput Gerera na zalasku karijere. Treba pomenuti i Karilja, Hurtada, Raula Ruidijaza, Kuevu, Arauha i Floresa, kao i selektora Rikarda Gareku, koji jepre tri decenije kao fudbaler spečio Peru da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo u Meksiku. Ipak, iskupio se time što ih je kao trener odveo u Rusiju.

Peruanci, po kladionicama, nisu u krugu faavorita. Čak im se ne daju velike nade ni da prođu grupu. Za one koji veruju u njihov trijumf u grupi C kladionica 1xbet daje kvotu 12.00, dok je eventualni, ali i malo verovatni, trijumf na Mundijalu praćen kvotom 200.00. Što se tiče pojedinačnih nastupa. Pobeda nad Danskom u 1xbet procenjuje se na 3.50. Protiv Francuza na ogromnih 9.50, a tek su u duelu sa Australijom favoriti, pa je u 1xbet kvota na njih 2.15.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.